PDA

Zobacz pełną wersję : pomocy

adamek94
30-10-10, 14:26
Witam!

mam takie ogromne pytanie:

mam 186cm wzrostu i ok 81 kg wagi... to za mało
zacząłem ćwiczyć od lipca 2010 i aktualnie ćwiczę 4 miesiące...
w wakacje miałem dobre efekty a przynajmniej tak mi się wydaje - 4 kg w 2 miechy to nawet wystarczająco (bez suplemków) a wrzesień, październik to porażka - zła dieta, stres, za mało czasu na ćwiczenie bo nauka itp.

1. dlatego po 1 zamierzam kupić ławke i sztange (może doradzicie coś bardzo taniego?)
2. po 2 myślę nad suplementami (albo coś żeby przybierać na masie)
3. po 3 zamierrzam zmienić trening i tu chciałbym aby ktoś z tej stronki objaśnił mi dokładnie jak każde ćw. wykonać i czy ta strona jest w miare wiarygodna: http://www.kulturysta.org/plany.php

czytałem wasze forum i różne stronki ale nie ogarniam tego wszystkiego

jakby ktoś coś mógł mi poradzić na 1i2 i odpowiedzieć na 3 to z góry dzięki

luo
30-10-10, 15:37
Coś mi się wydaje, że trochę kręcisz. Ćwiczyłeś 4 miesiące i nie wiesz jak się wykonuje poszczególne ćwiczenia? Tutaj nie musisz udawać kogoś kim nie jesteś (jeśli się mylę to przepraszam). Zajrzyj do atlasu, poogladaj filmiki na youtube i będziesz wiedział.

Jeśli chodzi o sprzęt to jaką kwotą dysponujesz?
Radziłbym Ci zrzucić się w kilka osób bo jak sam chcesz wszystko kupić to trochę Cię wyniesie.

Zamiast na odżywki wydaj pieniądze na jedzenie, będzie znacznie lepiej.
Jeśli tak bardzo chcesz coś dokupić to gainer ew. jakies białko w zupełności wystarczy

adamek94
30-10-10, 20:04
znaczy ja ćwiczyłem tylko że nie wykonywałem wszystkich takich ćwiczeń jak są na tej stronce np. wiosłowanie sztangą... chodzi mi po prostu oto że nie wiem czy dobrze wykonywałem ćwiczenia (bo nie ma zbyt dużych efektów), ale skoro mówisz że na youtubie wszystko znajde to oczywiście poszukam...

co do kwoty to myślę tak w granicach 400zł

a odnośnie jedzenia to poprostu brak czasu na tyle posiłków itd.

i nie mów że kręce bo naprawde ćwiczyłem, tylko nie wykonywałem tych wszystkich ćw. co na tej stronce, a chciałem żeyście mi coś doradzili i czy ta stronka wiarygodna jest czy nie... i np. czym najlepiej zastąpić ćw. na drążku jeśli go nie mam

a ty np. myślisz że trening na tej stronce jest dobry na mase czy lepiej coś innego wybrać?

Hermann
30-10-10, 20:10
Najwiarygodniejsze stronki masz na tym forum. Przeczytaj o diecie i treningu. W atlasie ćwiczeń jest wszystko jasno pokazane.Poczytaj troche znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania. Dobrze by było abyś przynajmniej na początku zapisał sie na silownie i porozmawiał z chłopakami oraz podpatrzył jak ćwiczą. Potem w zależności od finansów, i możliwości ze zdobyta wiedzą zadecydujesz co dalej.

luo
30-10-10, 22:05
znaczy ja ćwiczyłem tylko że nie wykonywałem wszystkich takich ćwiczeń jak są na tej stronce np. wiosłowanie sztangą... chodzi mi po prostu oto że nie wiem czy dobrze wykonywałem ćwiczenia (bo nie ma zbyt dużych efektów), ale skoro mówisz że na youtubie wszystko znajde to oczywiście poszukam...

co do kwoty to myślę tak w granicach 400zł

a odnośnie jedzenia to poprostu brak czasu na tyle posiłków itd.

i nie mów że kręce bo naprawde ćwiczyłem, tylko nie wykonywałem tych wszystkich ćw. co na tej stronce, a chciałem żeyście mi coś doradzili i czy ta stronka wiarygodna jest czy nie... i np. czym najlepiej zastąpić ćw. na drążku jeśli go nie mam

a ty np. myślisz że trening na tej stronce jest dobry na mase czy lepiej coś innego wybrać?

Chodziło mi o to, że znacznie więcej się dowiesz z filmików na youtube czy z atlasu ćwiczeń niż od kogoś kto opisze poszczególne ćwiczenie na forum. Techniki i tak będziesz musiał się nauczyć na siłowni. Dobrze by było jakbyś tak jak Hermann napisał zaszedł na siłownię i najlepiej pogadał z instruktorem, na pewno Ci nie odmówi pomocy.

Z takim stażem proponowałbym Ci jakąś odmianę FBW, np HST. Program ten trwa ok. 7-8 tygodni, bazując na ćwiczeniach złożonych można kilka kg mięsa dołożyć.
Ewentualnie klasyczny split klatka+biceps, nogi+barki, plecy+triceps. Przykładowe plany masz w podwieszonych:
http://www.e-gym.pl/showthread.php?20417-Przyk%B3adowe-plany-na-mas%EA-%28split%29

luo
30-10-10, 22:28
Drążka można częściowo zastąpić ściąganiem do klatki drążka wyciągu górnego, więcej alternatyw za bardzo niema. Ewentualnie jakaś rura w piwnicy;)

Jeśli chodzi o ławki to marbo ma w swojej ofercie kilka fajnych propozycji. Szukaj najlepiej oddzielnie ławki i stojaków, będziesz mógł je wykorzystać do przysiadów. Gryf z obciążeniem kup na allegro, są fajne zestawy.
Jeśli chcesz kupić taniej to popytaj się na forach kulturystycznych, czasami ludzie sprzedają fajny sprzęt za naprawdę nieduże pieniądze. Na allegro zresztą też, musisz po prostu poszukać

szycha77
31-10-10, 09:05
Większość z nas uczy się, pracuje, rodzinę ma i jakoś mamy czas na posiłki, więc przestań użalać się nad sobą i ZAINWESTUJ W ŻARCIE!!!

adamek94
20-11-10, 16:46
ok, dzięki wszystkim za rady

Pioter1994
20-11-10, 17:32
Myślę że Ci się przyda:http://www.kulturystyka.pl/atlas/