PDA

Zobacz pełną wersję : Zgrubienie na piszczelu + bóle w łydkach

Lukaszr0
02-12-10, 18:40
Witam,

Mam mały problem, od pewnego czasu mam zgubienie na piszczelu które przy dotknięciu lekko boli (nie zawsze) przy mocniejszym dotknięciu czuć jak by przeskakiwanie żył w stopie - dotyczy to prawej nogi choć na lewej również jest lekkie zgrubienie. Do tego dochodzi puchnięcie nóg i straszne bóle w łydkach i piszczelach, po przejściu ok 1km szybszym tempem, ból jest tak mocny że nie mam siły nawet stać, łydki są strasznie napięte, chwilowy odpoczynek + masaż łydek pomaga i ból ustępuje po 2-3 minutach. Załączam zdjęcie, kolorem czerwonym zaznaczone jest zgubienie, kolorem niebieskim miejsce bólu. Wiem że powinienem iść z tym do lekarza, ale jeszcze nie wyrobiłem książeczki ubezpieczeniowej (nie była mi potrzebna) jutro w robocie dowiem się co i jak i postaram się wyrobić książeczkę. Póki co mam nadzieje że może wy macie jakieś pomysły co to może być, od czego i jak z tym walczyć. Odpuściłem trening nóg na tydzień i nie pomaga, jutro w planie mam nogi i nie wiem czy robić, czy zrobić ale bez łydek ?

http://img528.imageshack.us/img528/3976/leftleg.jpg

Ps. daje zdjęcie lewej nogi ale chodzi głównie o nogę prawią.

seras666
02-12-10, 19:53
ciś do ortopedy, wiem po sobie ze z nogami nie ma zartów. masz moze jakaś wade kregoslupa, czy cos?

Lukaszr0
02-12-10, 20:57
Tak, mam plecy "okrągło-wklęsłe" profesjonalnie to będzie chyba kifoza piersiowa. Ale to raczej nie ma nic do tego.

Hermann
02-12-10, 21:55
Łukasz trudno tak na odległość diagnozować.Mnie na myśl przychodzą żylaki. Nawet jeżeli ich nie widać nie znaczy że ich nie ma. Musisz jednak wyrobić ksiązeczke.Należałoby to sprawdzić . Jeżeli jedno z rodziców ma żylaki to 70% prawdopodobieństwa , jeżeli oboje rodzice 90 % że odziedziczyłeś.Miałes kiedyś troche nadwagi to też mogło sie przyczynić.Nie twierdze że tak jest, jedynie sugeruje. Aby stwierdzić należy wykonac próbe opaskową,PPG , badanie duplex- doppler, ale to już lekarz Ci powie. Niestety w tym schorzeniu należy unikać ćwiczeń typowo siłowych. Lekkie ćwiczenia, rowerek itp. Masuj nogi, kładz je w pozycji wyżej stopy od tułowi,, mozesz kupić Arcalen, pomoże na te napięte łydki.

Lukaszr0
02-12-10, 22:24
Matka ma żylaki, więc to bardzo możliwe, unikać ćwiczeń siłowych nóg czy ogólnych ? Nadwagi w sumie nie miałem nigdy, bmi zawsze mieściło się w normie. Czy te skurcze łydek są jakoś powiązane z żylakami (zakładając że to żylaki) ? Dzięki za odpowiedź, wiedziałem że można na Ciebie liczyć :)

Lukaszr0
02-12-10, 22:36
Aha, dodam jeszcze że ostatni mam też często drętwienie w prawej ręce i palcach.

Hermann
03-12-10, 09:58
Zbyt cięzkie ćwiczenia na siłowni z duzymi cięzarami uruchamiają nadmierną prace tłoczni brzusznej. Powstające wtedy wysokie ciśnienie w jamie brzusznej . Przepływ krwi jest wtedy utrudniony i zalega ona w kończynach . Dlatego nie są zalecane ciężkie ćwiczenia siłowe. Drętwienia mogą być spowodowane problemami naczyniowymi ale przyczyną może tez być kręgosłup, wspominałes że masz niewielkie skrzywienie. Nie traktuj moich wypowiedzi dosłownie, nie jest to żadna diagnoza i wcale nie mam zamiaru zniechęcać Cie do ćwiczeń, tym bardziej że widziałem Twoje wielkie postępy. Cokolwiek by Ci dolegało to na te problemy są metody leczenia które pozwola Ci kontynuować treningi, musisz jedynie to stwierdzić u specjalisty. Odnośnie pytania o skurcze, to owszem żylaki powoduja skurcze, bóle, uczucie cięzaru,pieczenie, uczucie rozpierania w nogach itd. Trzymaj sie i bez paniki.

Lukaszr0
03-12-10, 15:53
Dzięki za odpowiedź, do lekarza udam się jak tylko będę miał taką możliwość. Puki co nie będę odpuszczał treningów ze względu tego że jestem na cyklu, odpuszczę jedynie treningi nóg.

Pioter1994
03-12-10, 19:24
Może te drętwienia i skurcze są od braku składników mineralnych. Np: magnezu.

Lukaszr0
03-12-10, 22:23
Brałem magnez + potas(aspargin) i nic nie pomagało.