PDA

Zobacz pełną wersję : Dieta dla starszych panów

tomek70
12-11-10, 19:39
Witam kolegów. Za radą micka185 zwracam się z prośbą o ułożenie diety dla takiego staruszka jak ja,troszkę tu poczytałem,ale skoro micek poleca poradzić się na forum no więc pytam.Pozdrawiam tomek

breku
12-11-10, 20:56
Więc tomku więc jaki masz cel? zakładam ze chcesz podciągnąc kondycje jak i forme i zarazem sylwetkę, więc tak:
kurczak, warzywa, ciemne pieczywo, dużo nabiału czy też wieprzowiny, to zalezy od formy treningu:
Rano:
3-4 kromki pieczywa posmarowane serkiem białym do tego plastry schabu pieczonego
Płatki owsiane z mlekiem/jogurtem do tego rodzynki

Przed południem ( 2 sniadanie )
2 bułki ze schabem
Tunczyk z ryzem do tego moze jeszcze jakis ananasik na dodatek do sałatki i kromeczki
Wafle ryzowe z miodem ;)

Południe:
Ryz z piersią kurczaka i warzywami
Gulasz z ryzem
jak jestes w stanie to mozesz tez opierdolic całego kurczaka z rożna ;D

Po treningu
Banany lub odrzywka białkowa (musi byc szybko przyswajalne białko )
Koktajl jakiś domowej roboty

Wieczór;
chude mięso
serek wiejski lub twarozek z kanapeczkami ;)

To tak ode mnie, możesz sobie tam pozmieniać, powybierać, powybrzydzać.
Tutaj tak podałem typowe przyklady na chłopski rozum, możesz tam jeszcze jakies jogurty dodawac czy cos, ale no to juz od Ciebie zalezy co chcesz z soba robic.

KowalX
12-11-10, 23:54
Lipa ta dieta, prawie same tłuszcze nasycone.
Konserwowany tuńczyk co dzień?
W starszy pan, a coś dokładniej...

tomek70
13-11-10, 07:58
Witam kolegów, może powiem tak:chciałbym zacząć od treningów -jak tu doczytałem-ABW,3xwtygodniu,z powiększającą się ilością serii na wolnych ciężarach.No i tu mam pytanie właśnie dotyczące diety-czy moja dieta różni się czymś ze względu na wiek,bo jeżeli nie, to tu na forum jest bardzo dużo przykładów,z których mogę skorzystać bez zawracania głowy kolegom.A co do odpowiedzi breku-to gdzieś tu doczytałem,że wieprzowina jest zakazana i teraz już sam nie wiem.Natomiast jeżeli chodzi o odpowiedź KowalaX-to co miałeś na myśli -"a coś dokładniej"-potrzebne są raczej konkretne pytania.Pozdrawiam tomek

tomek70
13-11-10, 08:09
Przeprasza za posta pod postem,ale chodzi oczywiście o trening FBW.

breku
13-11-10, 11:26
wieprzowina to cięzko mi ogólnie powiedzieć, ujmę to tak, jest teraz zima, organizm potrzebuje teraz dużo kalorii aby mógł czerpać energie.. bo jak nam jest zimno to metabolizm przyśpiesza ze względu na to aby nam było cieplej, ale tą energie musi z czegoś czerpac, no to dlatego wieprzowina wg mnie jest dobry rozwiazaniem, tak tomku to ze jestes starszy nie oznacza ze jestes jakos ograniczony, spokojnie tutaj znajdziesz jakas diete dla siebie, kowal spokojnie, podalem mu tylko przyklady posilkow jakie moze spożywać, nic na siłe -.-'

JacareSouza
14-11-10, 02:35
nie ma żadnych sensownych powodów dla których wieprzowina była by zakazana

KowalX
14-11-10, 09:07
tak tomku to ze jestes starszy nie oznacza ze jestes jakos ograniczony, spokojnie tutaj znajdziesz jakas diete dla siebie,
Czyżby, uważasz ,że dzieci, osoby młode i starsze powinny jeść identycznie?

kowal spokojnie, podalem mu tylko przyklady posilkow jakie moze spożywać, nic na siłe -.-'

Przykład ,który pokazał ,że nie masz pojęcia o żywieniu. I jestem całkowicie spokojny ;)

KowalX
14-11-10, 09:14
to gdzieś tu doczytałem,że wieprzowina jest zakazana i teraz już sam nie wiem.Natomiast jeżeli chodzi o odpowiedź KowalaX-to co miałeś na myśli -"a coś dokładniej"-potrzebne są raczej konkretne pytania.Pozdrawiam tomek

Wieprzowinę ogólnie możesz spożywać, tak jak i wołowinę. Kwestia ile zależna jest od tego ile wynosi spożycie tłuszczy w pozostałych posiłkach, jakie są to tłuszcze oraz jak przyrządzasz dane mięso. Ogólnie w tym sporcie celuje się głównie w mięso chude, najczęściej drobiowe, ryby i do tego wtedy dokłada się wołowinę czy wieprzowinę,ale żeby rezygnować z wieprzowiny na pewno nie, choć na pewno w kwestii czerwonego mięsa unikamy tłustych części.Unikaj również smażenia potraw.Nie powinieneś też łączyć cukrów prostych z tłuszczami nasyconymi. Najlepiej w twoim przypadku celować w ogólne zasady zdrowego żywienia + zwiększoną ilość białek. Jeśli jesteś sporo starszy polecam do dużej ilości warzyw dodać multiwitaminę w okresie jesiennym i zimowym.

ht
14-11-10, 13:49
a ogolnie cel diety?? bo nie mamy pojecia czy chcesz robic mase czy redukowac tluszcz.

tomek70
14-11-10, 14:36
a ogolnie cel diety?? bo nie mamy pojecia czy chcesz robic mase czy redukowac tluszcz.

Przede wszystkim na masę ht.Pozdro

Micek185
14-11-10, 15:09
zbyt mocno wziąłeś do siebie to co napisałem o twoim wieku,
ze względu na to że jesteś już po 40 cieżej bedzie ci utrzymac niski poziom tłuszczu więc tak jak kowal pisał musisz ograniczyć takie potrawy jak tłuste czerwone miesa,smażenie czy liczbę pochłanianych słodyczy które zawierają dużą ilość cukrów prostych.
konkretnie:4-5posików dziennie w przedziałach czasowych2-4godz
pierwszy poisłek solidny w zasadzie możesz tu zjeść wszystko bo po nocy jesteś strasznie że takpwoeim "chlonny"
drugi posiłek jakieś chude mięso+ryż/makaron/kus kus/kasza i oczywiście warzywa
trzeci posilek czyli zapewne obiad podobnie jak w drugim posiłku
najobfitszy posiłek powinien być po treningu bo wtedy masz najwieksze zapotrzebowanie na pokarm z kilku powodów(musisz odpowiednio się zregenerowac po treningu,uzupełnić paliwo które wykorzystałes podczas treningu oraz dostarczyć budulca(białka)do uszkodzonych i podrażnionych tkanek mięśniowych) w tym posiłku możesz sobie pozwolić np na te tłustsze niy gorse mieso jak np wieprzowina.
kolacja to już twój wybór ja preferuję np twaróg +orzechy albo ziarna takie jak słonecznik czy dynia (tłuszcz) możesz także zjeść jakąś rybe +troche ryżu brązowego
miedzy posilkami oczywsice dużo wody oraz owoce(wieczore jednak nie przesadzaj z ichilością)
radził bym także zaopatrzyć się w jakieś witaminy najlepiej kompleks witamin,przydatny też bedzie magnez i vitC

żeby bardziej zrozumiec samego siebie i to co jest dla ciebie najlepsze proponuje zrobić ankietę i zapoznac się z wytycznymi:
http://www.e-gym.pl/showthread.php?30212-Sprawd%BC-jakim-typem-metabolicznym-jeste%B6!

ht
14-11-10, 20:56
pomysl o jakims boostrerze testosteronu. a wracajac do diety. uwazaj na kcal zeby cie nie podlewalo. mysle ze mozesz profilaktycznie dac 3x 30min aeroby na tydz. zawsze podkreci metabolizm.

Micek185
14-11-10, 23:46
z jakiej niby racji radzisz mu booster testosteronu skoro na nic sie nie skarży?ot tak bo ma 40lat?przy rekreacyjnych treningach?

:)

ht
16-11-10, 07:47
z racji wieku. wtym wieku poziom juz spada. a taki booster da mu lepsze samopoczucie lepsze checi do treningow, lepsze efekty trenignow. to malo??
czuje się dobrze,cwiczy dla siebie nie musi wspomagac się żadnymi boosterami,to że spada nie znaczy że go nie ma,rekreacja nie faszerowanie się chemią.
Breku bez offtopu,niech rozmowa idzie z tym co jest w topiku,pozdro
Micek185