PDA

Zobacz pełną wersję : Kreatyna a trening poranny

Jokeer
26-02-11, 13:07
Cześć, mam do Was krótkie pytanie, jak wygląda sprawa przyjmowania kreatyny, jeśli trening mam zaraz po pierwszym posiłku(mam tera taki ch*jowy rozkład zajęć na studiach, że szok), normalnie na czczo 6 g i po treningu 6 g ( zakupuje teraz Fitamxa a tam 5 g zawiera 4 g mono i 1 l-tauryny)? Dzięki za odpowiedzi:)

HardKoks
26-02-11, 14:57
Moim zdaniem kreatyna naczczo oczywiscie jak najbardziej (nawet trzeba) ...jezeli chodzi po trenie nie musisz brac odrazu odczekaj troche organizm i tak ja przyjmie...co do dawki 5g przed i 7 po jak juz..

luo
26-02-11, 15:31
Jeśli masz trening po pierwszym posiłku to bierzesz albo tylko rano albo po tren koło 10g i z 5-10g przed snem. W DNT straty kreatyny są małe więc 5g w zupełności wystarczy. Nie zamykaj się w granicy 10g krety na dzień;)

KowalX
26-02-11, 19:46
Cześć, mam do Was krótkie pytanie, jak wygląda sprawa przyjmowania kreatyny, jeśli trening mam zaraz po pierwszym posiłku(mam tera taki ch*jowy rozkład zajęć na studiach, że szok), normalnie na czczo 6 g i po treningu 6 g ( zakupuje teraz Fitamxa a tam 5 g zawiera 4 g mono i 1 l-tauryny)? Dzięki za odpowiedzi:)

30mint przed śniadaniem 5g i w godzinach popołudniowych 5g, powinno być ok. Lub po treningu i w godzinach popołudniowych.

Jokeer
01-03-11, 00:40
Mam jeszcze jedną kwestię, czy branie kreatyny koliduje z piciem białka potreningowego rozrobionego z mlekiem? Kiedyś mi się obiło o uszy, żeby nie mieszać kreatyny z mlekiem.

luo
01-03-11, 08:34
Kreatyna źle toleruje obecność tłuszczu, więc nie za bardzo ma się jej łączenie z mlekiem. Wypadałoby zachować przerwę przynajmniej te 30 minut, zwłaszcza że jest to okres potreningowy. Najlepiej rozpuszczaj serwatkę z wodą

Hellmut89
01-03-11, 15:11
Nie bierz kreatyny przed snem, tylko jakieś białko. Najlepiej bierz tak jak napisał kowalx, tylko w godzinach popołudniowych na pusty żołądek i po 30 minutach możesz coś zjeść. Białko i tłuszcze spowalniają wchłanianie kreatyny, najlepiej pij z wodą.

luo
01-03-11, 23:48
Białko i tłuszcze spowalniają wchłanianie kreatyny, najlepiej pij z wodą.

Nie wrzucaj wszystkiego do jednego worka. Serwatkę spokojnie może mieszać z kreatyną, tyle że nie pasuje mi tutaj mleko

Jokeer
02-03-11, 00:48
Czyli robić tak?
banan + białko z wodą i po chwila kreatyna tak?

luo
02-03-11, 08:49
Dokładnie

KowalX
02-03-11, 15:08
Czyli robić tak?
banan + białko z wodą i po chwila kreatyna tak?
Możesz też wypić wszystko naraz, może być i mleko. W przyrodzie również jest połączona z tłuszczami czy to w rybach czy innym mięsie. Poza tym z tego co pamiętam wykazywano nawet synergizm jej działania względem CLA, który również jest tłuszczem i znajduje się w mleku. To ,że tłuszcz wydłuży wchłanianie czegoś nie oznacza,że upośledzi to wchłanianie. Z czym być nie spożył to i tak wydłużysz ten proces. Jeśli zależy Ci na szybszym jej dostarczeniu to spożywaj na odwrót niż zaproponowałeś czyli najpierw kreatyna.