PDA

Zobacz pełną wersję : wysokie cisnienie

fryc08
11-10-10, 20:37
witam
Od kilku ładnych miesiecy notuje wysokie cisnienie. rekord to 194/146. nie spada mi ponizej 130. dzisiaj mierzylem wyszlo mi od 146/98.
czasami nawet czuje bole serca. I tu moje pytanie co jest w czerwcu wzielem ostatni strzał sustanonu 250 ale to nie tego powod bo jego juz w organizmie nie ma a cisnienie zostalo. Co jest

Badboy1322
12-10-10, 00:01
Może najlepiej od razu przejść się do lekarza i będziesz wiedział :)

wojtas fc
12-10-10, 11:36
Badboy1322 (http://www.e-gym.pl/member.php?19416-Badboy1322) jasne lekarz z miejsca postawi mu diagnozę predzej na tym forum się czegoś dowiesz nisz u tych poj.... lekarzy

LeBron23LBJ
12-10-10, 20:20
też mam w miarę wysokie ciśnienie. te pierwsze zawsze ponad 130 drugie 80-90. Zawsze miałem książkowe 120/80 ale wszystko mi się spierdoliło jak wpierdalałem termogeniki przez pół roku żeby schudnąć. Czasami jak położę rękę na jakiejś powierzchni to zajebiście czuje puls.

Sól podobno wyeliminować trzeba. Ja tego nie zrobiłem, bo za bardzo lubię, ale wpieprzam dużo czosnku i trochę to pomaga.

fryc08
12-10-10, 21:11
Może za dużo soli w diecie? Stres w życiu? Może masz to uwarunkowane genetycznie? Palisz fajki?- kilka pytań na początek :P
wiesz co duzo soli raczej nie bo wlasnie staram sie malo jej jesc, stres jak stres szkołą sie za bardzo nie przejmuje:D ale dziewczyna nie raz umie dopiec:D nie wiem czy genetycznie raczej nikt w rodzinie nadcisnienia nie ma. Nałogowo nie. Zdarzy sie tam może kilka tygodniowe ale rzadko ogolnie.
Do lekarza ide we czwartek to zobacze co tam poradzi znajac zycie to zagladnie do gardla i na tym sie skonczy badanie. Chyba musze sie w czosnek zaopatrzyc tylko w tabletkach zeby z ryja nie jechalo:P

KowalX
12-10-10, 21:14
witam
Od kilku ładnych miesiecy notuje wysokie cisnienie. rekord to 194/146. nie spada mi ponizej 130. dzisiaj mierzylem wyszlo mi od 146/98.
czasami nawet czuje bole serca. I tu moje pytanie co jest w czerwcu wzielem ostatni strzał sustanonu 250 ale to nie tego powod bo jego juz w organizmie nie ma a cisnienie zostalo. Co jest

Ło stary stan przedzawałowy, nieźle Ci skacze...130 to tylko nieznacznie podwyższone,ale 194 to już maks skala.
Napisz co mniej więcej jadasz... jeśli np. ryż to również jaki itd...

Hermann
12-10-10, 21:16
I ile dzienniie wypijasz płynów.

fryc08
13-10-10, 17:14
sniadanie to czesto mleko z owsianka albo kanapki z szynka i twrogiem pozniej do szkoly biore ok 4 bułek z jasnego pieczywa z mala iloscia masla szynka i serem żołtym po szkole obiad to roznie filet z ziemniakami czesto pozniej przed treningiem ryż biały lub naturalny(rzadziej) po treningu makaron z sosem jest to sos kupowany w sloiku z miesem mielonym a na kolacje jajecznica albo twarog albo kanapki.
Ile wody? normalnie bez treningu to jakos 1-1,5l w takie dni chlodne jakie mamy teraz a gdy mam trening to 1,5l wiecej bo tyle wypijam podczas ok 1h treningu.

KowalX
13-10-10, 19:03
Wywal z diety produkty rafinowane jak cukier, makarony oraz białe pieczywa.Wyrzuć konserwanty, zmniejsz spożycie nabiału oraz możesz szukać produktów bezglutenowych. Spożywaj białe mięso kosztem czerwonego. Zainteresuj się fasolą i ogólnie produktami bogatymi w błonnik, magnez,wapń,potas jak np. produkty z pełnych ziaren,owoce oraz warzywa (nie żałuj ich do niczego). Masz poza tym zbyt niskie spożycie zdrowych tłuszczy,chyba,że ich nie wymieniałeś.Oczywiście kawa oraz innego rodzaju stymulanty na tą chwilę odpadają.
I nie przesadzajcie ludziska z tym koksem.

Muskuł1
13-10-10, 21:18
Idz jutro do lekarza z ciśnieniem nie ma żartów i najlepiej do kardiologa

fryc08
14-10-10, 21:29
Wywal z diety produkty rafinowane jak cukier, makarony oraz białe pieczywa.Wyrzuć konserwanty, zmniejsz spożycie nabiału oraz możesz szukać produktów bezglutenowych. Spożywaj białe mięso kosztem czerwonego. Zainteresuj się fasolą i ogólnie produktami bogatymi w błonnik, magnez,wapń,potas jak np. produkty z pełnych ziaren,owoce oraz warzywa (nie żałuj ich do niczego). Masz poza tym zbyt niskie spożycie zdrowych tłuszczy,chyba,że ich nie wymieniałeś.Oczywiście kawa oraz innego rodzaju stymulanty na tą chwilę odpadają.
I nie przesadzajcie ludziska z tym koksem.
Kurde trzym,ac sie takiej diety to bedzie problem:P ale sprobuje:) Ale powiedz mi czym zastapic ten makaron przeciez ryzu w kolko nie bede jadl a wegle musze wcinac. dzisiaj bylem u lekarza rodzinnego no i zmierzyl mi cisnienie zauwazyl ze odkad cwicze czyli blisko 3lata mam podwyzszone cisnienie(dziwne ze nic sobie z tego nie robi) no i zalecil mi zmniejszenie silownii do 1dnia w tyg;/ chyba go kopło zdrowo jak mysli ze tak zrobie. i zalecil mi basen oraz nie jesc pikantnych i słonych potraw. A wiec nic nowego mi nie powiedzial

Hermann
14-10-10, 22:07
Ja nie za bardzo wierze w lekarzy, prawde mówiąc nie powiedział Ci nic nowego czego nie powiedziałby Kowal. Szukanie przyczyn wysokiego ciśnienia w siłowni to troche nieporozumienie. Co może zmienić trenowanie w jeden dzień zamiast trzy? Czy zapytał cie o intensywność ćwiczeń? A może Ty chodzisz tam aby utrzynać dobra kondycje i ćwiczenia ograniczaja sie do aerobów i niegrożnych ćwiczen siłowych. Po takim zaleceniu bezrozumny kark mógłby sobie pomyśleć że zamiast 3 razy w tygodniu po godzinie spedzi jednego dnia ze cztery godziny i będzie git. Niekonsekwencja. Moim zdaniem odbił piłeczke i pozbył sie Ciebie zamiast skierować Cie na badania. Podstawą jest mierzenie ciśnienia codziennie w jednej godzinie tym samym aparatem aby wyeliminować niedokładności. Ponadto powinien doszukiwać sie przyczyny takiej sytuacji. Skoro tysiące ludzi ćwiczą na siłowni , a Ty jestes jeden na kilka setek np, to według mnie albo problem z dieta jak sugerował Kowal, albo coś z nerkami czy jakaś inna przyczyna medyczna. Zastosuj sie do rad Kowala , ja o diecie mam słabiutkie pojęcie i sam korzystam z pomocy kolegów, mierz cisnienie, obserwuj organizm, jak sie nie polepszy zmień medyka. Ten czosnek nie byłby zły , są jeszcze inne zioła i przyprawy przydatne w tej dolegliwości ale niech sie wypowiedza znawcy z dziedziny żywności. Pozdrawiam

Lordunio
14-10-10, 22:30
Chłopie po pierwsze to pójdź PRYWATNIE do kardiologa, a nie do lekarza rodzinnego.

Masz ciśnienie czasami takie, że co tutaj dużo mówić, może to zagrażać życiu, musisz jakoś skombinować kasę na wizytę i to jak najszybciej.
Mi chodzenie do rodzinnego i lekarzy z NFZ niewiele dało, dopiero po wizycie prywatnie ruszyło się do przodu, później tydzień badań i już więcej było wiadomo.

fryc08
15-10-10, 20:07
no właśnie chyba bede musial pojsc po skierowanie do kardiologa albo samemu sie tam udac. nie pytała mnie o intensywnosc ani nic podobnego. podobno kazdy sportowiec uprawiajacy sport ma podwyzszone cisnienie ale ono siega do 130 a nie jak u mnie czasami 160

KowalX
15-10-10, 21:29
Sportowcy mają niskie ciśnienie w spoczynku.

fryc08
16-10-10, 19:27
a to by sie zgadzalo:) chyba jednak sie wybiore do kardiologa

da.niel
16-10-10, 21:44
Nie chyba tylko na pewno się wybierz, ja też miałem wysokie ciśnienie do 160, wybrałem się, pobadała zmierzyła coś przepisała i jest git. Teraz tylko mi została wizyta z sercem, będę śmigał cały w kablach. ;d

flutebox
16-10-10, 22:05
to co holtera Ci założą, że będziesz cały w kablach ?

da.niel
16-10-10, 22:23
A nie wiem nawet. Wiem, że przyczepią mi kable jakieś w okolicach serca i dadzą jakiś "gramofon" i mam chodzić z tym cały dzień. To trening sobie odpuszczę chyba. Możliwe, że i holter, nie wiem nie znam się na tym :D

fryc08
17-10-10, 11:19
A nie wiem nawet. Wiem, że przyczepią mi kable jakieś w okolicach serca i dadzą jakiś "gramofon" i mam chodzić z tym cały dzień. To trening sobie odpuszczę chyba. Możliwe, że i holter, nie wiem nie znam się na tym :D
o widzisz to za ciebie sie powaznie wzieli nie to co za mnie;) mowisz ze po tych lekach jest ok czyli jakie masz cisnienie 120/80 czy lekko podwyzszone co jest normalne dla sportowca?

flutebox
17-10-10, 15:47

no to holter, musisz wszystko wykonywać tak jak w dniu codziennym, bo inaczej to badanie nie będzie miało sensu jak się położysz na łóżku przed TV albo usiądziesz przed kompem, oni chcą zobaczyć jak Twoje serce się zachowuje w poszczególnych sytuacjach dnia codziennego xD także np. panienkę sobie puknij itd. xD

KowalX
17-10-10, 17:27
Kurde trzym,ac sie takiej diety to bedzie problem:P ale sprobuje:) Ale powiedz mi czym zastapic ten makaron przeciez ryzu w kolko nie bede jadl a wegle musze wcinac. dzisiaj bylem u lekarza rodzinnego no i zmierzyl mi cisnienie zauwazyl ze odkad cwicze czyli blisko 3lata mam podwyzszone cisnienie(dziwne ze nic sobie z tego nie robi) no i zalecil mi zmniejszenie silownii do 1dnia w tyg;/ chyba go kopło zdrowo jak mysli ze tak zrobie. i zalecil mi basen oraz nie jesc pikantnych i słonych potraw. A wiec nic nowego mi nie powiedzial

Ryż to tylko jeden z przykładów, ogólnie produkty nie rafinowane oraz nisko oczyszczone. Może być makaron,ale np, orkiszowy bądź pełnoziarnisty jeśli nie lubisz orkiszu. Mogą być różne kasze np. gryczana. Różne ziarna, płatki z pełnego przemiału. Kiedyś przed pójściem na siłownie robiło się odpowiednie badania i nie każdy mógł podejmować taki wysiłek. Choć myślę ,że tutaj negatywnie na zdrowie wpłynął koks.
Ode mnie poza zaleceniami żywieniowymi mogę dodać otwórz skarbonkę ,dowiedz się, który lekarz sportowy jest u Ciebie dobry. U lekarza zaznacz co brałeś, łącznie z koksem i odżywkami,by diagnoza nie była myląca.
Możesz dodać w między czasie do tego suplement omega3 najlepiej połączony z witaminą E lub zamiast tego tran.
Wprowadź aeroby do treningu ,tylko ostrożnie bez szaleństw i żadnych interwałów.
Reszta po wizycie u specjalisty, bo nie wiem co Ci powie i co przypisze.
Zaznacz również jeśli się zdecydujesz,że łykasz omega3 lub tran,bo ma to też znaczenie przy przypisywaniu leków.

KowalX
17-10-10, 17:36
Kardiolog czy prywatnie czy za kasę nie ma znaczenia, grunt to znaleźć dobrego. Więc ten na pewno odpada.

fryc08
18-10-10, 20:53
no i jestem umowiony u kardiologa na 22 listopaada wiec w ciul czasu. Podobno jest to kardiolog ktory mi od razu zrobi serie badan. Wiec chyba warto czekac. Wiesz cisnienie to raczej nie tylko zasluga koksu bo juz 3lata mam podwyzszone tylko teraz o to zaczelem dbac a wtedy nie bralem koksu bo pierwszy wzielem jakis rok temu.

flutebox
18-10-10, 21:42
a mógłbyś wstawić foty jak wyglądasz po tym koksie ?

KowalX
18-10-10, 22:38
no i jestem umowiony u kardiologa na 22 listopaada wiec w ciul czasu. Podobno jest to kardiolog ktory mi od razu zrobi serie badan. Wiec chyba warto czekac. Wiesz cisnienie to raczej nie tylko zasluga koksu bo juz 3lata mam podwyzszone tylko teraz o to zaczelem dbac a wtedy nie bralem koksu bo pierwszy wzielem jakis rok temu.
Trochę to nieodpowiedzialne brać koks przy takich problemach ;)
Anyway następnym razem jeśli lekarz nie przypisze Ci serii badać,masz od niego wymagać,bo Ci się należą ;)
Powodzenia w każdym razie.

fryc08
19-10-10, 20:37
szczerze mowiac to nie chce mi sie wklejac zdjecia bo musze je znalesc itp ale moge ci wymiary napisac:
waga 80kg
wzrost 176cm
klata 110cm
lapa 38cm
to takie podstawowe wymiary:)