Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : IG produktów



Wiki
28-01-11, 15:14
Zastanawiałem się ostatnio, bo płatki owsiane (całe) mają podobno lepszy, niższy indeks glikemiczny, od płatków "błyskawicznych" czyli po prostu zmiksowanych? Tak?

Ryż brązowy (cały - ugotowany) - niskie IG. Rozgotowany ma już wysoki IG.

A co jak zmiksuje ryż ugotowany? Albo płatki owsiane (całe) zmiksuje?
Skoro rozdrobnie dokładnie pokarm, to długie łańcuchy węglowodanowe (polisacharydy) ulegną mechanicznej obróbce? Więc ich szybkość wchłaniania będzie większa.

To dlaczego można sobie pozwolić na robienie szejków?
Może mi ktoś to wytłumaczyć?
Czy to jest tak że obróbka mechaniczna nie wpływna znacząco na długość polisacharydów :P? Czy może ja mylę jakieś pojęcia - IG?

Maj00r
28-01-11, 15:17
a co do tematu gotować ryż lub kasze itp ile minut trzeba gotować zeby było dobre do spożycia o niskim IG ????

Wiki
28-01-11, 15:29
No tyle ile masz na opakowaniu napisane, żeby nie było rozgotowane, ani nie twarde, bo się nie strawi ;p.
Chyba że nie masz opakowania, to:
ryż brązowy - 30minut
ryż biały - 10minut
kasza gryczana - 15minut
kasza jęczmienna - 10minut
makarony - 12-13minut

tylko nie wiem ile ziemniaki, bo dawno nie gotowałem :P. Generalnie to zawsze wszystko na oko gotuje.

Maj00r
28-01-11, 15:33
rozumiem dzięki :). No z tego co wiem to ziemniaki ugotowane mają wysokie IG lepiej wcinać ryż brązowy co ma ok 45 IG

Maj00r
28-01-11, 16:12
a i płatki owsiane na wodzie na jakiej wodzie robić mineralnej czy tej z kranu ????

Merkeni
28-01-11, 17:45
Jak sie nie martwisz o kamien w wodzie z kranu to mozesz robic a jak wolisz na mineralnej to na prawie to samo wyjdzie tylko ze bez kamienia i zdrowiej chyba ;D

Maj00r
28-01-11, 20:42
no to wiadomo mineralna dzięki za odp :)

FLOW
28-01-11, 20:51
no ale przeciez trzeba ta wode ugotowac ;p czy to nie lekka przesada zeby gotowac wode na platki tylko mineralna? ;>

Merkeni
28-01-11, 20:52
Moze soga bym dostal bo zadnego niemam xD ;p

Nic to nieda ze sie przegotuje wode.Przegotuj sobie wode w czajniku i zobacz osad na grzalce lub na sciankach.Kamien nadal jest w wodzie.Dopiero potem jak kamien zostanie w czajniku (częsc kamienia) to sie go usowa srodkami jakimis

Maj00r
28-01-11, 21:04
to jak z tym gotowaniem wody mineralna wezne ale to moge nie wczajniku tylko np w rondelku bym ugutowal jak mysliscie? bo mleko odpada jedynie woda z kranu lub mineralna ale mineralna zdrowsza

luo
28-01-11, 22:34
Maj00r, jesteś pedantem czy zawsze robisz z igły widły?
W każdej części kraju jest inna jakość wody więc po co od razu zakładać, że nie nadaje się do picia czy potraw?
Niedawno były przeprowadzane badania bodajże Brita Test gdzie sprawdzano wodę dziesięciu największych miastach w Polsce. Próbki pobierano z mieszkań/domów, żeby uwzględnić też parametry, które wpływają na jej jakość podczas transportu. W żadnych próbkach nie wykryto bakterii, a ilość pestycydów, metali ciężkich i innych związków mieściła się w unijnej normie. Już nie ma takiej wody jak 20 lat temu, ale widać dalej panują stereotypy, że woda z kranu nie jest do picia..

Przy gotowaniu część wody paruje, więc tylko zagęszczamy składniki które się w niej znajdują;)

mtm
28-01-11, 22:41
Luo nie zmieniaj tak często avatara bo cie nie poznaje http://imgcash6.imageshack.us/img153/9674/44258467.gif

Co do wody , to kranówy nie pije . Mam w domu specjalny filtr , czysci kranowe cos tam robi i daje zajebistą wode .
A jeśli nie masz takiego dostępu to bierz zwykłą z lidla , chyba że np. przygotowujesz sie do zawodów to np. nisko sodowana .
Warto też obadać jakie skł. mineralne ma woda i dobrać jakąś pod siebie - jeśli dalej mówimy o nędznej teorii .

puma007
28-01-11, 22:42
Woda mineralna zdrowsza ale tez ma kamien:)

Maj00r
28-01-11, 23:10
to zostane przy wodzie mineralnej. A o co chodzi z tymi zawodami że woda wtedy nisko sodowa o co z tym chodzi?

luo
28-01-11, 23:32
Luo nie zmieniaj tak często avatara bo cie nie poznaje http://imgcash6.imageshack.us/img153/9674/44258467.gif

Niedługo sam siebie nie poznamhttp://img831.imageshack.us/img831/4679/morda.gif.

Ja piję jedną butlę źródlanej z biedry/lidla i ze 2 litry kranówy, jakoś żyję;)

Maj00r, o ile się nie mylę to nagły wzrost sodu powoduje zatrzymanie wody w organizmie ALE po kilku dniach wysokiej podaży sodu organizm traci sód i wodę, wtedy sylwetka dostaje "zarysów". Chodzi tutaj bodajże o wydzielanie aldosteronu.
Jeśli się mylę to mnie poprawcie;)

opalinho
29-01-11, 00:11
Maj00r

Lukając ten temat i Twoje posty dochodzę do wniosku, że albo robisz sobie jaja albo sorry...jesteś debilem!Koniec,kropka.

Nie gadajcie ludzie, że jak owsianke wrzątkiem zalewacie to uzywacie minerki. Jak dla mnie to juz trzeba miec łeb zjebany ale ok, kazdy ma do tego prawo.

slim shady
29-01-11, 01:43
Zastanawiałem się ostatnio, bo płatki owsiane (całe) mają podobno lepszy, niższy indeks (http://www.e-gym.pl/) glikemiczny, od płatków "błyskawicznych" czyli po prostu zmiksowanych? Tak?

Ryż brązowy (cały - ugotowany) - niskie IG. Rozgotowany ma już wysoki IG.

A co jak zmiksuje ryż ugotowany? Albo płatki owsiane (całe) zmiksuje?
Skoro rozdrobnie dokładnie pokarm, to długie łańcuchy węglowodanowe (polisacharydy) ulegną mechanicznej obróbce? Więc ich szybkość wchłaniania będzie większa.

To dlaczego można sobie pozwolić na robienie szejków?
Może mi ktoś to wytłumaczyć?
Czy to jest tak że obróbka mechaniczna nie wpływna znacząco na długość polisacharydów :P? Czy może ja mylę jakieś pojęcia - IG?
Powiem, Ci, że IG nie jest zbyt ważne, jeśli dostarczamy w przybliżeniu tyle samo kalorii, błonnika i składników odżywczych. Liczy się jakość jedzenia.


Co do wody to badania NIK z 2002 r, dały wyniki niezbyt pozytywne dla kranówy. Zależy też od pochodzenia wody, czy ze studni głebinowej czy z wód podpowierzchniowych, gruntowych.

Tu wyniki badań wody z Suchej Beskidzkiej http://www.zakladkomunalny.ro-dan.com/zaklad/archiwum/awbw1.htm
Test Brita wspomniany przez Luo
http://www.tester.brita.pl/wyniki-ogolnopolskiego-badania-jakosci-wody-z-kranu,artykul,54

Moim zdaniem najlepiej jest spożywać wodę mineralną (nie mylić ze źródlaną), a jak ktoś woli kranówę, to przynajmniej niech ją przefiltruje.

KowalX
01-02-11, 17:59
to zostane przy wodzie mineralnej. A o co chodzi z tymi zawodami że woda wtedy nisko sodowa o co z tym chodzi?

Pij z kranu.

Pioter1994
01-02-11, 19:22
to jak z tym gotowaniem wody mineralna wezne ale to moge nie wczajniku tylko np w rondelku bym ugutowal jak mysliscie?

http://i73.servimg.com/u/f73/15/43/61/20/th/1796_510.jpg (http://www.servimg.com/image_preview.php?i=123&u=15436120)

Przecież nie ważne w czym gotujesz wodę...

KowalX
01-02-11, 19:36
Po co ją chcesz gotować?

Pioter1994
01-02-11, 19:40
Ja też nie wiem po co gotować wodę mineralną.

slim shady
01-02-11, 19:45
Po co ją chcesz gotować?
Żeby była ciepła http://www.body-factory.pl/images/smilies/lokurvaad1.gif

Maj00r
01-02-11, 19:59
to mam nie gotować wody do płatków?;// wode zimną jeść z płatkami ;/?

KowalX
01-02-11, 20:06
A nie możesz nalać sobie z kranu, co Ty masz za dużo pieniędzy,że do gotowania kupujesz? ;)

Wiki
01-02-11, 20:50
Ale mu chyba chodzi o podgrzanie wody do płatków, żeby nie były takie twarde :)?

Ale do czajnika mineralną jak będziesz wlewał, to po jakimś czasie, będziesz miał czajnik do wyrzucenia, bo wszędzie będzie kamień :P.

Maj00r
01-02-11, 21:16
wode i tak pije tylko na co dzien. No to tą z kranu lub mineralną to już bez różnicy podgrzeje i wleje wode do płatków