Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Masło Orzechowe - Przepis

bsztajer
15-11-10, 11:55
Przepis na masło Orzechowe

3,5 szklanki orzechów ziemnych
7 łyżek oliwy z oliwek/ może być inna
1,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki wrzucić do miksera i zmielić jak najdrobniej GOTOWE

Kiedy takie masło najlepiej jeść po treningu czy przed?-Oczywiście pytam w oparciu o dietę na masę.

Pozdrawiam

Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeźba zabawą a masa podstawą...

Micek185
15-11-10, 12:47
ani przed anie po treningu
wszystkei inne posilkki prócz okołotreningowych,najlepiej zaś na kolacje w połączeniu z białkiem

August08
15-11-10, 13:01
Jeżeli Twoim priorytetem jest masa to masło orzechowe najlepiej jeść na 2 śniadanie. Około 30-40 gram powinno wystarczyć 200-250 kalorii...

Micek185
15-11-10, 13:07
a na noc i w głównych posiłkach nie?:)

August08
15-11-10, 13:14
Zależy czy kolega bsztajer (http://www.e-gym.pl/member.php?18220-bsztajer) przez cały dzień chce zjeść pół kilo masła orzechowego ( jakieś 3000 kalorii ) ;)
Moim zdanie jedna porcja dziennie w zupełności wystarczy. Osobiście, kiedy robiłem masę wolałem jeść masło orzechowe na 2 śniadanie. Zawsze podczas treningu dodatkowa energia.

bsztajer
15-11-10, 14:04
to znaczy ja mam rozłozone tak posiłki:

I. 1 sniadanie
II. 2 sniadanie
III. posilek przed treningowy
IV. posiłek po treningowy
V. posiłek do 40 min po teningu
VI. ostatni posilek
VII. czasem jescze szamam cos na 2 kolacje:p

i gdzie tu masło wszamac:] (z razowym chlebem)

Micek185
15-11-10, 14:52
w poisłkach nr 2,6,7 z tym że w 7 posiłku już nie dawaj tego chleba tylko białko

KowalX
15-11-10, 16:38
Moim zdanie jedna porcja dziennie w zupełności wystarczy. Osobiście, kiedy robiłem masę wolałem jeść masło orzechowe na 2 śniadanie. Zawsze podczas treningu dodatkowa energia.

Teoretyzowanie trochę, porcję można różnie rozumieć, może mieć na myśli posmarowanie chleba bądź pełną łyżkę. Tłuszcze nie stanowią źródła energii w wysiłku beztlenowym.

I. 1 sniadanie
II. 2 sniadanie
III. posilek przed treningowy
IV. posiłek po treningowy
V. posiłek do 40 min po teningu
VI. ostatni posilek
VII. czasem jescze szamam cos na 2 kolacje:p

i gdzie tu masło wszamac:] (z razowym chlebem)

Nie musi być nigdzie, możesz jednego dnia spożyć chleb z owym masłem innego dnia zjeść całkowicie co innego.
Tak w ogóle masz zamiar masować jak rozumiem. Masz ogólnie tendencję do tycia czy jesteś typowym chudym człowiekiem?

bsztajer
15-11-10, 19:44
jestem chudym czlowiekiem:p 182cm 75 kg 5%zawartosc tluszczu:] zyla uprawialem wspinaczke dlatego:]

seras666
15-11-10, 19:52
Teoretyzowanie trochę, porcję można różnie rozumieć, może mieć na myśli posmarowanie chleba bądź pełną łyżkę. Tłuszcze nie stanowią źródła energii w wysiłku beztlenowym.

mógłbyś rozwinąć??

Giro
15-11-10, 21:55
mógłbyś rozwinąć??

są 3 systemy energetyczne, które orgaznim moze użyć do różnych aktywności fizycznych:

1.szlak ATP-PC
2.glikoliza beztlenowa - (glikoliza mleczanowa)
3.przemiana tlenowa - (utylizacja węglowodanów i utylizacja tłuszczu)

...

chyba o to chodziło Kowalowi ;)

KowalX
15-11-10, 22:26
jestem chudym czlowiekiem:p 182cm 75 kg 5%zawartosc tluszczu:] zyla uprawialem wspinaczke dlatego:]
Powinieneś spożywać 5 średniej wielkości posiłków dziennie, ilość jaką masz zbyt "nakręca" metabolizm.

chyba o to chodziło Kowalowi ;)

;)

mógłbyś rozwinąć??

W przypadku treningu typowo siłowego głównym źródłem energii są węglowodany. Jest to wysiłek głównie beztlenowy, tłuszcze w takim przypadku nie stanowią źródła energii.