Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nos sie długo goi, czy ?

alder
02-01-11, 19:58
dobry,

dostałem niedawno w kinola niezłego strzała bo pierwszy raz w sumie mi jucha poszła. bolał parę dni, u góry tam i na dole na czubku. u góry spuchł trochę (nie jak bania przy złamaniu) i dostałem 'grecki nos'. po paru dniach ból coraz mniejszy aż tu w zeszłą środę (po ośmiu dniach) idę do pracy, wrzucam maseczkę na twarz i okulary i odczuwam dyskomfort. od środy 4 doby minęły i nadal mnie boli zarówno tam u góry jak na czubku. szczególnie jak wydmuchuję lewą dziurkę. nadal mam grecki nochal ;/ jak piję gorący napój i robię ten grymas co każdy robi przy piciu gorącego, to boli w ciul.
zastanawiam sie czy to normalne, może też tak mieliście ? złamanie ciężko podejrzewać bo nei był jak pyra. zresztą nic się jakoś nie ruszało ani nie przesuwało jak ponoć przy złamaniu bywa ale lekarzem nie jestem. może moje polipy mają jakiś wpływ, plus walę sterydy do nosa. nie wiem, może mam iść do lekarza ? 12 dni już od tego czasu a ja nadal mam lipę
czekam na odzew.

CIASTECZKOWY POTWOR
02-01-11, 23:21
lepiej idz do doktora
Zlamany nie musi byc ale pekniety moze
najpewniej to stluczenie i stan zapalny okolicznych tkanek skoro masz tam klopoty w nochalu
Ja jednak zlozylbym wizyte na chirurgi urazowej
podejdz na ostry dyzur i na miejscu ci zobacza

Mosin
05-01-11, 23:17
Nie to ,że się czepiam etc. ale co to znaczy pęknięty i czym różni się od złamanego ? xD

alder
05-01-11, 23:45
ok wytłumaczę. złamana kość to taka co dzieli się na dwie bo jest przerwa całkowita a pęknięta to taka co ma szparkę, pęknięcie ale nie po całości przekroju.

inaczej: masz dowód osobisty. jak jest złamany to jest podzielony na dwie częsci, rozdzielony. a jak pęknięty to np jest rozerwany tylko w połowie szerokości czyli nadal jest jedną rzeczą anie dwoma.

ja miałem kiedyś pękniętą kość śródręcza jak w podstawówce pierwszy raz wżyciu wyjebałem z całej siły w ryj kolesiowi (on grubas a ja chudzielec - musiałem )

Hermann
06-01-11, 16:59
Ja też sądze że powinieneś iść do lekarza , zrobić RTG nosa i zobaczyć co jest grane. Jeżeli coś było przestawione to przez ten czas sie juz zrosło a jak sie żle zrosło to trzeba aby chirurg to ustawił odpowiednio. Przy okazji pomyśl o załatwieniu tych polipów. Nie pisałes czy to na tle alergicznym, jeżeli tak nalezy ustalić co Cie uczula i pomyslec o odczulaniu. Leki które bierzesz nie zlikwidują polipów, jedynie łagodzą objawy.

alder
06-01-11, 18:41
polipy wiążę z przewlekłym zapaleniem zatok. steroidy które wpsikuję w nos są niby zarówno na zatoki jak i na polipy