Zobacz pełną wersję : Klatka piersiowa
Witam, jako że to mój pierwszy post na forum to może się opisze. Mam 16 lat, mierze 180cm, waga 70 kg. Mój staż z siłownią to niecały rok. I teraz moje irytujące pytanie, wszystkie partie idą dobrze, aby klatka piersiowa mało przybrała. I to pytanie, czy zacząć brać jakieś odżywki, jeśli tak to jakie ? Klatkę piersiową ćwiczę 2 razy w tygodniu . Proszę o odpowiedzi.
wlasnie dlatego mało przybrała bo ją przetrenowales - 2 treningi to o wiele za duzo , jeszcze pewnie robisz z 20 seri na wyciskanie jak wiekszosc młodych łebków na siłowni - zapamietaj na cale zycie ze wiecej nie znaczy lepiej - wrzuc swoj trening tutaj
To nie jest dział na ten temat ....... Przenieście to do Odpowiedniego działu !!!!!
Nie prawda nie robiłem po 20 serii.
Mój trening na klatke wyglądał tak :
wyciskanie sztangi w średnim uchwycie - 4 serie po 10 powtórzeń
wyciskanie sztangi w wąskim uchwycie - 4 serie po 10 powtórzeń
wyciskanie sztangi na ławce skośnej - 4 serie po 10 powtórzeń
rozpiętki - 4 serie po 10 powtórzeń.
To mój plan.
A jakieś propozycje co do odżywek, myślałem teraz na zimę zacząć coś zażywać, tylko sam nie wiem co by było najlepsze.
Poza tym, co powiedział g-kick, możliwe, że przesadzasz z ciężarami. Dobrze jest sobie raz na np. 2 miesiące pojechać mniejszymi (znacznie) ciężarami i spowolnić tępo (bardzo znacznie :)). Z tego co obserwuje na sobie i co widać po kumplach, to klata jest na to wrażliwa - mi osobiście dużo więcej przybierze, jak będę robił 50% ciężaru i fazę negatywną wydłużał do co najmniej 4 sekund.
Edit:
A jak z żarciem? Bez diety odżywki niewiele pomogą.
Rozpiętki, jako ćwiczenie rozciągające, daj na początek. Na początku budowania klatki najlepiej jest robić dużo skosów+. I ja wywaliłbym wąski chwyt i zamienił hantlami na skosie, chociaż i tak musisz sam siebie obserwować, nie na wszystkich wszystko działa tak samo ;)
Noo oczywiście dietę stosuje.
To jaki mógłbyś mi zaproponować trening. Jeśli możesz to umieść go w poście, ile razy w tygodniu trenować. No już za ponad pół roku lato i nie chciałbym wychodzić z taką marnizną :D.
To jeśli nie sprawi Ci to problemu, podaj trening, jakie odżywki. ;)
Pozdro.
Nie prawda nie robiłem po 20 serii.
Mój trening na klatke wyglądał tak :
wyciskanie sztangi w średnim uchwycie - 4 serie po 10 powtórzeń
wyciskanie sztangi w wąskim uchwycie - 4 serie po 10 powtórzeń
wyciskanie sztangi na ławce skośnej - 4 serie po 10 powtórzeń
rozpiętki - 4 serie po 10 powtórzeń.
To mój plan.
A jakieś propozycje co do odżywek, myślałem teraz na zimę zacząć coś zażywać, tylko sam nie wiem co by było najlepsze.
no to nie prawda robisz 16 ;)
bez sensu plan, bez sensu efekty ;)
po co robisz te 3 wyciskania ?
Robie to po to, bo tak znalazłem na stronie ćwiczenia na klatkę ze sztangą i jest ich znacznie więcej.
To jaki plan byś mi mógł zalecić, i do tego jakie odżywki ?
Może jest ktoś na forum który zaczynał od tego co ja. Prosiłbym o napisanie ćwiczeń i jakie zażywane były odżywki.
ehh odżywki Ci nic nie dadzą jak nie masz odpowiedniej diety... to jest tak jak masz schabowego z ziemniakami.... i surówkę. Ta surówka to są własnie odzywki.. mają być odpowiednim dodatkiem do diety ; ]
3 wyciskania to rzeczywiście za dużo... ktoś napisał techniki wyciskania a nie sposoby powiększenia klaty -.-' Weź urozmaić trening, zaangażuj wszystkie partie, wtedy mogą być jakies efekty.
wyżej napisałem że stosuję diete. I pytam o to jaki plan, i jakie odżywki ? Może odpowie ktoś kto wcześniej też to robił ..
LeBron23LBJ
01-11-10, 18:53
Gościu, walnij sobie klasyczny podstawowy split 3 dniowy. Klata biceps. nogi barki. plecy triceps. Kup sobie kreatynę monohydrat. Po treningu gainer. Do posiłku jak nie masz mięsa np. możesz wypić odżywkę białkową. I tyle z supli. Jedz 5-6 posilkow dziennie. Ciemny ryż plus pierś z kurczaka, warzywa - przykładowe podstawowe danie na masę mięśniową. Na takich daniach powinieneś bazować. Oczywiście nie samym kurakiem i ryżem człowiek żyje. Jak już pisałem wyżej może odżywke białkową do posiłku. Może jajka, twaróg chudy. Możliwości wiele, byle chęci były.
Na klate 3 (max. 4) ćwiczenia, raz w tyg. Dwa wyciskania, jedno izolowane i tyle. Mówie ci, idź do działu trening i walnij se normalny trening dzielony.
To tak w telegraficznym skróóóócie.
Podaj ile kasy możesz wydać, to Best Body coś ci wybierze z odżywek.
No co do kasy teraz wydałbym do 150 zł i w nowym roku kolejny cykl czegoś.
nie męczcie go tym kurczakiem ludzie - jedz po prostu mięso - wlasnie nie kurczaka ale jak masz możliwość to jedz dużo wołowiny !! duzo lepsze mięso do budowania masy mięsniowej niż nędzny kurczak , poza tym ty nie masz diety - lepiej sie przyznaj i weź za miche bo takim systemem treningowym i zupkami od mamy to ci nawet kaktus na czole nie wyrośnie
LeBron23LBJ
01-11-10, 20:29
no kurczak to przykład, ale znam realia i nie wszystkich stać na wołowinę, która jest droższa. Jesli jest sie chudym to nawet udka czy skrzydełka warto. Masa musi być. JEDZ MIĘSIWO
Nom jem jem, a co do tych odżywek, to jakie polecilibyście mi kupić jak na teraz, tak aby wyrzeźbić sobie tą klatę?
ja trenowałem wiele powtórek z małym obciążeniem i brałem przy klacie kreatyne mono z olmpu i były dobre efekty ale moze to genetyka
ty wogole czytasz to co piszemy ?? bo jak czytam twoje odpowiedzi to raczej masz trudnosci ze zrozumieniem tekstu
no czytam to co piszecie, napisałem ze jem duzo miesa i bede jadl, mam diete ulozona, wiem juz jak cwiczyc tzn jaki plan miec. i teraz pytam czy dobrze jest do tego dolozyc jakies odzywki ...
a ciekawosci napisz jaką tą diete masz - bo szczerze to sadze ze jedziesz na kartoflach i mielonym od mamy
9:00
- Płatki owsiane 100g
- Mleko 300g
20 min odstępu
- 2 jaja
12:00
- Ryż biały 100g
- Pierś kurczaka 100g
12:30
- Szklanka mleka
14:30
(domowy obiad,) Owoce , warzywa
15:00
- Szklanka mleka
17:00
- Ryż biały 100g
- Pierś kurczaka 100g
19:30 (przedtreningowy)
- Szklanka mleka
Trening (19:30-21:30)
- Banan
21:30 (potreningowy)
- Szklanka mleka
21:45
- 3-4 Jaja
- 2 kawałki chleba
23:00 (przed snem)
- twaróg (100g-150g), trochę kefiru
23:15
- Szklanka mleka
Dla ścisłości trening mam wcześniej, i szklanka mleka to był gain bolic 6000
tak jak mowilem - dieta z dupy - 100 g miesa to jedzą panienki po 40 kg - wogole wszystko jest źle ułożone - to nie jest dieta tylko COŚ
pij mleko bedziesz wielki:) nie bierz tej reklamy do serca. postaw na mieso. bialka zdecydowanie za malo. daj minimum 2g/kg masy ciala
No ok, to po ułożeniu prawidłowej diety, zabierać się od razu za jakieś kapsle czy poczekać ??
a po co ci wywalać kasę na odżywki ? nie myśl, że one coś pomogą wielce w twoim przypadku
Bierz się za dietę pociągnij jakiś czas na samej diecie zrozumiesz o co z tym chodzi i w dalszej kolejności zainteresuj się odżywkami