Zobacz pełną wersję : Problem z barkami
Witam.
Mam problem z barkami problem ten polega na tym że przy wykonywaniu ćwiczenia na klatę tak mnie barki napie..... że wytrzymać nie mogę .
Robię redukcję i robię trening ACT wiem po klacie mam barki ;/ i nie mogę wykonywać ćwiczeń na barki muszę odpocząć z 5mi żeby bul minął wtedy dopiero mogę dokończyć trening .
Podczas robienia klaty najbardziej barki mnie bolą gdy to ćwiczenie wykonuję sztangą bul zaczyna się robić gdy kończę 2 serie a gdy jestem w połowie 3 serii to tak mnie bolą barki ze albo robię na siłę żeby skończyć serie albo odstawiam sztangę ...
Dodam ze kiedyś bolał mnie jeden bark tzn na przemian raz lewy raz prawy teraz bolą mnie od razu dwa barki i tak jakoś dziwnie bo raz z przodu raz z tyłu :(....
Robię takie ćwiczenie
http://www.youtube.com/watch?v=J2MWbz4vCTE&feature=player_embedded od jakiegoś czasu ale nic mi ono nie daje barki bolą jak bolały a nawet jest gorzej :/ ...
Dlatego chciałby się spytać może znacie jakieś naprawdę dobre ćwiczenie na barki ?? jakies rehabilitacyjne lub cos takiego ;P lub może jaką maść czy może już mam tak rozje.... barki ze muszę z nimi iść do lekarza ????
Robiłeś jakąś przerwę od treningów? Jaki jest to ból? Przez cały czas powt czy tylko przez określoną fazę ruchu? Przy jakich ćwiczeniach występuje, no i oczywiście w którym miejscy go czujesz? Napisz coś więcej o nim bo nikt przed monitorem za bardzo nie będzie mógł Ci pomóc.. Jest wiele ćwiczeń rehabilitacyjnych ale są one zależne od diagnozy.
Piszesz że czujesz ból przy wl. Robisz to ćwicze jako pierwsze w treningu klatki? Nie szalejesz/szalałeś zbytnio z ciężarami? Przy wielu nieumiejętnie robionych ćwiczeniach barki są za bardzo obciążane..
Przyczyn bólu może być wiele, być może jest on spowodowany przez mikrourazy tkanek miękkich których nabawiłeś się wcześniej, w miejscu których powstał stan zapalny. W prawie połowie przypadków bólu barków przyczyną jest zapalenie ścięgien mięśni, tzw. stożka rotatorów. Tworząące go mięśnie (nadgrzebieniowy, podgrzebieniowy, obły mniejszy i podłopatkowy) przybierają kształt kaptura ściśle spojonego z torebką stawu ramiennego. Stąd wzięto się porównanie do stożka. Najczęściej stany zapalne umiejscawiają się w ścięgnach mięśni nadgrzebieniowego, podgrzebieniowego i podłopatkowego. Cechą charakterystyczną stanów zapalnych ścięgien stożka roratorów jest ból punktowy występujący przy wykonywaniu ruchów z oporem (czyt. z obciążeniem). Przy ruchach bez obciążenia ból raczej się nie pojawia.
— przy zapaleniu ścięgna mięśnia nadgrzebieniowego ból odczuwamy przy unoszeniu sztangielek bokiem w górę,
— przy zapaleniu ścięgna mięśnia podgrzebieniowego ból odczuwamy przy rotacji zewnętrznej wbrew oporowi,
— przy zapaleniu ścięgna mięśnia podtopatkowego ból odczuwamy przy rotacji wewnętrznej ramienia wbrew oporowi.
Ból zazwyczaj powinien pojawiać się przy unoszeniu o ok 40-120 stopni.
Leczenie polega na odstawieniu ćwiczeń obciążających barki, rehabilitacji (uzależniona jest od prawidłowej diagnozy) i przyjmowaniu leków przeciwzapalnych.
Nie chcę Cię straszyć ale każdy uraz należy traktować poważnie (piszę to z własnego doświadczenia), dlatego tak ważna jest diagnoza. Być może jest to spowodowane po prostu przetrenowaniem czy za słabym rozgrzewaniem. Więc nie martw się zbytnio na zapas. Narazie odstaw trening barków, przy klatce nie szalej z ciężarem i napisz coś więcej o bólu.
przerwe w treningu miałem dużą 2mc całe wakacje.
ból jest taki rwący jak by mi coś wyrywało mięsień.
ból występuje tylko przy wyciskaniu na klatę gdy robię sztangą bolą mnie tyle aktony a gdy wyciskanie sztangielkami to przednie aktony oba te ćwiczeni robi w leżeniu.
Cały czas nie czuję bólu tylko dopiero gdzieś przy 2 serii.
z ciężarami nie szaleje przed wakacjami brałem koło 68 kg na klatę i mnie barki nie bolały teraz biorę <lol2> 38kg na klatę i nie mogę wytrzymać z bólu.
wiecej o tym bólu nie potrafię napisać chyba wszystko juz o nim napisałem .
Gdy np: odpuszczam sobie klate i robię barki to przy robieniu ćwiczeń na barki bólu nie ma tylko i wylącznie występuje przy robieniu klaty...
Robię taki trening.http://www.e-gym.pl/showthread.php?100-ACT-Aerobic-circuit-training
Trochę dziwne, a robisz jakieś ćwiczenia w których bardziej są zaangażowane tylne aktony barków? np unoszenia sztangielek do poziomu w opadzie czy wyciskania sztangi zza karku? Jak nie to zobacz czy będziesz czół jakiś ból.
Ja bym na Twoim miejscu poszedł na konsultację do fizykoterapeuty, ortopedy, ew. specjalisty od traumatologii.
Sam nie jestem lekarzem więc zbytnio Ci nie potrafię pomóc. Poczekaj kilka dni może wypowiedzą na Twój temat też inne osoby.
Luo dobrze mówi idz do lekarza. Zbyt poważne aby bez badań sie wymądrzać .Mnie zastanowiło że ból występuje przy wyciskaniu na klatke.WEDŁUG MNIE problem tkwi w odcinku szyjnym kręgosłupa.Możesz mieć obniżenie którejs tarczy międzykręgowej. Mówiąc tak po ludzku; robiąc ćwiczenie wykonujesz jakiś ruch lub wyginasz kręgosłup, przykurcz mięśnia podczas wysiłku związanego z ćwiczeniem powoduje nacisk na korzenie nerwowe wychodzące spomiędzy kręgów, przez co zwiększa sie dolegliwośc czyli wzmaga sie ból. To tylko koleżeńska sugestia. Idż do rodzinnego, niech on oceni sytuacje, powinienes zrobić RTG odcinka szyjnego. Nie jest to tragedia, prawdopodobnie dostaniesz leki rozlużniające, ćwiczenia rehabilitacyjne wzmacniające odpowiednie mięśnie, rozgrzewka i prawidłowa technika ćwiczeń ale to juz doradzi Ci ktoś mądrzejszy. Pozdrawiam
Wielkie dzięki za pomoc chyba będę musiał udać się do lekarza ;/...
był świetny wątek na forum z działu zdrowie, traktujący o barkach i ich kontuzjach. Czytałem go dobre pół roku temu, ale do dziś go pamiętam, nazywał się: "Bark-ogólnie niezły szit" autor: bodajże Dinozaur...
sprawdz sobie w wyszukiwarce forum;)
CIASTECZKOWY POTWOR
22-10-10, 15:36
wejdz na maszyny z tymi barkami narazie i zobacz temat
zacznij skos na szmicie i zobacz co bedzie
Mostkujesz jak wyciskasz na klate ?
Jak wyglada twoja rozgrzewka ?
niestety nie mam maszyn na barki ćwiczę amatorsko w domu sztanga ,sztangielki,ławka,ciężary i to mój cały osprzęt ;)
Nie mostkuje , gdy wyciskam na klate caly czas leżę stabilnie na ławce .
Podczas rozgrzewki zaczynam zawsze od górnych mięśni barki kończę na nogach podczas niej robie wymachy różne typy rozciągania trwa ona około 10-15 min .
Jest ciekawa teoria, która mówi że czasem za kontuzje stawów barkowych odpowiadają dysproporcje w umięśnieniu poszczególnych aktonów mięśni naramiennych.
Najczęściej ludzie mają o wiele lepiej rozbudowane głowy przednie względem tylnich, i to może doprowadzić do problemów...
Jest ciekawa teoria, która mówi że czasem za kontuzje stawów barkowych odpowiadają dysproporcje w umięśnieniu poszczególnych aktonów mięśni naramiennych.
Najczęściej ludzie mają o wiele lepiej rozbudowane głowy przednie względem tylnich, i to może doprowadzić do problemów...
Owszem zdażaja się takie sytuacje, ale ból wtedy nie jest aż tak bardzo dokuczliwy. Wg mnie masz coś ze stawami, no ale dopuki nie pójdziesz do specjalisty to się nie dowiesz.
Pozdr