PDA

Zobacz pełną wersję : Wyciskanie sztangi sprzed/z za głowy - pytanie

Lordunio
07-10-10, 21:24
Jak w tytule, mam pytanie odnośnie tych ćwiczeń.
Czym się tak naprawdę od siebie różnią, bo napewno jak opuszczam sztangę za głowę, to jest ciężej.
Pytam, bo zdecydowanie częściej robię sprzed głowy, a że trzeba coś pozmieniać, teraz mam zamiar pojechać inaczej. :)

D3
07-10-10, 21:44
Zza głowy: Z leksza inaczej ułożona obręcz barkowa, bardziej nienaturalny ruch dla barków i ćwiczenie bardziej kontuzjogenne :)

Micek185
07-10-10, 21:54
z klatki bardziej pracuje głowa srodkowa i przód barków zza karku tylnia cześc jest bradziej angażowana,ale jak wyżej ruch nie naturalny i doże ryzyko kontuzji.

Lordunio
07-10-10, 22:18
Dzięki wielkie za pomoc, o tym, że bardziej kontuzjogenne i nienaturalny ruch to wiedziałem, zastanawiałem się, czy różni się czymś jeszcze. :) Wiadomo, trzeba czasami coś zmieniać, jestem teraz na cyklu, kończę drugi tydzień, trzeci i czwart pocisnę zza głowy, piąty sprzed i szósty znowu zza. :D
Łapcie po sogu :)

fallenursus
08-10-10, 05:46
cwiczene zbedne. ne musisz tego robic. jeden zly ruch i bedzie placz.

---------- Post added at 23:46 ---------- Previous post was at 23:46 ----------

idz sobie lepiej porzadne mc i siady zrob bo sie opierdalasz.

piuras86
08-10-10, 10:46
dobra opcja jest jak ciężarowcy stosują

przenoszenie sztangi za głowę ...... wyciskasz z przodu przenosisz na tył wyciskasz i to jest 1 pow .... :D:D:D:D 3 s po 8 x i zdychasz ale ma swoje wartości bardzo wzmacnia barki ..... tylko żeby nie stosować na początku dużych ciężarów 50 kg 60kg max .......

Pioter1994
08-10-10, 14:12
dobra opcja jest jak ciężarowcy stosują

przenoszenie sztangi za głowę ...... wyciskasz z przodu przenosisz na tył wyciskasz i to jest 1 pow .... :D:D:D:D 3 s po 8 x i zdychasz ale ma swoje wartości bardzo wzmacnia barki ..... tylko żeby nie stosować na początku dużych ciężarów 50 kg 60kg max .......

Ja tak robie na rozgrzewkę barków :)

piuras86
08-10-10, 15:15
przenoszenie ????? ulala jaki ty mocny jestes młodzik ..... nie tacy mądrzy byli jak ty ..........

Pioter1994
08-10-10, 15:32
Mam to jako pierwsze ćwiczenie rozgrzewkowe, 2 serie po 12 powtórzeń, z mniejszym ciężarem, staram się robić dość szybko by rozgrzać całe barki. Potem dopiero jadę serie główne.

DaN322
08-10-10, 15:34
z klatki bardziej pracuje głowa srodkowa i przód barków zza karku tylnia cześc jest bradziej angażowana,ale jak wyżej ruch nie naturalny i doże ryzyko kontuzji.

A gdzieee? Tylna część barków przy tym nie ma prawa działać, a przynajmniej nie w takim stopniu, którym należałoby się przejmować (czyli ewentualne stabilizowanie ruchu).
Mogę się oczywiście mylić ;)