Zobacz pełną wersję : Bieganie
A wiec od tygodnia biegam sobie odrazu po siłce. Podczas biegania ostro bolą mnie łydki i ścięgna achillesa. Co powinienem zrobic aby tego bólu nie było? jakies cwiczenia rozgrzewajace przed biegiem? Moze mam zbyt dużą nadwage?
slim shady
08-01-11, 23:43
ile ważysz ile wzrostu ? rozciągasz się ?? przed bieganiem spożywasz coś ? masz jakieś doświadczenia z bieganiem ? biegasz po treningu nóg ?
82kg/167cm ,robie rozgrzewke przed ćwiczeniami na siłce ale nie rozciągam się, przed bieganiem nic nie spozywam - biegam bezpośrednio po siłowni, przez 7 lat trenowałem hokej i praktycznie po kazdym treningu biegaliśmy sobie truchtem 30-40 min i nie czułem zadnego bólu w tych miejscach - dlatego mnie to zaniepokoiło. Po treningu nóg nie biegam.
slim shady
10-01-11, 00:04
Jaki czas temu trenowałeś hokej ??
Możliwe, że tak jak napisałeś, że za dużo ważysz. Spróbuj najpierw pojeździć na rowerku jeśli masz taką możliwość.
Pamiętaj o porządnej rozgrzewce i rozciąganiu. Możesz zacząć od intensywnych marszów po miękkiej nawierzchni, i stopniowo przechodzić na bieganie. Warto też spojrzeć na dietę i uzupełnić ją w brakujące składniki.
nie trenuje od wrzesnia 2009 z powodu kontuzji. Własnie robie redukcje, więc waga zejdzie mysle do ~77kg ,ostatni raz biegałem przy wadze 67kg wiec pewnie wina nadwagi..