Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poradźcie !!!

tomek70
09-11-10, 16:35
Witam wszystkich forumowiczów,mam na imię tomek i 40 lat na karku.No i właśnie w związku z moim wiekiem chciałbym się poradzić, czy warto zaczynać przygodę na siłowni.Przede wszystkim chciałbym popracować nad zwiększeniem masy,czy jest to jeszcze realne w moim wieku? Pytam, bo słyszałem,że w tym wieku mięśnie raczej już nie zareagują na ćwiczenia(być może to plotka,dlatego właśnie zadaje to pytanie tutaj) .Pozdrawiam- tomek.

Micek185
09-11-10, 17:07
Witaj,
Od razu powiem że to co słyszałeś to faktycznie plotki choć jest w nich troche prawdy zaraz ci powiem co i jak.
Jak wiesz z wiekiem nasze ciało jest coraz słabsze i dużo trudniej reaguje na różne rodzaje treningów,problem ze zwiększaniem masy mięśniowej w twoim wiekiem polega na normalnej spraei czyli sarkopenii,występuje u kazdego w tym wieku dopiero się zaczyna,polega na zaniku mięśni czyli inaczej białek,dlatego osoby w twoim wieku które chca zaczac przygode z siłownią musza zwracać większa uwagę na regenerację oraz dobre jedzenie.

Siłownia jak najbardziej tak!śmiało możesz zaopatrzyć sie w jakiś drobny sprzęt lub kup karnet na siłownię i cwicz!wzmocnisz ciało,dodasz troche mięśni,spalisz troche tłuszczu same plusy!40lat to normalny wiek nie jestes przeciez dziadkiem:)chodź wiadomo że będzie ci trudniej niz 18letniemu chłopakowi.

powiedz jeszcze kilka rzeczy:
czy masz jakies problemy zdrowotne?
jaki masz sprzęt?
ile czasu możesz poświęcić na treningi?
jaki trening najbardziej cie interesuje?
czy zalezy ci na spaleniu zbędnego tłuszczu?

bardzo to nam pomoze:)
pozdro

wd91
09-11-10, 17:54
nie warto zaczynać, lepiej zainwestować w wygodną trumnę xD
A tak na serio to do mnie na siłownie przychodzi dziadek 71 lat i jedzie normalne serie na klate z 60 kg obciążeniem

tomek70
09-11-10, 18:12
No witam kolegę i bardzo dziękuję za odpowiedź(strasznie mi ulżyło).No to postaram się odpowiedzieć na twoje pytania:
ad 1-jak na razie nie(odpukać)
ad 2-nie posiadam sprzętu(aczkolwiek fundusze nie stanowią problemu-oczywiście w granicach rozsądku)
ad 3-w zasadzie mogę trenować codziennie oprócz 2 "weekends" w miesiącu-studia zaoczne
ad 4-najbardziej zależy mi na zwiększeniu masy nóg.
ad 5-oczywiście,że zależy-to znaczy ogólnie jestem dość szczupły ale z wiekiem zaczyna mi się robić lekka oponka .
to tyle -pozdrawiam

xxmłodyxx
09-11-10, 18:21
moja babcia miała 40 lat jak ja sie urodziłem:Phe

znasz sie troche na jakichs planach? chodziłes kiedys na siłownie?(nie tak ze czasem tylko tak na powaznie) Duzo od tego zalezy..bo jezli nie to musisz ciało wprowadzic jakos w trening(przyzwyczic je do tego typu trybu zycia) najpier ogólnorozwojówka jakas potem fbw lub odrazu lekki split...na początku mozesz uzywac maszyn by wzmocnic miesnie przed treningami na wolnych ciezarach, ale pamietaj ze jezeli chcesz zbudowac masywne miesnie to nie moznesz zapominac o wolnych ciezarach...ale to wszystko doczytasz pózniej albo ci damy jakies linki czy cos ale najpierw napisz czy chodziłes kiedys na siłownie i w jaką wiedzą dysponujesz na ten temat

tomek70
09-11-10, 19:09
Na siłownie chodziłem przez okres ok 1 roku-jak bylem mniej więcej w twoim wieku xxmłodyxx czyli baaaaaaaardzo dawno temu.Pozdro

breku
09-11-10, 19:19
oj młody, Ty z niego byś jeszcze kulturystę zrobił ;D Panu powiem tak, wiek nie ma nic do znaczenia, prócz tego iż z wiekiem łatwiej o kontuzje czy uszczerbek na zdrowiu, więc nalezy się pilnować.
Powinneś kojarzyć takiego aktora jak Hugh Jackman, koleś po 40, a jak wygląda? Zamieszcze tutaj jeden komentarz jak się przygotowywał do roli Wolverina w "X-menach"
"Aktor do kolejnej części przygód X-Menów musiał przybrać na i tak imponującej masie mięśniowej. Od 6 rano pakował na siłowni, żywiąc się tylko kurczakiem i warzywami. Oskarżony o używanie sterydów powiedział ze śmiechem: "Jestem aktorem, nie samobójcą. [...] Gwiazdor bardzo dba o figurę
(http://new.smartcontext.pl/core/ad_transaction?att=4&atd=475;2034876729645681943;1160705251397577301;15 46;9783;117078;4145;7029493533652005491;36;1;6;336 6641428&curl=http%3A%2F%2Fwellness.nestle.pl%2Fnesvita%2F) , bo wie, że tężyzna fizyczna pozwala mu walczyć o role męskich i silnych bohaterów. Zapewne zdaje sobie także sprawę, że w zdrowym
(http://javascript%3Cb%3E%3C/b%3E:void%280%29) ciele zdrowy duch. Dlatego spędza na siłowni długie godziny. Choć kobiety
(http://javascript%3Cb%3E%3C/b%3E:void%280%29) na całym świecie wzdychają do jego bicepsów, jedna najważniejsza przedstawicielka płci pięknej
(http://new.smartcontext.pl/core/ad_transaction?att=4&atd=475;2034876729645681943;1160705251397577301;16 22;6214;123067;4327;1395348105477955253;14;1;3;382 8056224&curl=http%3A%2F%2Fzipademdotwarzy.pl%2F) narzeka na muskuły Jackmana. "
Więc, pomykaj na siłownie, jedz dużo białka i warzyw, dobierz sobie trening i ogien ogierze ;D i udowodnij że polak też potrafi ;) trzymam kciuki

breku
09-11-10, 19:26
P.S
dodaje link ze znaje gazety i wywiadu z wyżej wymienionym aktorem, końcówka artykułu ważna, opisny jego trening.
http://www.menshealth.pl/fitness/Hugh-Jackman-twardy-jak-Wolverine-3419-2.html

AA i sory ze post pod postem ale nie mogłem juz edytowac lx

Micek185
09-11-10, 19:28
No witam kolegę i bardzo dziękuję za odpowiedź(strasznie mi ulżyło).No to postaram się odpowiedzieć na twoje pytania:
ad 1-jak na razie nie(odpukać)
ad 2-nie posiadam sprzętu(aczkolwiek fundusze nie stanowią problemu-oczywiście w granicach rozsądku)
ad 3-w zasadzie mogę trenować codziennie oprócz 2 "weekends" w miesiącu-studia zaoczne
ad 4-najbardziej zależy mi na zwiększeniu masy nóg.
ad 5-oczywiście,że zależy-to znaczy ogólnie jestem dość szczupły ale z wiekiem zaczyna mi się robić lekka oponka .
to tyle -pozdrawiam

więc jestes na dobrej drodze skoro nic nie dolega,tylko sie cieszyc.
jesli fundusze cie nie ograniczają to radze siłownię publiczna gdzie masz dostep do całego sprzętu i wyniesie cie to taniej niż gdybys miał teraz wszystko kupic podstawy to kilkaset zł.

na poczatek radził bym trening typu FBW(trening całego ciala na jednym treningu) 2razy w tyg aby wprowadzić się w treningi
jest to typowy plan masowy na którym można spkojnie trenować pierwsze lata w tym sporcie.
splity dla ciebie nie będa dobrym rozwiązaniem i zaufaj mi ze na treningu typu FBW wyjdziesz o wiele lepiej.
na początku możesz tez po treningu siłowym robić aeroby czyli np rowerek stacjonarny ok30min pozwoli ci to na zwiększenie wytrzymałości,polepszenie kondycji i podkręci metabolizm co zaskutkuje większym apetytem oraz przyrostami dobrej jakości masy.
Proponuje takze założyc temat w dziale dieta i tam chłopaki pomoga ci ułozyc odpowiednia diete pod twoj wiek tryb życia oraz trening.
pozdro

tomek70
11-11-10, 11:00
Bardzo dziękuje za wszelkie porady-na pewno poczytam o diecie i programie treningowym,żeby wam tu głowy za dużo nie zawracać .Oczywiście za radą micka185 popytam w dziale dieta o menu dla starszych panów.Jeszcze słówko do breku-żaden "pan" tu na forum.Pozdrawiam