PDA

Zobacz pełną wersję : Ból kolan

sl4by
28-10-10, 08:32
Witam

A wiec mam taki problem jak w temacie... Bola mnie kolana, ciagle strzelaja... Trenuje sztuki walki i jestem dosc aktywny fizycznie, ma to jakis zwiazek z tym ? Chciałbym abyscie mi powiedzieli z czego to sie bierze i moze polecicie jakis srodek, preparat na wzmocnienie kolan czy cos.. Moze smarowanie w kolanach nie takie jak trzeba ??:)

Hermann
28-10-10, 11:34
Ból kolan może miec wiele przyczyn a między innymi; płaskostopie, chore stawy biodrowe, skrzywienie kręgosłupa - te stany prowadza do pośrednich przeciążeń. Ból może też być spowodowany stanami zapalnymi, zmianami zwyrodnieniowymi które powstają na skutek przeciążeń i mikrourazów. To jest odpowiedż na pierwszą część pytania. Odnośnie drugiej tzn środków na wzmocnienie to na forum jest setki tego typu pytań i rad, ale ja by Ci radził abys poszedł do lekarza i sprawdził to robiąc podstawowe badania w tym kierunku; czynnik reumatoidalny, ASO, ogólne badania krwi.W przypadku bólu obu kolan raczej wykluczyłbym uraz związany ze sportami walki, chyba że jakiś upadek na oba kolana czy coś w tym stylu.Tyle z mojej strony, odnośnie suplementacji poczytaj lub poczekaj może ktorys z fachowców sie odezwie.

sl4by
28-10-10, 23:37
Dzięki wielkie za pomoc, chyba udam sie do lekarza... Jesli nie przejdzie do poniedzialku... Mozliwe ze poprostu przeciazylem stawy bo ostatnio musze ostrzej trenowac ;)

xxmłodyxx
29-10-10, 12:31
opisz troche ten ból jakbys mógł...bolą Cie stawy czy raczej sciegna/wiązadła? na kolana profilaktycznie powinienes zazywac glukozamine...jezeli juz cos zeobiłes ze stawami to klekarz moze Ci przepisac glukozamine w wiekszym stezeniu która jest na recepte i nazywa sie structum...Ja osobiście taką biorę bo jestem po operacji kolana i muszę powiedzieć ze wszystkie stawy na tym korzystają.. : )

i napisz jeszcze jakie sztuki walki trenujesz...

pure
05-01-11, 23:09
Structum to nie glukozamina tylko chondroityna.

CIASTECZKOWY POTWOR
06-01-11, 20:55
strzelanie a chrupanie podczas przysiadu to dwa inne rodzaje problemow z kolanami a bol moze byc jak mlody pisal

OGOLNIE ZA MALO INFO
suplementacja to zda sie na nic bez ustalenia objawow potem przyczyny itp

elPaco
28-02-11, 13:46
Ból kolan (http://www.megapedia.pl/bol-kolana-przy-chodzeniu-zginaniu-i-prostowaniu.html) ma tyle przyczyn że ciężko tak na oko określić co to może być - najlepiej iść do lekarza, powiedzieć mu co i jak i od kiedy, on określi co z tym można zrobić :)

KowalX
28-02-11, 18:57
A wiec mam taki problem jak w temacie... Bola mnie kolana, ciagle strzelaja... Trenuje sztuki walki i jestem dosc aktywny fizycznie, ma to jakis zwiazek z tym ?
Prócz wymienionych może to być nieprawidłowo prowadzony trening, jednostronne rozwijanie mięśni, złe obuwie np. przy bieganiu itp. Ból obu kolan może być też spowodowany nieprawidłowym wykonywaniem kopnięć i częste "przestrzelone" kopnięcia mogą powodować urazy kolan jeśli technika nie jest prawidłowa. Do suplementacji możesz śmiało dodać omega3 koniecznie połączone z witaminą E ,które pomogą w stanach zapalnych lecz udanie się do lekarza wskazane,bo może zlecić badania i sprawdzić Ciebie manualnie.