Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Awaria Kolan

tm7
03-11-10, 19:11
Około 2,5 miesiąca temu byłem w górach, po pewnej wyprawie na drugi dzień zaczęły mnie boleć kolana. Dobiłem je później jeszcze bardziej zamiast siedzieć na dupie. Nigdy nie miałem z takim czymś do czynienia, myślałem że odpocznę kilka dni i mi przejdzie, niestety bolą mnie do dzisiaj, lewe już trochę przestało, gorzej jest z prawym. Boli mnie jak przejdę jakiś odcinek dłuższy. Przy głębokim przysiadzie bolą mocno oba kolana. Ruchliwość ich jest ok.
Na początku no to wiadomo smarowałem czym się dało, voltaren, ketonal, jakieś inne maście, nic nie pomogło. Przez miesiąc brałem naproxen w tabletkach, nic nie pomógł (słaba substancja na takie dolegliwości zresztą jak te żele, szkoda pieniędzy i żołądka w przypadku naproxenu). Później brałem przez 40 dni tabletki Olfen, substancją czynną tam jest diclofenac. Było lepiej ale później jak się skończył i myślałem że będzie ok, to po tygodniu znowu wrócił ból w prawym. Zresztą wcześniej to najlepiej było znieczulić się alkoholem, to jedyny najtańszy i najskuteczniejszy lek przeciwbólowy. RTG nic wielkiego nie wykazało.
To jest jego opis: Mierne przewężenie przyśrodkowych części szpar stawowych stawów kolanowych ze sklerotyzacją powierzchni stawowych. Poza tym stawy kolanowe w normie.
Poszedłem dzisiaj drugi raz do ortopedy bo poprzednio mnie zesłabił na maxa, szedłem tam dzisiaj ładnie nabuzowany. Powiedział żeby zrobić zastrzyki z takich preparatów:
http://www.doz.pl/leki/p5374-Zeel_T_iniekcje
http://www.doz.pl/leki/p5318-Traumeel_S_iniekcje
I teraz właściwe pytanie - Czy ktoś miał już może zastrzyki z tego robione, co to w ogóle jest, czy mi to pomoże i czy jeszcze bardziej nie rozjebie mi to kolan, bo różne historie słyszałem na temat zastrzyków w takich przypadkach, a nie znam się na tym.
Drugie pytanie standardowe, co dalej robić. Bo zaczyna się to już robić powoli uciążliwe. Trzeba chodzić do szkoły, do roboty, a tu taki wałek. Jeśli chodzi o treningi to narazie tylko sobie chodzę na basen i oglądam panienki jak czasami jakieś fajne przyjdą, to sobie pływamy.

Jeśli ktoś miał podobną sytuację i wie jak leczyć takie coś to byłbym wdzięczny za odpowiedź.

pozdrawiam

Hermann
03-11-10, 21:23
Wysłałem na PM wyniki badań preparatu ZEEL T wykonane przez Instytut Reumatologii w Warszawie, oraz kilka artykułów które przeczytaj. Leki homeopatyczne. Według mnie lekarza powinno zastanowić że młody człowiek ma zwyrodnienie kolan, bo sklerotyzacja to zwyrodnienie.Ja bym zrobił dodatkowe badania OB, RF,CRP i badanie płynu stawowego. Może też trzeba będzie zasięgnąć opinii reumatologa, bo wyprawa w góry jedynie nadwyrężyła stawy czego objawem jest ból. Stany zwyrodnieniowe były wcześniej i należy poznać przyczyne. Skonsultuj to z kimś innym. Nie wstrzykuj Depo Medrolu ani diprophosu.To ostateczność i moim zdaniem bardziej skuteczna przy stawach nie mających takiego obciążenia, jak kolana. Należy rozważyć zabiegi rehabilitacyjne, magnetoterapie. Preparaty które podałeś nie powinny wywoływać skutków ubocznych chyba że jesteś uczulony. Nie są to pojedyńcze zastrzyki lecz serie. Uczucie bólu chyba szybciej zniesie traumeel ale osobiście nie stosowałem. Musisz sie oswoić z myślą że kolana będziesz musiał oszczędzać. Odnośnie leków doustnych i maści masz racje. Można jeszcze spróbowac Diclac, ale kolana śa w ciągłym ruchu i myśle że należałoby znalężć przyczyne a potem interweniować. Znieść ból jest stosunkowo łatwo ale należy sprawić aby stan zaleczyć by można było normalnie funkcjonować i zyć bez strachu że ból powróci i choroba nie będzie sie rozwijać. Zmiany nie sa duże więc bez paniki.Poczytaj na spokojnie i porozmawiaj z mądrym lekarzem i fizjoterapeutą. Pozdrawiam

CIASTECZKOWY POTWOR
03-11-10, 21:41
jezeli masz stan zapalny to wez nimesil przez tydzien
kup piascledine i bierz
co do zastrzykow to jak robic to z synvicsu
No i teraz podstawa Jazda na rowerze na lekkim obciazeniu zeby nie bylo zbyt wielkiego oporu rytm okolo 75obr/min
rozciaganie miesni
Najpierw niech te kolana sie pozbeda stanu zapalnego (jedz jakis flexit lub inny)
potem normalnie wrocisz do treningu nog aby wzmocnic miesnie
Twije dolegliwosci to napewno efekt zle trenowanych miesni nog a wiec zapewne nierownowaga w ich rozwoju
zeby kolano dzialalo jak trzeba dwojki musza byc mocne jak diabli a czworka muci byc robiana tak by boczny i łezka stabilizowały rzepke
Moje kolana trzeszcza ale siadac po 20 razy ze 100kg na plecach daje rade a kiedys bol po schodach wejsc mialem POZDRO

tm7
04-11-10, 22:54
Wstrzyknął mi dzisiaj pierwszą dawkę specyfików, zobaczymy co się będzie działo. Z materiałów które wysłał Hermann wynikało że po 4-5 dawce najczęściej jest poprawa, jeśli chodzi o sam Zeel.