Zobacz pełną wersję : rozciągnięty obraz w pionie w komputerze
Witam. Instalowałem kilka dni temu Windows 7 na moim komputerze i zauważyłem ze obraz jest rozciągnięty w pionie. Nie rzuca się to w oczy podczas przeglądania stron www czy innego typu pracy na komputerze ale podczas oglądania zdjęć widać ze obraz jest rozciągnięty. Kiedyś miałem taką samą sytuacje po zainstalowaniu Windows xp ale to tylko raz a instalowałem często, ale jakoś sobie z tym poradziłem tylko już nie pamiętam jak. Mam ustawioną rozdzielczość 1151x 865 (musiałem trochę rozciągać na boki klawiszami na monitorze bo obraz był wyśrodkowany, a mimo to wraz jest nie tak) jak ustawiłem rozdzielczość 1280x1024 to było dobrze no ale za małe wszystko wiec tak się nie da. Posiadam kartę graficzną asus x1550 serie i sterowniki ATI 10.2. Proszę o pomoc bo nie wiem co mam z tym zrobić, bawię się całe dnie i nic.
Jesli ktos sie zna to proszę o pomoc
hmm dziwne... ja mam monitor 22 cale panoramę i takich cudów jak Ty nie mam ale podpytam kumpla może on coś będzie wiedział w końcu informatyk :)
Daj rozdzielczość 1280x i ustaw większe ikony itp w opcjach. Mam co prawda Viste,ale jak u mnie to i u Ciebie to będzie.
mam to bo robiłęt ka ale starsznie sie wszystkie niewyrazne robi;/
Przedewszystkim jaki masz monitor ogryzku?
zrobiłem...: )
wcześniej miałem ustawioną częstotliwość odświeżania ekranu na 60Hz i zaznaczoną opcje nie pokazywania opcji które monitor nie może wyświetlić. Teraz wszedłem i była ustawiona opcja 75Hz i do wyboru 70Hz ale na każdej było tak jak wcześniej na 60Hz. Z tym ze jak ustawiłem 70Hz to obraz mi się zwęził i musiałem rozciągać za pomocą strzałek na monitorze no ale wraz rozciągnięty. No wiec odznaczyłem opcje nie pokazywania elementów których nie może wyświetlić i pokazało mi 60Hz znowu wiec wybrałem tą opcje i jest ok. : )
Mógłbym tego nie pisać ale napisałem jakby ktoś miał kiedyś podobny problem to może pocudowac: )
Ogólnie jak zmieniasz rozdzielczość w 7 to pod napisem zmień wygląd ekranu zmienia się format tego niebieskiego obrazka z "1" i jego kształt chyba powinien być dopasowany do kształtu monitora.