Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kontuzja nadgarstka.

Bocheno
14-10-10, 16:41
Sprawa wyglada nastepujaco:
Z jakies 2 lata temu podczas bojki,upadłem niefortunie na reke.Reka wygiela sie w nadgartku w kształcie litery L ale do góry. Pobolało mnie z 2-3 tygodnie i przestalo... chodziłem na siłke to niekiedy bolalo ale jakos tlumiłem bol.....Przez ostatnie pol roku wogole nic nie bolalo bo nie cwiczyłem.
Ostatnio podczas prac kolo domu nadwyrezyłem ten nadgartek i boli teraz cały czas przy lekkich nawet ruchach.
Chciałem pojsc na siłownie od Wrzesnia a tu nic nie przechodzi,jak myslicie przejdzie czy stosac jakies masci,lekarz..amputacja?(zart):P

z góry dzieki.... piszcie kometarze czy mieliscie podobne problemy z nadgarstkiem i jak to wyleczyliscie-ile to trwało.

ana0609
14-10-10, 18:56
najlepiej w tej chwili stosować maści przeciwbólowe np. Fastum , Ketonal i oczywiście usztywnić nadgarstek chociażby bandażem elastycznym . Miałam podobną kontuzję wiele lat temu i niestety odnawia się co jakiś czas .

breku
14-10-10, 19:30
Miałam podobną kontuzję wiele lat temu i niestety odnawia się co jakiś czas .
coś Ty robiła ;O ;)

a tak co do tematu, jeśli miales jakieś zwichnięcie czy nadwyrężenie to skonsultuj się z lekarzem ze względu na to iż to wczesniej zignorowałes i moglo sie źle zrosnąć czy cos w tym stylu, tak to jest jak takie rzeczy sie odklada na później.

Someone
14-10-10, 20:17
A wygrałeś chociaż? :D

Hermann
14-10-10, 21:46
Ja bym poszedł do lekarza pierwszego kontaktu, niech daje skierowanie na prześwietlenie nadgarstka w 4 płaszczyznach. Maść nie zaszkodzi, złagodzi ból ale nie wyleczy skoro uraz jest przedawniony od dwóch lat to znaczy że coś tam jest nie tak. W 4 płaszczyznach dlatego że przy złamaniu lub pęknięciu kości łódeczkowatej szczeliny sa tak drobne że niekiedy podstawowe prześwietlenie nie daje rezultatów. W urazach nadgarstka ta kostka łamie sie w 80 procentach kontuzji i ma to do siebie że ból i obrzęk mogą być niekiedy niewielkie i często sa bagatelizowane. Należy to wyeliminować bo powikłania są paskudne tzn kontuzja sie odnawia i boli. Co prawda wytwarza sie tam tzw staw rzekomy ale to już inna sprawa. W kraju gdzie służba zdrowia funkcjonuje jak należy zrobiliby Ci jeszcze MRI i tomografie ale w naszych realiach trzeba czekac kupe czasu. Na razie zrób tak; lekarz rodzinny, prześwietlenie, z przeswietleniem do ortopedy niech oceni sytuacje. Do tego czasu stosuj opaske na nadgarstek i unikaj ćwiczeń sprawiajacych ból. Do ortopedy potrzebne skierowanie. Nie daj sie zbyć, nie bagatelizuj bo przepisze Ci Altacet aby Cie mieć z głowy. Mów że bardzo boli co zresztą nie jest do końca kłamstwem. Przy normalnym funkcjonowaniu może dałoby sie to podleczyć i żyć z tym unikając pewnych sytuacji kontuzjogennych, ale chcac uprawiac sport siłowy musisz to wyleczyć. Oczywiście może to być co innego ,w nadgarstku jest wiele kostek, scięgien, ale ja bym radził aby to ocenił fachowiec . Powodzenia.

Bocheno
15-10-10, 11:39
Wygrałem.... ale co z tego jak okupiłem to kontuzją... nie warto bylo:D Ale bojek sie nie wybiera hehe:)

luo
15-10-10, 13:00
Zrób tak jak Ci napisał Hermann, nie bagatelizuj tego.

Sam za młodu jakieś 7-8 lat miałem pęknięcie kilku kostek w prawym nadgarstku. Ból czułem prawie rok. Lekarze mówili, że to normalne i na szczęście wszystko się ładnie zrosło.
Ogólnie rzecz biorąc kontuzje stawów, są trudne w leczeniu. Dlatego nawet po wyleczeniu urazu będziesz musiał w przyszłości na niego uważać