PDA

Zobacz pełną wersję : Przetrenowanie

rozek14
20-10-10, 15:35
Witam chciałem zapytać was jak sobie poradzić z przetrenowaniem.
Od około 3 miesięcy masa stoi w miejscy tak jak i siła która nawet spada chodzę strasznie zmęczony głównie siła się posypała z klatki i z tricepsa dla podbicia kupiłem masacre olimpa ale w żadnym stopniu nie zadziałała zrobiłem sobie przerwę 2 tyg ale po powrocie jest to samo. Ćwiczę teraz lekkimi ciężarami ale i tak jest jakoś ciężko.
Co możecie poradzić?

KowalX
20-10-10, 16:46
Przestań trenować,zmień plan żywieniowy, zregeneruj się ,zmień plan ćwiczeń, wróć na trening. Może to nie przetrenowanie. Jest takie coś jak naturalny proces adaptacyjny(dlatego przestoje to norma) zabezpieczający mięśnie ,wiązadła i stawy,który zwyczajnie trzeba przetrzymać.

rozek14
20-10-10, 18:56
Na jak długo odpuścić trening boje się trochę że mi spadnie wszystko jak przestanę ćwiczyć.

KowalX
20-10-10, 18:58
Na jak długo odpuścić trening boje się trochę że mi spadnie wszystko jak przestanę ćwiczyć.

A co Ty baba,spadnie to pod pompujesz :]

Hermann
20-10-10, 19:30
Rozek a skąd Ty wiesz że to przetrenowanie? Odpocząłes 2 tygodnie i nic nie pomogło. Nie wiem jak intensywny trening prowadziłeś bo nie piszesz o tym, ale ja bym Ci radził na wszelki wypadek zrobić podstawowe badania krwi plus poziom cukru i żelaza. Nie zaszkodzi a będziesz wiedział co sie dzieje w organiżmie.

Keejdzi
20-10-10, 20:20
Własnie w sobote jade zrobić krew tez mam jakis przestuj juz okolo 2 miesiecy

rozek14
20-10-10, 20:28
Czy trening jest intensywny mogę powiedzieć że następnego dnia prawie zawsze mam zakwasy i trzymają po 3,4 dni oprócz pleców i bicepsa. A badania w sumie nie zaszkodzą dawno się nie badałem około 4, 5 lat .
A co odpuszczenia treningu to na ile zaprzestać?

rozek14
26-10-10, 21:21
Trening odstawię na miesiąc. A krew oddam jutro

flutebox
26-10-10, 21:40
miesiąc przerwy od siłki... chyba nie zastanowiłeś się nad tym co sobie postanowiłeś

Keejdzi
26-10-10, 22:30
Po prostu chyba Ci sie nie chce trenowac :P

Miesiąc to stanowczo za dużo

hans87
27-10-10, 00:39
Witam chciałem zapytać was jak sobie poradzić z przetrenowaniem.
Od około 3 miesięcy masa stoi w miejscy tak jak i siła która nawet spada chodzę strasznie zmęczony głównie siła się posypała z klatki i z tricepsa dla podbicia kupiłem masacre olimpa ale w żadnym stopniu nie zadziałała zrobiłem sobie przerwę 2 tyg ale po powrocie jest to samo. Ćwiczę teraz lekkimi ciężarami ale i tak jest jakoś ciężko.
Co możecie poradzić?

tak jak moi przedmówcy radzę zrobic przerwe od treningu. 1 tydzien odpusc sport, 2 tydzien rozciągaj sie i mozesz ewentualnie troche pobiegac/popływac na basenie, 3 tydzien powrót na silke.
Do tego zainwestuj w zdrowe odzywianie i bierz codziennie kompleks witamin + Magnez z B6 (wdzisiejszych czasach lepiej codziennie to łykac).
Co do badan to tez jestem za. Przynajmiej dowiesz sie czy wszystko z Tobą ok. pozdro i powrotu do sił zyczę. :)

rozek14
27-10-10, 19:13
Zrobiłem krew i mocz wszystko ok. A co do ćwiczenia to po tym osłabnięciu trochę zapał spadł, ale nie ma mowy że przestanę ćwiczyć.

Hermann
27-10-10, 20:49
Zakres norm przy wszystkich badaniach laboratoryjnych zalezy od metody oznaczenia stosowanej w danym laboratorium. Jezeli lekarz interpretował wyniki to gitara ale chciałbym poznać poziom hemoglobiny, cukru, żelaza i normy.Coś mi sie tu nie podoba. Może robiłes tylko morfologie. Podaj tez jakie masz cisnienie.

rozek14
29-10-10, 22:56
Wyniki na papierze będę miał we wtorek to wtedy napisze.

rozek14
02-11-10, 18:26
Hemoglobina 13,5 zalecane 14-18
żelazo 4,46 4,5-6,0

Co do cukru to potem zmierzę i napiszę .
Bo tu nie mogę znaleźć.

rozek14
03-11-10, 17:51
cukier w normie (83 )

Hermann
03-11-10, 18:24
Już wiesz dlaczego jestes apatyczny i osłabiony. Masz początki anemii. Nie wiem jaka jest przyczyna, musisz to ustalic z lekarzem . Jeżeli nie jest to spowodowane utratą krwi na skutek na przykład wrzodów żołądka czy hemoroidów to należy zrobić badania na krew utajoną w kale i krzywą wchłaniania żelaza. Wydaje mi sie że takie wyniki nie sa spowodowane błędami żywieniowymi, sam wiesz jak sie odżywiasz. Jeżeli nie masz tych schorzeń o których pisze tzn krwi w stolcu, bólów brzucha to możesz spróbować zmienić diete, uzupełnić niedobory żelaza i za miesiąc powtórzyc badania. Jeżeli sie nie polepszą musisz iść do lekarza. Jeżeli badania były zlecone przez lekarza niech on zinterpretuje i przepisze Ci odpowiednie leki. . Dobrym suplementem jest na Twój problem Chela Ferr z Olimpa zawiera kwas foliowy, B6 żelazo. Bardzo dobrym środkiem uzupełniającym żelazo jest Ferrum Lek, tabletki do ssania ale chyba na recepte, 1 tabletka dziennie.Nie jest to stan który mógłby powodować panike bo niektóre żródła określają anemie od 13,5 a niektóre od 12 u mężczyzn, ale nie wolno czekać.Suple suplami, dieta dietą ale należy ustalić przyczyne. W każdym razie nie jest to przetrenowanie. Cukier bdb. Pamiętaj że to tylko koleżeńskie sugestie i nie zaniedbaj zdrowia.

Pixum
03-11-10, 18:32
spróbuj z basenem. Tylko nie na wysiłek tylko tak lekko popływać rozruszać się żeby mięśnie się do końca nie zastały lub pobiegaj.

Hermann
03-11-10, 18:47
Nie bardzo rozumiem. Ma leczyć początki anemii basenem? 190 centymetrowy i ważący 90 kg byczek uprawiający siłownie dwa lata ma poprawić wyniki morfologii i złe wchłanianie żelaza pływając''lekko;;? Chyba coś pomyliłes.

rozek14
03-11-10, 19:52
kał robiłem jakieś dwa lata temu bo sanepid był potrzebny do pracy wtedy wszystko było ok. Bólu brzucha nie mam jak na razie. Co do suplementów to na pewno spróbuję.
To wracam na siłownię od poniedziałku.
Dzięki i pozdrawiam