Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ćwiczenie na silowni z nadcisnieniem

Mateusz678678
26-11-10, 14:23
Witam.Mam bardzo poważny problem.Ćwicze juz od 4 miesiecy.Co rok jezdze na badania kontrolne do szpitala w Katowicach.Niestety kiedy ostatnio tam bylem wykryto u mnie nadcisnienie.Pani doktor powiedziala mi,ze nie moge cwiczyc dalej na silowni.I tu jest moje pytanie.Czy waszym zdaniem mam przestac cwiczyc czy nie? Bardzo mi na tym zalezy wiec chcialbym sie od was dowiedziec czy jest to duze ryzyko gdy cwicze na silowni mając nadcisnienie?

Hermann
26-11-10, 15:11
Dlaczego co rok jeżdzisz na badania kontrolne? Na co chorujesz? Na jakiej podstawie wykryto nadcisnienie- jednorazowy pomiar czy miałeś dobowego Holtera ? Wiek, waga.Czy badane było serce? Jakie średnie ciśnienie dobowe? Jakie leki bierzesz? WSZYSTKO o sobie aby ktoś Ci w miare konkretnie odpowiedział. Pani doktor nie miałaby żadnego celu aby Cie okłamywać,jedynie nieprecyzyjnie sie wyraziła, albo Ty nie zrozumiałes jej dokładnie, ponieważ przy nadciśnieniu można ćwiczyć .I znowu brak precyzji ponieważ nie piszesz jaki jest cel ćwiczeń tzn czy jestes gruby i chcesz schudnąć, czy tez jesteś szczupły i masz zamiar budować mase mięśniową. Żadnych typowo siłowych ćwiczeń typu wyciskanie duzych cięzarów, martwy ciąg itd. Cwiczenia aerobowe, lekkie obciążenie , rowerek , stepper. bieżnia. Przy wykrytym nadciśnieniu co pół roku robi sie badania kontrolne i to schorzenie bardzo często sie cofa w młodym wieku.

KowalX
26-11-10, 16:10
Nie każdy może trenować na siłce, przy nadciśnieniu siłownia nie jest wskazana. Możesz zbić ciśnienie treningiem aerobowym i odpowiednią dietą,ale przejdź dokładne badania i wyklucz najpierw problemy zdrowotne.

Mateusz678678
26-11-10, 18:56
Jezdze na badania kontrolne poniewaz 2 lata temu wykryto u mnie arytmie serca.Na kazdej wizycie
w szpitalu mam dobowego holtera.Mam 15 lata , waze 69kg przy 178cm wzrostu.Moje srednie cisnienie wynosi okolo 13O/83.Biore lek Betaloc 25mg 2 razy dziennie.Moze teraz ktos mi powie czy jest duze ryzyko cwicznia na silowni?

CIASTECZKOWY POTWOR
26-11-10, 19:30
jakiego typu arytmia i skad sie biara zaburzenia rytmu?(tzn co je wywołuje)

mtm
26-11-10, 22:50
Poprawcie mnie jeśli sie myle Dino I Hermann

Z tego co pamiętam poprawny pomiar ciśnienia robi sie po 10 minutowym odpoczynku , usiąść sobie na spokoju bez nerwów i dopiero robimy pomiar i nie tym nadgarstkowcem tylko zwykłym .

Ja tak miałem w szkole robione , pobiegłem do gabinetu a tam pomiar 190/na coś , kumpel mial 200. Baba przestraszona zaraz stwierdiła że to po sterydach hehe .

wolnickee
26-11-10, 23:11
przeciez pisał, ze miał holtera..

Pusia
27-11-10, 14:28
Holter przeyebana sprawa, mialem kilkanascie razy. W ciagu dnia cisnienie co 15min mierzy a w nocy co 30 - tragedia.

CIASTECZKOWY POTWOR
28-11-10, 12:05
holter to calodobowe ekg
cos ci sie pusia popieprzyło
holtera uzywa sie do diagnozy zaburzen rytmu serca
A cisnienie rzeczywiscie powinno sie mierzyc po odpoczynku choc jesli jestes zdrowy jak kon to nawet po biegu powinno byc w normie

Hermann
28-11-10, 14:56
Holter EKG tak jak pisał Dino a Pusia miał na myśli Holtera ciśnieniowego - rękaw na ręke i na szelkach mały rejestrator mierzący ciśnienie przez cała dobe. . Nie odpowiedziałeś na pytanie Ciasteczkowego Potwora skąd ta arytmia, czy masz wade wrodzoną czy też jest to rozwojowe? Myśle że masz nerwice stąd zastosowanie akurat tego leku. Poprzez ''ćwiczenie na siłowni'' można rozumieć ciężkie katowanie cięzarami ale tez tak jak jest w przypadku wielu starszych osób ćwiczenia aerobowe mające na celu wzmocnienie kondycji i wydolności. Ciśnienie średnie które podałes świadczy według mnie że masz skoki . Dlatego uważam, że do kontrolnych badań nie powinieneś wykonywać typowych ćwiczeń siłowych. Ćwicz aeroby utrzymując tętno obliczone na podstawie artykułu który masz niżej. Do badań kontrolnych może wszystko sie unormuje, wtedy włączysz ćwiczenia z cięzarami.Masz dopiero 15 lat i kupe czasu.Pozdrawiam.

http://mediweb.pl/diseases/wyswietl.php?id=1211

guraGDz
29-11-10, 16:22
ja dołączam się do tego pytania,mam 17 lat również mam nadciśnienie tętnicze, wykryte przypadkowo ale nie przeszkadza mi one w normalnym funkcjonowaniu(nie mam bólów głowy itp) jego wartości wachają się między 160/70 - 150/70 puls mam w normie, przyczyną tego jest najprawdopodobniej genetyka(choruje na to dziadek i matka) ale nie mam chorego serca jak kolega wyżej. Biorę leki które mi zmieniają bo żadne nie mogą zbić mi tego ciśnienia, brałem bisocard, amlopin a teraz biorę lisinoratio... Co 3 miesiące jeżdżę na kontrole do szpitala gdzie zakładają mi tego holtera i również od lekarza otrzymałem zakaz jakichkolwiek ćwiczeń na siłownii... Ja chciałbym dalej trenować(trening masowo-siłowy) ale nie wiem co robić, trwa to już u mnie od pół roku i mimo to że przestałem trenować na 4 miesiące wartości mojego ciśnienia są takie same więc może to nie ma wpływu na to i nadal mogę trenować???

wolnickee
29-11-10, 16:39
Tez wykryto u mnie nadcisnienie, a diagnoze postawiono niedawno. Tak jak i ty odziedziczyłem je genetycznie. Z wypowiedzi lekarza prowadzacego wynikało, ze cwiczenie samo w sobie nie przeszkadza, lecz wiadomo, ze ostry wysiłek fizyczny podnosi cisnienie, gdy podczas cwiczeń cisnienie podskoczyło by sobie jeszcze bardziej, któres z naczyn krwionosnych mogłoby nie wytrzymac, mogłoby to spowodowac mini-wylew a nawet udar. Więc narazie od siłowni trzymam się z dala, bo nie chce spędzic zycia jak roślina.

guraGDz
29-11-10, 17:18
ktoś może to potwierdzić? coś dodać?

KowalX
30-11-10, 02:00
Trening aerobowy + dieta / zadbaj o produkty bogate w potas i ubogie w sód, ogranicz produkty energetyczne. Unikaj sera, konserw rybnych, kiełbas, wędlin, sosów, marynat, dań mrożonych i gotowych w puszkach, alkoholu oraz gotowych sałatek.

Pioter1994
30-11-10, 17:53
Dzisiaj mi mierzyła ciśnienie pięlegniarka w szkole. Wyszło 81 na 140. Czyli jestem na styk w normie.

I pytanie. Czy napoje energetyczne podnoszą ciśnienie? Słyszałem że kofeina też. To prawda?

KowalX
30-11-10, 20:46
Dzisiaj mi mierzyła ciśnienie pięlegniarka w szkole. Wyszło 81 na 140. Czyli jestem na styk w normie.

I pytanie. Czy napoje energetyczne podnoszą ciśnienie? Słyszałem że kofeina też. To prawda?
Nie, kofeina sama w sobie nie podnosi ciśnienia bądź nieznacznie. Jednak napoje energetyczne raczej tak, poza tym w przypadku nadciśnienia należy ograniczać składniki energetyczne, a pełno w tym cukrów i stymulantów.