PDA

Zobacz pełną wersję : Odczulanie

Mosin
25-10-10, 21:01
Od pewnego czasu zacząłem chodzić na odczulanie przeciw alergii. Zastrzyki dostaję raz w tygodniu ,a po każdym z nich mam łapę jak cysterna. Na ulotce od leku jest napisane by nie ćwiczyć siłowo przez 24h po zastrzyku, lecz czy mogę ćwiczyć na następny dzień mimo ,że nadal mam łapę jak bojler ?

PS poważnie łapa nieźle puchnie z 32 normalnie do 35 ( normalna reakcja alergiczna )

Hermann
26-10-10, 10:27
Przy szczepionkach odczulających typu Purethal, Alurard, Allergovitt czy Novo Halsen Depot zaleca sie aby przez 12 godzin unikać większego wysiłku fizycznego.Ma to związek wyłącznie z szybszym wchłanianiem wyciągu alergenowego z miejsca podania i jednocześnie zwieksza ryzyko nasilenia działań nipożądanych. To samo dotyczy picia alkoholu, gorących kąpieli, sauny. Może bierzesz jakąś inną ale to nie zmienia sedna sprawy. Ja bym Ci proponował abyś plan treningowy starał sie tak układać aby następny dzień po szczepieniu robić wolny. Co prawda nic Ci sie nie stanie bo wstrząs anafilaktyczny wystepuje przeważnie w ciągu 30 minut od podania leku ale myśle że można to jakoś zorganizować . Co do tego wstrząsu to zawsze po zastrzyku posiedż pól godzinki w przychodni. Staraj sie robić zastrzyki naprzemiennie raz w jedną raz w druga ręke. Opuchlizna sie nie przejmuj, jest to często występująca reakcja systemu immunologicznego organizmu , upierdliwa ale nie grożna. Z biegiem czasu te opuchnięcia będa coraz słabsze. Nie napisałes na co sie szczepisz więc na wszelki wypadek przypominam że jeżeli masz astme noś zawsze inhalator.O wszelkich stanach chorobowych typu ;przeziębienie, podwyższona temperatura, ból gardła zawsze informuj przed podaniem szczepionki. Trzymaj sie.

Patriot
26-10-10, 10:41
ja dostaję raz na miesiąc w każdą łapę po jednym zastrzyku, ale nic nie odczuwam, żadnego bólu ani nic. Czasem następnego dnia łapa lekko swędzi w miejscu zastrzyku, ale to normalne.
Swoją drogą lekarka aż się dziwi, że nic mi nie jest bo mówi że dostaje największe dawki z jej wszystkich pacjentów i jako jeden z niewielu nie narzekam na opuchlizne itp
nie dawała Ci żądnych maści na to?
ja na wszelki wypadek mam od niej wypisaną maść "Elocom"
nie bierzesz tabletek od alergii, dzień przed zastrzykiem, w dzień zastrzyku i dzień po?

Hermann
26-10-10, 11:41
Zarówno częstotliwość zastrzyków,ich rodzaj jak i dawki zależne sa od tego na co jesteśmy odczulani czy odczulanie jest w fazie poczatkowej czy podtrzymującej.Odnośnie stosowania innych leków decyzje podejmuje lekarz w zaleznosci od alergenu na który pacjent jest uczulony.Jednoczesne stosowanie objawowych leków przeciwalergicznych jak kortykosteroidy wraz z lekami o ubocznym działaniu przeciwhistaminowym może mieć negatywny wpływ na stopień tolerancji pacjenta. Alergia to nie przeziębienie, jest jej setki odmian, różne tolerancje na lek, różny czas odczulania. Dlatego należy zaufać alergologowi i nie kombinować na własną ręke, obserwować organizm. Odnośnie Elocomu, jest wiele przeciwskazań , maść silna i nie wszędzie można ja nakładać, można sobie zaszkodzić .Odbiegamy od tematu a koledze chodziło tylko o to kiedy może ćwiczyć po szczepieniu.

Mosin
26-10-10, 15:43
No więc tak biorę lek Allergovitt jakiś 4 tydzień przeciw trawą i zbożu, czekam 30 minut po zastrzyku ( nawet muszę ), niestety odpuszczenie następnego dnia odpada gdyż wówczas ćwiczył bym na siłowni tylko 2 dni tygodniowo ,a w pozostałe 2 dni mam basen oraz w jeden 3h WF.

Patriot
26-10-10, 16:02
Jak masz co tydzień zastrzyki to raczej jesteś w początkowej fazie odczulania, z tego co pamiętam tak jest tylko przez 3miesiące później raz na miesiąc (chyba, że u ciebie jakoś inaczej, nie wiem)
najlepiej będzie tak naprawdę jeśli zwyczajnie zapytasz o to alergologa, jeśli nie pytałeś. Czy da się ten obrzęk zmniejszyć itp
Jak nie dasz rady ćwiczyć lepiej następnego dnia odpuść, musisz jakoś tak poukładać żeby to wszystko pasowało, bo zdrowie jest najważniejsze ;)

Hermann
26-10-10, 17:37
Po tej szczepionce należy 12 godzin unikać wysiłku z przyczyn które już podałem. Na drugi dzień śmiało możesz ćwiczyć nic sie nie stanie. Jak ręka będzie boleć tak układaj trening aby ją oszczędzać ale tylko ze względu na ból.Opuchlizna nie stwarza żadnego zagrożenia. Przeczytaj uważnie ulotke , jest tam podany termin 12 godzin a nie 24 jak napisałeś, sprawdzałem.