PDA

Zobacz pełną wersję : Dieta - redukcja

UnDeRoS
09-02-11, 10:31
Witam, chcialbym podzielic sie z Wami swoja diete, oraz zapytac o porady, moze cos powinienem zmienic, dodac??

waga: 82
wzrost:187
typ budowy:endomorfik

cel: redukcja

zapotrzebowanie kcal:
Rozkład kcal i wartości odżywczych.
Tego nie sprawdzalem...

aktywność fizyczna: treningi 3 razy w tygodniu fitness, 4 razy interwaly
suplementacja: gainer
doping: brak
uwagi: brak

Posilek I
Platki owsiane z mlekiem (2%) (I tutaj moje pytanie, jakie platki poleciacie, na co zwracac uwage??)

Posilek II lub III
Kanapki z chuda szynka badz pasztetem (oczywiscie z bulka pelnoziarnista)

Posilek II lub III
Obiad (Przewaznie ryz brazowy + mieso - np. piers z kurczaka, skrzydelka, czasem do tego surowka)

Posilek IV
Ryba z puszki (byc moze tunczyk, chyba ze polecacie jakies inne, a poza tym to powinien byc w wodzie, oleju, sosie wlasnym, w kawalkach, w calosci??)

Posilek V
Jajka smazone na oliwie z oliwek (w zaleznosc od 2 do 5 jajek)

Posilek VI
Twarog chudy

Po treningu dodatkowo moge zjesc banana + serek wiejski lub ewewntualnie gainer.

Prosze o skorygowanie, ale mam nadzieje ze strasznie duzo nie bedzie trzeba zmieniac.

slim shady
09-02-11, 17:41
Platki owsiane z mlekiem (2%) (I tutaj moje pytanie, jakie platki poleciacie, na co zwracac uwage??)
Najzwyklejsze, żadne błyskawiczne itp. Możesz dodać do tego orzechy, rodzynki, siemię lniane

Posilek II lub III
Kanapki z chuda szynka badz pasztetem (oczywiscie z bulka pelnoziarnista)
policz wartości, bo to dużo nic nie mówi że zjesz sobie kanapkę z szynką, raczej unikałbym przetworów mięsnych

Posilek II lub III
Obiad (Przewaznie ryz brazowy + mieso - np. piers z kurczaka, skrzydelka, czasem do tego surowka)

zawsze warzywa ;) staraj się jeść pierś bo jest mniej tłuszczu, ewentualnie nie jedz skóry

Posilek IV
Ryba z puszki (byc moze tunczyk, chyba ze polecacie jakies inne, a poza tym to powinien byc w wodzie, oleju, sosie wlasnym, w kawalkach, w calosci??)
Nie jedz za często tuńczyka, 2-3 x w tygodniu będzie ok (rtęć)

Posilek V
Jajka smazone na oliwie z oliwek (w zaleznosc od 2 do 5 jajek)
W zależności od czego ??

Posilek VI
Twarog chudy
+ oliwa, olej rzepakowy

Po treningu dodatkowo moge zjesc banana + serek wiejski lub ewewntualnie gainer.

Serek wiejski nie, jest to głównie kazeina i jest białkiem wolno wchłanialnym, a po treningu potrzebujesz szybciej dostarczyć protein

Jaki to gainer ? oblicz zapotrzebowanie kaloryczne, dopasuj wartości b,ww,t, dodaj warzywa, ustal jakiś czas posiłków

Pioter1994
09-02-11, 17:56
Najzwyklejsze, żadne błyskawiczne itp.

Dlaczego nie?

Giro
09-02-11, 18:15
Bo najlepsze, te najmniej przetworzone.

slim shady
09-02-11, 18:22
jw.
niższe IG (choć IG nie jest najważniejsze, ale przydatne), dodatkowo płatki przy obróbce mogą tracić dobre składniki

Pioter1994
09-02-11, 18:28
No tak ale ile ich stracą. Czy znaczącą ilość czy minimalną?

slim shady
09-02-11, 19:39
Obróbka termiczna powoduje zmiany własności fizykochemicznych owsa, w zależności od rodzaju obróbki.
Płatki błyskawiczne są poddane intensywnej obróbce hydrotermicznej ( intensywniejszej od zwykłych, i jest tam jeszcze kilka innych procesów), potem oddzielane są łuski i inne części bogate w błonnik, różne elementy. Traci związki przeciwutleniające ( chodź trzeba było by bardziej to przeanalizować) i minerały.

KowalX
09-02-11, 19:54
Młody samo IG jest bez sensu, nie warto na nie patrzeć jeśli nie bierzesz pod uwagę ładunku glikemicznego. Poza tym wielce istotne czy dany produkt zawiera błonnik pokarmowy czy nie. Do tego dochodzi jeszcze sposób obróbki oraz strawność, przyswajalność, pochodzenie produktu itd. Jeśli chcesz to liczyć to tylko matematyka :)

UnDeRoS
09-02-11, 21:23
@slim shady
Jednak z kanapek zrezygnuje. Ilosc jajek zalezy od tego, jak bardzo jestem glodny.
Dziekuje za odpowiedzi, bardzo mi pomogliscie. Teraz tylko wprowadzic plan w zycie ;)

slim shady
09-02-11, 22:34
nie musisz rezygnować od razu z kanapek ;) Możesz zrobić kanapkę z ciemnego pieczywa (autentycznego nie barwionego !) z piersią z kurczaka/jakimś mięsem/ryba/jajka + w zależności od diety to możesz posmarować masłem orzechowym, ale nie jakimś z kijowym składem, najlepiej samemu zrobić i do tego jakaś sałata,papryka czy co tam pasuje.

Jakbym jadł w zależności od tego jak jestem głodny to nigdy nie zrzuciłbym żadnego kilograma, często nasz mózg nas oszukuje, a na redukcji zwłaszcza.