Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gainer- co o takim sądzicie?

Geryon
05-02-11, 18:21
Teraz na rynku jest bardzo dużo różnych gainerów, że nie wiem co wybrać. Ogolnie mam ułożoną dietę , moje zapotrzebowanie to okolo 3000kcl w ciągni dnia spozywam ich trochę mniej w zależności od dnia potrzebuję gainera do pomocy i uzupełnienia diaty.
I nie wiem na co sie zdecydować, sporo ludzi poleca PVL Mutant Mass nie wiem co o tym sądzić Wyczytałem sporo dobrych opini. Proszę o waszą pomoc czy warto to wybrać czy raczej coś innego? Jeśli moge prosić to podajci coś innego dobrego.

Bobeszken
05-02-11, 19:28
Wydaje mi się, że dużo zależy od tego w jakim jesteś wieku i jak bardzo aktywny. Dam Ci przykład mojego 22 letniego syna. Od wielu lat ćwiczy na siłowni 4-5 razy w tygodniu po 2 godz., a oprócz tego dokoptowywuje sobie w domu, no i łazi na karate 3 razy w tygodniu. Zawsze był zadowolony ze swojej sylwetki. Powiedziałbym, że jego mięśnie i budowa to tak jak wyglądał Bruce Lee. No ale to tylko wtedy widać jak się rozbierze. Od roku czasu próbuje urosnąć na masie, zmienił zdanie wyglądu, zwłaszcza jak zaczął chodzić z kolegami na dyskoteki i do barów. Jak sam na pewno wiesz, tam często młodzież szuka zaczepki i osoby, które mego syna zaczepiają (czasami) nie zdają sobie sprawy jak on naprawdę wygląda, ponieważ wszystko ukryte jest pod ubraniem. Słuchaj Geryon, on zjadał ten proszek wiadrami!! Wydawał dużą forsę i nic. Nie chciał się mnie posłuchać, a ja mu wyraźnie tłumaczyłem, że przy jego treningach i w jego wieku to on to wszystko spala w mig. Poradziłem mu aby zmniejszył swoją aktywność, skupił się nad odpowiednim jedzeniem i uwierz mi chłopak przybywa na wadze i powoli rośnie. Nadal szaleje na siłowni, ale już nie w takim stopniu. Oprócz tego co napisałem, w grę wchodzą również sprawy genetyczne, ale to już inna historia. Podsumowując; jeżeli jasteś młody i bardzo aktywny to bardzo możliwe, że te odrzywki mało lub prawie wcale nic Ci nie pomogą.

Giro
05-02-11, 20:11
J.w. zainwestuj w dobrą miskę, ewentualnie kup dobre białko, a węgle dostarczaj z pożywienia. Nie kupuj Gainerów, bo to białko z cukrem ;)

Geryon
05-02-11, 22:27
Jeżeli chodzi o wiek to 23lata mam, moja aktywnośc sprowadza się do silowni 3 razy w tygodniu.
Dobra miska jest na tyl dobra na ile mnie stać i na ile pozwala mi czas. Dlatego zdecydowałem sięna gainera jeśli jednak gainera mi odradzasz to daj jakieś na prawdę dobre białko i węgle zaproponuj coś. A jeśli chodzi Bobeszken o Twojego syna to bardzo możliwe, że zaczął za wcześnie tak jak większość młodych "napaleńców nie obraź się za wyrażenie ale sam kiedyś taki byłem w wieku 17 lat chciałem być wielki jedząc odżywki, jednak miałem też odpowiednich doradców i zrezygnowałem pojakimś czasie.

Bobeszken
05-02-11, 23:18
Geryon, "napaleńców" to za delikatne słowo w przypadku mego syna,- nawet nie wiem jak to nazwać. Och, napewno zaczął trening za wcześnie - zgadzam się, ale w sumie to TAK i NIE. Wiele osób trenuje od dziecka różne dyscypliny sportu. W jego przypadku, za wcześnie porwał się na duże ciężary i na długo godzinne treningi. Ale może piszmy o Tobie. To, że jesz dużą michę, to nie znaczy, że jesz prawidłowe jedzenie. Nie będę podawał Tobie listy co powinieneś jeść. Skoro jesteś i piszesz na tym forum, tzn., że masz komputer i dojście do internetu gdzie na pewno świetnie sobie poradzisz w wyszukaniu odpowiedniej diety. Nie jestem w stanie podać Ci jakie są dobre odżywki w Polsce, ponieważ nie znam nazw, lecz jeżeli postanowisz kupić proteinę (białko) to najlepsza jest z serwatki (100% Whey).

Geryon
06-02-11, 00:53
Myślę , że em dosyć prawidłowo napiszę w skrócie :

Śniadanie

Płatki
Twarożek
Smakija

II Śniadania

Kanapki
Banan
Serek
Tuńczyk
Sałatka

Obiad

Ryż z kurczakiem

II Obiad :)

Ważywa na patelnię z kurczakiem
Wołowina z ryżem, kaszą bądź makaronem

Kolacja

Jajka
Tuńczyk
Twarożek
Smakija

Z tych dań mniej więcej twożę sobie dietę na którą mnie stać czasowo, finansowo i to co m odpowieda.
Oczywiście nie znczy to że ja codziennie jem np. Kolację złożoną z 4 posiłków tylko tak to mixuje,żeby było wartościowo i smacznie.
Dlatego chce koniecznie dorzucić do tego albo gainera albo ewentualnie białko z węglami. Myślałem o białku np DYMATIZE ELITE WHEY PROTEIN IZOLAT do tego CARBO jakieś...

Mosin
07-02-11, 20:04
Co do diety to myślę ,że przydała by się mała korekta tj. I obiad jako przed treningowy posiłek zaraz po treningu możesz dać ok. 20g białka i 30g węgli. Potem tak 30-45 min po posiłku po treningowym II obiad, jako ostatni węglowodanowy posiłek w tym dniu. Dodatkowo koniecznie dodaj do diety tłuszcze ok 1g na kg/masy ciała ( z wyjątkiem posiłku po treningowego i II obiadu ). Co do wyboru białka moje zdanie jest takie ,że każde które kosztuje tak 50-60 zł/kg i więcej jest raczej ok i badziewia nie kupisz. Co do Carbo to moim zdaniem nadaje się jako po treningowy oraz mi się osobiście zdarza od wielkiego dzwonu pić w czasie treningu jeśli posiłek przed treningowy był słaby.

luo
07-02-11, 21:54
Rano daj jaja. Kazeina nie nadaje się na podstawowe źródło białka rano, musisz jak najszybciej pozbierać się z nocnego katabolizmu. Sporo osób dorzuca rano też izolat/koncentrat

Izolat Dymatize jest ok.
Po treningu zamiennie z carbo możesz jeść rozgotowany ryż/miód, w innych porach za bardzo się nie nadają, no chyba, że niedużo z rana. IMO do picia w ciągu dnia lepszy będzie dla Ciebie bulk

Geryon
08-02-11, 07:16
No wiesz to co tutaj napisałeś to troszkę kosztowna operacja :)

Ja jednak chyba zostanę przy białku i carbo tylko.

Białko 100% Whey Protein 3x30g , Rano po śniadaniu , na około 30-60min przed treningiem i max 30min po treningu
Carbo Olimp CarboNOX 3x50g , Rano po śniadaniu , między posiłkami w pracy , i na5 minut przed treningiem.

Co myślicie o takim dawkowaniu.?

luo
08-02-11, 10:00
Izolat najlepiej brać w porach największego katabolizmu czyli od razu po przebudzeniu, przed/po tren w innych za porach nie na sensu.
Carbo po treningu, cukry proste są zbędne w ciągu dnia

Geryon
08-02-11, 16:14
no ale jeśli są braki w diecie to jednak carbo -węgle by se przydało?

Jesli chodzi o bialko to tak zrobię będe brał odrazu po przebudzeniu co prawda od przebudzenia do śniadanai u mnie jest okolo 30 minut dlatego wole brać po sniadaniu niż przed ,- mogę?
No i kolejne dwie dawki będą max 30 minu przed treningiem i max 30min po treningu.

luo
08-02-11, 20:07
Staraj się żeby to było jednak jak najwcześniej po przebudzeniu, np wstajesz, pijesz shake, idziesz do łazienki, potem robisz śniadanie
Przed treningiem możesz też dać, aczkolwiek lepiej wyjdzie jeśli zamiast 150g mięsa przed treningiem dasz np 200g i bez serwatki. Po treningu musisz jak najszybciej dostarczyć aminokwasów dlatego najlepiej pić izolat od razu po wyjściu z siłowni.
Jeśli masz braki to możesz w ciągu dnia możesz zjeść np. suszone owoce, banana czy podjadać orzechy, pestki (kupuj w dużych paczkach po 1kg+, 100-200 gramowych się nie opłaca)

Jak chcesz kupić jakieś białko całodniowe to odłóż pieniądze i za jakiś czas kup jakieś mieszanki np coś takiego
http://www.********.com.pl/scitec-promix-3000g-p-349.html
czy olimp x5 protein
Izolat/koncentrat tak szybko uwalnia aminokwasy, że nie mogą one spełnić takiej roli jak np mięso które trawi się 2-5h

Geryon
08-02-11, 20:41
LUO wędruje do Ciebie SOG z pomoc. Niestety teraz już za późno na zmiany bo zakupiłem to białko o którym pisałem wyżej co prawda tej firmy której pokazałeś mi tutaj link 100%Whey Protein i carbo Olimpu też wymieniłem wyżej.

Czyli Carbo mam pić tylko i wyłącznie po treningu? A nie przypadkiem przed?

luo
08-02-11, 21:01
Przed ciężkimi treningami np nóg czy pleców możesz dorzucić te 30-40g carbo bezpośrednio przed tren, no i oczywiście ~50g od razu po tren razem z białkiem. Ja np na początku rozpuszczam białko, wypijam i potem od razu sypię carbo. Dokup sobie jeszcze jakieś witaminy do śniadania, np olimp vitamin-plus/universal daily formula/hi-tec a-z czy jakiekolwiek inne, pełno jest tego

Geryon
09-02-11, 07:14
Jeśli chodzi o mitaminy to mma HI TEC'a biorę je do śniadania i do kolacji, tak samo biorę omega3 tylko , że po dwie tab.