Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Owoce

Seki
05-02-11, 21:10
Co sądzicie o zastąpieniu tych niezjadliwych ilości ryżu czy kaszy owocami? Posiłek składałby się z piersi kuraka/indyka, warzyw i załóżmy banana - dwóch, gruszek, jabłek, pomarańczy, cokolwiek? Ilość węgli dałoby się spokojnie nadrobić, ale co ze składem?

mtm
05-02-11, 21:14
Nieeeeeeee

luo
05-02-11, 21:33
Nie ma takiej opcji, żaden owoc nie zastąpi Ci worka ryżu. Ogólnie rzecz biorąc owoce nie za bardzo nadają się do jedzenia w dużych ilościach w ciągu dnia, bo zawierają mało wartościową z punktu widzenia BB fruktozę. Możesz sobie najwyżej rano dorzucić do śniadania jakiś owoc, np tego banana żeby szybciej uzupełnić glikogen wątrobowy

mtm
05-02-11, 21:54
Chyba że po prostu ci smakują to tam sobie podjadaj . Ale nie zastąpią ci one węgli złożonych .

Chcę_być_wielki
05-02-11, 22:07
Owoce mają dużo witaminek które super działają na funkcjonowanie naszych organizmów, jedz to i to

KowalX
07-02-11, 21:33
Możesz spokojnie ułożyć taki posiłek gdzie bazą będą węglowodany z owoców i warzyw, do tego mięso i jakiś tłuszcz. I nie tylko kasza i ryż,a owsianka, makaron ryżowy, inne makarony, ziemniaki, bataty, jest wiele źródeł innych źródeł.

mtm
07-02-11, 21:47
co ty bredzisz !
w posiłku ma bazować na węglach prostych z owoców i węglach z warzyw co ich nawet nie wliczamy do diety ?

KowalX
07-02-11, 22:00
Na razie to Ty bredzisz.

mtm
07-02-11, 22:04
Na razie to Ty bredzisz.
a r g u m e n t y

Wiem że profesorowie z którymi masz styczność już pokazali na co ich stać . Nie ma jak garstka teoretyków vs. reszta zawodowego świata kulturystyki .

Dla twojej informacji , ostatnio wyszły odcinki z Seminarium Radka Słodkiewicza z MD . Pytanie padło identyczne do tego co podał autor posta , po prostu oglądnij .

KowalX
07-02-11, 22:12
O jakich praktykach mówisz, badali skład warzyw i owoców w węglowodany czy może mówili ,że nie ma warzyw bogatych w węglowodany? Argumenty są w tym co napisałeś wyżej, nie masz wiedzy,albo nie zastanawiasz się co przytaczasz. A co do twoich teoretyków, jak wybierzesz się kiedyś na uczelnie i zaliczysz ćwiczenia to przekonasz się czy to tylko teorię czy jest to powiązane z praktyką. Pomijając już ,że to sportowcy do nich przychodzą i to oni przeprowadzają wszelakie badania. Suplementy też są tworzone przez owych teoretyków, chociaż to już inna dziedzina.

luo
07-02-11, 23:00
Kowal wszystko ok tylko, że tych warzyw musiało być naprawdę dużo, nie każde się do tego nadają, owoce tylko jako dodatek i też nie o każdej porze dnia. Więc nie ma co mieszać w głowie chłopakowi, bo niczego z tego tematu nie wyniesie

@mtm ziemniaki wliczasz, a to przecież też warzywo;)

slim shady
07-02-11, 23:08
ale można podyskutować zawsze ;)

bez spin tylko kulturalna wymiana argumentów i zdań

KowalX
07-02-11, 23:15
Mieszaniem jest powtarzanie głupot uzupełnione brakiem wiedzy i później całe forum spożywa tylko kurczaki, ryż i twaróg :) Jeśli ktoś uważa ,że nie da się przygotować posiłku bogatego w węglowodany bez obecności ryżu czy kaszy to jest ignorantem,a śmieszne jest jeszcze jak przy tym atakuję drugą osobę bezpodstawnie.Prócz np. makaronów i innych dość znanych źródeł różnych zbóż dobrym źródłem wśród warzyw i owoców są np. ziemniaki, bataty, fasola, banany, maniok, groch, soczewica, ciecierzyca, różne suszone owoce np. winogrona oraz inne warzywa korzeniowe, których nie wymieniłem. Poza tym równie dobre są otręby i inne produkty.

mtm
07-02-11, 23:21
@mtm ziemniaki wliczasz, a to przecież też warzywo;)
bataty też , ale to inne przypadki . Chodziło mi o np. brokuły , marchew .

o co mi chodzi ?
kowal napisał że on może śmiało połączyć ww z owoców np. winogrona do tego dać mięso i tluszcz . I o to mi sie tylko rozchodzi że to w moim mniemaniu i nie tylko moim bzdura .
Ci ewidentnie potwierdza Słodkiewicz . A znaczy on dla mnie więcej niż teoretycy profesorowie co nie mają pojęcia o bb .

KowalX
07-02-11, 23:29
bataty też , ale to inne przypadki . Chodziło mi o np. brokuły , marchew .

o co mi chodzi ?
kowal napisał że on może śmiało połączyć ww z owoców np. winogrona do tego dać mięso i tluszcz . I o to mi sie tylko rozchodzi że to w moim mniemaniu i nie tylko moim bzdura .
Ci ewidentnie potwierdza Słodkiewicz . A znaczy on dla mnie więcej niż teoretycy profesorowie co nie mają pojęcia o bb .

Tak na pewno,a przed chwilą pisałeś ,że nie można połączyć węglowodanów z warzyw i owoców argumentując iż węglowodanów z warzyw się nie wlicza,a w owocach są tylko proste. Nie odwracaj kota ogonem. A jak nie umiesz połączyć owych produktów to już twój problem. Ludzie często spożywają np. surówkę warzywną z np, ananasami na słodko czy polewają warzywa tłuszczami roślinnymi. A o winogronach napisałem przed chwilą. A skoro chodziło Ci o marchew to albo się nie mnie nie czepiaj pisząc ,że przytaczam bzdury,albo zacznij precyzować swoje odpowiedzi. A co do profesorów to nie są to teoretycy skoro przeprowadzają badania, pomijając ,że pan Słodkiewicz też z nich korzysta ;) A czy nie mają pojęcia to bym się kłócił,ale rozumiem ,że masz większą wiedzę niż technolodzy żywienia, dietetycy,endokrynolodzy czy fizjologowie.

mtm
07-02-11, 23:39
Tak na pewno,a przed chwilą pisałeś ,że nie można połączyć węglowodanów z warzyw i owoców argumentując iż węglowodanów z warzyw się nie wlicza,a w owocach są tylko proste. Nie odwracaj kota ogonem. A jak nie umiesz połączyć owych produktów to już twój problem. Ludzie często spożywają np. surówkę warzywną z np, ananasami na słodko czy polewają warzywa tłuszczami roślinnymi. A o winogronach napisałem przed chwilą. A skoro chodziło Ci o marchew to albo się nie mnie nie czepiaj pisząc ,że przytaczam bzdury,albo zacznij precyzować swoje odpowiedzi. A co do profesorów to nie są to teoretycy skoro przeprowadzają badania, pomijając ,że pan Słodkiewicz też z nich korzysta ;) A czy nie mają pojęcia to bym się kłócił,ale rozumiem ,że masz większą wiedzę niż technolodzy żywienia, dietetycy,endokrynolodzy czy fizjologowie.

bla bla .
Prosze odpisz mi czy dalej podtrzymujesz teorie : winogrono + kurczak + oliwa , jako posiłek na równi ryż + kurczak + oliwa .
Pierwsze pytanie - http://musculardevelopment.pl/mdnews-tv/powerpit-gym/video,21,seminarium-z-radkiem-slodkiewiczem-cz-2.html

KowalX
07-02-11, 23:53
bla bla .
Prosze odpisz mi czy dalej podtrzymujesz teorie : winogrono + kurczak + oliwa , jako posiłek na równi ryż + kurczak + oliwa .
Pierwsze pytanie - http://musculardevelopment.pl/mdnews-tv/powerpit-gym/video,21,seminarium-z-radkiem-slodkiewiczem-cz-2.html

A gdzie ja napisałem,że winogrono = ryż? Pisałem,że można zastąpić ryż węglowodanami z warzyw i owoców.
Pisząc bla,bla bla pokazujesz,że nic nie czytasz z tego co napisałem. Wyraźnie pisałeś po właśnie takim komentarzu: "warzyw nawet się nie wlicza", wystarczyło się poprawić. A co do linku to akurat Słodkiewicz powiedział co ja względem nie jedzenia ciągle tego samego i polewania tłuszczem warzy ;) Choć po jego wypowiedzi widać,że nie jest mimo wszystko w tym kierunku wykształcony.

Ty sobie poczytaj za to tutaj:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=gawencki
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=jeszka
http://journals.indexcopernicus.com/abstracted.php?icid=10581

Jak poszukasz to znajdziesz tego masę włącznie z pismem ,którego stronę tutaj przytaczasz. A co do kulturystów ja tam widziałem ,że przychodzili i nikt tam z nich wiedzy jakiegoś profesora nie podważał,ale rozumiem ,że jesteś praktykiem.

mtm
07-02-11, 23:58
A gdzie ja napisałem,że winogrono = ryż?

Możesz spokojnie ułożyć taki posiłek gdzie bazą będą węglowodany z owoców i warzyw, do tego mięso i jakiś tłuszcz. I nie tylko kasza i ryż,a owsianka,

Napisałeś to bezapelacyjnie i nie wmówisz mi innego kontekstu . Bo luo też tak to zrozumiał.

KowalX
08-02-11, 00:00
Napisałeś to bezapelacyjnie i nie wmówisz mi innego kontekstu . Bo luo też tak to zrozumiał.
Nie widzę tutaj winogrono = ryż. Zresztą nic tam nie pisałem o winogronach ,dopiero później wspomniałem iż suszone są dobrym źródłem węgli.
Możesz spokojnie ułożyć taki posiłek gdzie bazą będą węglowodany z owoców i warzyw, do tego mięso i jakiś tłuszcz. ;)

Nie uprawiaj komedii. Pozdr.

mtm
08-02-11, 00:08
Nie widzę tutaj winogrono = ryż. Zresztą nic tam nie pisałem o winogronach ,dopiero później wspomniałem iż suszone są dobrym źródłem węgli.
Możesz spokojnie ułożyć taki posiłek gdzie bazą będą węglowodany z owoców i warzyw, do tego mięso i jakiś tłuszcz. ;)

Nie uprawiaj komedii. Pozdr.

Nie mam siły już z tobą dyskutować , swój problem przedstawiłem jasno a ty prawisz i prawisz .
osoba czytająca jeden z twoich postów stwierdza , owoce = ryż ( w takim kontekście napisałeś )

czyli od dziś jem sałate (bo warzywo) + winorgono + do tego mięso i jakiś tłuszcz .

myślę że moderatorowie tego działu mogą zamknąć temat bo ja nie zamierzam sie już wypowiadać i myśle że kowal też już powiedział swoje.

KowalX
08-02-11, 00:15
Co do luo widzę zrozumiał dodając ziemniaki ;)
Pisząc tłuszcz mam na myśli produkty roślinne jak i zwierzęce, pisząc warzywa mam na myśli wszystkie warzywa,a jeśli masz z tym problem to już nie moja wina. Widzę ,że czepiasz się czegoś ,bo nie umiesz wybrnąć ,ale trudno. Jeszcze sugerujesz czytanie w myślach. Skoro jeszcze przy tym jesteś taki opryskliwy, pamiętaj by do sałaty dodać ryż ,bo ziemniaki to warzywo ;)

mtm
08-02-11, 00:19
masz soga na otarcie łez :)
bo będziesz ciągnać to w nieskończoność , dobra masz racje . koniec tematu ?

KowalX
08-02-11, 00:21
A myślałem ,że Ty tutaj o mało z nerwów nie wytrzymałeś. Żeś walnął gafę to odwróć w żart,ale się nie przyznawaj ;)

mtm
08-02-11, 00:24
to była ironia ... hehe

KowalX
08-02-11, 00:29
to była ironia ... hehe

Tak, zrozumiałem. Nie odpowiedziałem po prostu tym samym. Jakoś jeszcze się negatywnie nie ustosunkowałem do Ciebie poza tylko tym iż myślę ,że trochę Ciebie poniosło widząc napis "warzywa". Młodość też byłe młody, choć starcem nie jestem. Mi wystarczy iż już w pierwszym poście wymieniłem ziemniaki i bataty,a zwyczajnie tego nie zauważyłeś i chyba dalej nie chcesz.
Pzdr.

mtm
08-02-11, 00:33
ok. dla mnie logiczne jest to ze ryż można zastąpić ziemniakami . Po prostu sie nie zrozumieliśmy , ja odczytałem twój post jako OWOC( w głównej części) + dodatek warzywa (np. Brokuł ) to zamiennik ww złożonych z ryżu . tyle , pozdro .

KowalX
08-02-11, 00:40
Rozumiem doskonale co piszę i dlatego kilkukrotnie przytaczałem owe składniki,a Ty ciągle dalej,ale spoko. Co do brokułu hehe nie rób mi krzywdy, aż tak mnie nie pogięło bym miał na myśli zastępowanie ryżu marchewką czy tym podobne, gdzie są śladowe ilości węglowodanów, pomijając iż spora część z tego to błonnik pokarmowy. :)

luo
08-02-11, 10:24
No w końcu się dogadaliście:P. Mtm mógł tak zrozumieć bo przypominam że autor pytał o zastąpienie RYŻU OWOCAMI, warzywa miały pełnić taką samą rolę jak w połączeniu ryż+mięso+warzywo czyli jako potrzebny dodatek.
Suszonymi owocami raz na jakiś czas można zastąpić ryż, mniejsza objętość i do tego są smaczne. Co oczywiście nie mówi że dobrze wyjdziemy na lądowaniu ich przed każdym treningiem:)

mtm
08-02-11, 10:34
No dokładnie .
Ale kowal przyznaj że ODPOWIADAJĄC na pytanie autora . OWOCEM nie zastąpi RYŻU :)
pozdro

KowalX
08-02-11, 12:11
Zależy co rozumiesz przez zastępowanie. Możesz zjeść banany i mieć równie dużo węglowodanów (od razu mówię jakby ktoś coś sobie myślał,że banan to nie tylko cukry proste), poza tym i owoce mają błonnik. Nigdy nie będę polecał by każdy posiłek układać w ten sposób,ale można takowy spożyć,ale i nie będę polecał by w każdym posiłku znajdował się ryż. Bo tutaj ryżu nie zastąpisz jeśli chodzi o wartości owocami ale i w drugą stronę się to tyczy. Może i nawet Słodkiewicz nie jeść uważając ,że mu niepotrzebne substancję ,które są w owocach, ja jednak uważam ,że w jednym posiłku ciągle nie da się uzupełnić wszystkiego i jak ktoś chce może się nie zgadzać,ale potrafię to udowodnić. Tak samo jak owoce to nie tylko fruktoza ,a z jego wypowiedzi mówiącej o cukru zbędnym można tak wnioskować. Cukrami akurat bawiłem się w labku. Tak samo laktoza mówiąc,że nie ma żadnych funkcji nie jest prawdą,bo chociażby w znaczny sposób ułatwia wchłanianie witaminy D, pełni rolę energetyczną czy choćby jest pożywką dla bakterii fermentacyjnych.