PDA

Zobacz pe³n± wersjê : Wios³o podchwytem do oceny

wolnickee
20-01-11, 17:55
Chcia³bym abyscie ocenili moja technike wios³owania podchwytem.
Zalezy mi na tym, poniewaz po wios³owaniach czuje pompe w odcinku lêdzwiowym kregoslupa przy odchyleniu sie do ty³u i nie wiem, czy to dobrze? czy to ¼le?
Ponizej link do filmu (sory za jakosc, chociarz nie jest najwazniejsza..)

http://gnk1993.wrzuta.pl/film/1VhIVBdYWf4/niema_lipy

flutebox
20-01-11, 18:37
jakby¶ nagra³ to z profilu to by³oby ok... ja robiê tak ¿e g³owê trzymam w górze i patrzê do góry albo przynajmniej przed siebie a nie lata mi jak u kuk³y i chyba mniej siê pochylam do przodu ale ciê¿ko stwierdziæ bo mo¿e to byæ z³udzenie... filmik z profilu da³by jasno¶æ :) i staram siê to robiæ nieco wolniej, bardziej panowaæ nad ciê¿arem :)

Mosin
21-01-11, 22:29
Nie jestem jakim¶ specem ale mi jeden kaban pokazywa³ to æwiczenie i znacznie ró¿ni³o siê od twojego.
Przede wszystkim doci±gaj sztangê do samego brzucha ,a po 2 spróbuj w chwili gdy sztanga dotyka brzucha spojrzeæ w powoli w górê i dopiero opu¶ciæ.

xxm³odyxx
21-01-11, 22:42
fajna dupa: ) :P z boku by wyglada³o lepiej ale ok ...

wolnickee
21-01-11, 23:14
O³³kej.. gdy nastepnym razem bede robil plecy to nagram z profilu lecz niestety szybko to nie nastapi bo;
- Jestem chory
- 4 dni temu odebra³em cylinder i niemam czasu zeby porzadnie zjesc poniewaz calymi dniami przesiaduje w garazu (skladam motocykl) wiec silke na ten czas odpuscilem
-Przez MC i bieganie po treningach czuje ból w kolanie i kuleje ;/
Mam nadzieje, ze po jutrze zaczne juz pakowac, wiec za 4 dni beda plecy.

Patriot
22-01-11, 15:49
¿eby porz±dnie zje¶æ wystarczy 10min przerwy :)

wolnickee
22-01-11, 16:21
ale zeby to ugotowac trzeba o wiele wiecej ;d

xxm³odyxx
22-01-11, 18:00
wolnickee kolano boli to jakis slad po operacji?

t0mas
22-01-11, 19:04
zaakcenuj spiêcie w szczytowej fazie poprzez ¶ci±gniêcie ³opatek do siebie, g³owa lekko ku górze.

wolnickee
22-01-11, 20:00
wolnickee kolano boli to jakis slad po operacji?
1 lipca mia³em rekonstrukcje wiazadla krzyzowego lewego kolana. Niby po 9 miesi±cach mia³em w 100% wrócic do sportu ,ale jak narazie to albo lekarz spierdoli³ robote, albo kolano juz nigdy nie bedzie normalne..
Pobiega³em z 10 dni i teraz ostro boli jak sie dotkne i lekko kuleje na te noge ;/
My¶le sobie, zeby w marcu zrobic sobie rezonans to bedzie wszystko wiadome...
W³asnie przez to kolano nie moge robic MC ani cwiczyc nóg, dobrze ze cwiczylem je przez 3 lata bo by³yby patyki ;/

xxm³odyxx
23-01-11, 14:30
po operacji nóg nie robi³es?

m@bi
24-01-11, 21:26
Po 1 za du¿e obci±¿enie
po 2 plecy staraj siê mieæ równolegle do pod³ogi jak nie dasz rady to mo¿esz mieæ lekko ku górze ale twój k±t jest za du¿y
po 3 staraj siê nie ruszaæ g³ow± , g³owa neutralnie.

a i w momencie gdy masz sztange przy brzuchu ³opatki ¶ci±gnij i przytrzymaj

mtm
26-01-11, 00:32
A TAK NIE NALE¯Y WIOS£OWAÆ !

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bPbU5CBRQa0

Micek185
26-01-11, 00:36
Po 1 za du¿e obci±¿enie
po 2 plecy staraj siê mieæ równolegle do pod³ogi jak nie dasz rady to mo¿esz mieæ lekko ku górze ale twój k±t jest za du¿y
po 3 staraj siê nie ruszaæ g³ow± , g³owa neutralnie.

a i w momencie gdy masz sztange przy brzuchu ³opatki ¶ci±gnij i przytrzymaj

równolegle do pod³ogi nie,przesadziêle¶,lekko ku górze ale nie prostopadle do pod³ogi bo sobie kuku zrobi w odcinek lêd¼wiowy mo¿e nie wytrzymaæ np ciêzaru 120kg,bo ja np takim robi³em.

rafio83
26-01-11, 06:55
to jak z tym katem bo ja robiê podobnie jak wolnicki. k±t oko³o 45 stopni

Micek185
26-01-11, 10:53
Wolnicki ³okcie bli¿ej tu³owia,nie odchylaj ich tak na zewn±trz,plecy prosto bo siê garbisz,k±t w miare dobry ni¿ej nie ma sensu schodziæ.
Rafio tak Wolnicki ma dobry k±t tylko musi plecy wyprostowac ,najlepiej jak przy martwym ci±gu znale¼æ sobie jaki¶ wysoki punkt i sie wpatrywac w niego.

m@bi
26-01-11, 11:11
Micek wszystko zalezy oczywiscie od ciezaru, jesli wioslujesz duzym ciezarem to jasne ze kat bedzie inny.. on tam raczej nie ma tyle wiec kat moglby byc mniejszy. Pamiêtajcie ¿e zmiana k±tu ana¿uj±w innnym stopniu pracê miêsni. Co do glowy to napewno nie szukamy odniesienia.... g³owa ma byæ w pozycji neutralnej.

Micek185
26-01-11, 11:19
nie bede siê juz sprzecza³ rób jak uwa¿asz.

Pusia
26-01-11, 15:00
Ja nakladam 60-80kg i sie klade na lawke skosna

wolnickee
26-01-11, 16:46
ja tak robilem jak bylem po operacji i nie moglem stanac na noge. wed³ug mnie na stojaco jest trudniej i angazuje sie w to chyba wiecej miesni.

m@bi
26-01-11, 16:55
Sama pozycja wios³owanie jednor±cz w oparciu o ³awkê wymusza pozycje :) Ja te¿ nie mam zamiaru sie sprzeczaæ :) Pozdro

wolnickee
26-01-11, 17:49
i w³asnie w tym róznica ;] gdybym mial wios³owac sztanga tak jak hantlem gdzie rêk± opieram sie o ³awke to niestety polecia³bym na pysk. wios³ujac hantlem masz punkt podparcia wiec mozna pozwolic sobie na pozycje tu³owia poziom± do pod³ogi

Pioter1994
26-01-11, 17:53
A TAK NIE NALE¯Y WIOS£OWAÆ !

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bPbU5CBRQa0

To nie wygl±da na wios³owanie tylko bardziej na podrzut sztagi do brzucha stoj±c.

m@bi
26-01-11, 18:18
opcja z ³awka jest bezpieczniejsza jak masz problemy z krêgos³upem. Wiadomo ¿e wios³ujac sztang± nie dasz rady staæ równolegle do pod³ogi ale najlepiej jak ten k±t jest najmniejszy im wiêkszy tym masz wiêkszy ucisk na dyski....

rafio83
26-01-11, 18:26
Ja widzê ¿e kolega poni¿ej ma k±t oko³o 45 stopni i sadzê ¿e tak nalezy wykonywaæ to æwiczenie. That's all.

http://www.youtube.com/watch?v=zq5eBuxKsMY&playnext=1&list=PL0B786E2213EDDCF4&index=11

Micek185
26-01-11, 19:11
wios³o hantlema na ³awce to lipa,lepiej oprzec siê o stojaki do hantli abo cos podobnego z przodu i machac o wiele wygodniejsza pozycja:)

m@bi
26-01-11, 21:01
wios³o hantlema na ³awce to lipa,lepiej oprzec siê o stojaki do hantli abo cos podobnego z przodu i machac o wiele wygodniejsza pozycja:)

i tu siê z tob± zgodze ;q :D

wolnickee
17-02-11, 19:43
obiecywa³em wczesniej ,ze wrzuce film z profilu, ale do dzisiaj pakowa³em sam i nie sz³o nigdzie telefonu ustawic, zeby sie nagra³o w dobrym swietle. dzisiaj cwiczylem z kumplem to nakrecil dwa filmiki;
t-bar
http://www.youtube.com/watch?v=K8zm8CeYa3U
oraz wios³o nachwytem
http://www.youtube.com/watch?v=WPdhTfvKapw
i ma³y bonus w formie zdjêcia na pompie po dzisiejszym treningu
http://img706.imageshack.us/f/zdjcie1493.jpg/
Jak zwykle - sorry za jakosc... ale nic nie poradze.

Pioter1994
17-02-11, 19:49
Ile za³o¿y³e¶ na tego T-bar'a?

PS: Widzê ¿e masa dalej to przodu :D

wolnickee
17-02-11, 20:03
Ile za³o¿y³e¶ na tego T-bar'a?

PS: Widzê ¿e masa dalej to przodu :D

60kg, hehe z mas± sie dziej± jakies kosmiczne rzeczy ;/. 3 tyg robi³em redukcje, waga spad³a 3kg ,z r±k zesz³o ~1cm ,z pasa 2 ale za to uros³y barki i klata.
Teraz mam zamiar masowac do maja- moze uda mi sie wbic t± magiczn± 40stke ;d i w czerwcu zrobic za¶ lekk± redukcje.

Micek185
17-02-11, 20:17
na obu filmach ci±gniesz ³apami nie plecami,na wio¶le sztangê ci±gniesz za bardzo wysuniêta do przodu,spójrz na swój film jeszcze raz sam to zauwa¿ysz.musisz jeszcze popracowac nad czuciem miê¶ni wiem ¿e ciê¿ko jest dobrze poczuc prace pleców bo wiele osób ma z tym problemy dlatego spróbuj na poczatek "na sucho"spróbowac spinac miesnie pleców lub w lustrze patrzeæ jak pracuj± miê¶nie,spróbuj tez zrobiæ wios³o na sztywnych lokciach(oczywi¶cie ma³y ciêzar ok 20-30kg tak aby tylko próbowac poczuæ pracujace mie¶nie) powoli bêdzie lepiej:)

wolnickee
17-02-11, 20:23
chyba masz racje, bo po treningu pleców czuje pompe tylko w pobli¿u barków i troche na motylach. nastepnym razem spróbuje tak jak radzisz - samymi plecami sci±gaæ ciê¿ar

Micek185
17-02-11, 20:29
wiesz jak ja siê uczy³em?mai³em dwie hantle takie z 15kg sztuka,stawa³em przodem do lustra i wykonywa³em wios³o chwytem m³otkowym idealnie widac co jest ¼le dobry sposób to tez wiso³o hantl± bokiem do lustra bez koszulki mo¿esz tez spróbowac.

wolnickee
17-02-11, 20:37
spróbuje, tylko lustro przewiesze troche nizej.