Zobacz pełną wersję : zapalenie mieśnia?
od 4 tyg. odczuwam ból gdy chodzę w obszarze, który się znajduję na wysokości pasa, prawa strona ciała. Nie przypominam sobie abym cos sobie nadwyręzył, do tego byłem u fizjoterapetki i powiedziala ze po 4 dniach juz powinno byc dobrze. od 3 tyg. zero sportu, a tu niestety nadal boli. Co radzicie zrobic? chciałem zapisac sie do ortopedy to powiedzieli ze mam w grudnio próbowac zapisac sie na nowy rok. Z kolei prywatna wizyta 100 zl + $ za przeswietlenie itp, itd. ;\
W którym miejscu dokładnie?
W którym miejscu dokładnie?
http://img837.imageshack.us/img837/6348/biegacz1.jpg
ból odczuwam w obszarze zaznaczonym na czarno.
tak sie zastanawiam czy nie zrobic sobie przeswietlenia rtg... tylko czy na nim bedzie widac naderwany miesięń? bardziej wydaje mi sie ze rentgen wskaze jakies złamanie lub pęknięcie kości albo uraz stawu. Jak sądzisz?
Prześwietlenie jak najbardziej ale nie uda tylko odcinka lędżwiowego kręgosłupa. Jeżeli nie było urazu mechanicznego tzn nikt Cie nie rąbnął w to udo, nie przeciążyłes podczas ćwiczeń, nie masz obrzęków ani rumienia to prawdopodobnie ból jest spowodowany przez korzeń lędżwiowy L4. Pewnie jakiś niewielki osteofit naciska na nerw. Idż do lekarza rejonowego, powiedz że boli Cie krzyż, noga aż do stopy, że ból trwa od kilkunastu dni i ciężko Ci chodzić, dostaniesz skierowanie na przećwietlenie kręgosłupa lędzwiowego. Prześwietlenie robisz rano na czczo, jedyny odcinek który sie prześwietla na głodnego. Wyni interpretowany na drugi dzień. Moge sie mylic ale objawy dosyć charakterystyczne. Zwykły uraz nie trwałby 4 tygodnie. Przy powierzchniowym zapaleniu żył objawy inne i ból bardziej intensywny. Prześwietlenie Ci nie zaszkodzi, jak zdjecie wyjdzie dobrze bedziesz miał pewność na przyszłość że masz zdrowy ten odcinek , ale moim zdaniem to jest to. Fizjoterapeutka słabiutka. Pozdrawiam
hermann dzieki za nakierowanie... możliwe ze to jest to co mówisz. Ta fizjoterapeutka tez mówila ze to moze byc cos od odcinka lędźwiowego. Przyznam, ze nie boli mnie tak mocno jak na początku, ale ciekawe co bedzie jak zaczne sobie biegac truchtem, albo się rozciągac. W tyg. postara m sie wybrac do lekarza rodzinnego.
Ja za wizyte u ortopedy ze szpitala, prywatnie zapłaciłem 80 zł. Zdjęcie RTG zrobił mi w cenie wizyty w szpiatalu...
Miałem dość podobnie jak Ty, ale w odcinku piersiowym... http://www.e-gym.pl/showthread.php?29822-Kontuzja-kręgosłupa...
Kręgosłup albo nerwy, idź do lekarza i niech Ciebie skieruję gdzie trzeba.
wczoraj bylem u rodzinnego, a potem zrobilem sobie zdjecie rtg, ale lekarz kazal mi zrobic zdjęcie biodra a nie pleców :/ no ale coz. W poniedzialek mam odebrac zdjecie z opisem i isc znowu do lekarza.
powiedzcie mi jakie sa jeszcze badania, które mogą wykazac jakies zapelenie, uszkodzenie miesnia albo stawu???
Zdjęcie odcinka lędżwiowego kręgosłupa robi sie razem ze zdjęciem obu bioder.Przy zaleceniu zdjęcia RTG odcinka lędżwiowego najpierw kładziesz sie na plecach , potem po kolei na każdym boku. Na opisie masz stan kręgosłupa oraz obu bioder. Albo lekarz wyjątkowo oszczędny dla NFZ albo zwykły niedouczony gamoń.
Zdjęcie odcinka lędżwiowego kręgosłupa robi sie razem ze zdjęciem obu bioder.Przy zaleceniu zdjęcia RTG odcinka lędżwiowego najpierw kładziesz sie na plecach , potem po kolei na każdym boku. Na opisie masz stan kręgosłupa oraz obu bioder. Albo lekarz wyjątkowo oszczędny dla NFZ albo zwykły niedouczony gamoń.
co do lekarza to raczej to pierwsze.
zdjęcie zrobili mi tylko prawego biodra i narazie :/
pozniej napisze jaki wynik.
ps. przyznam, ze juz dawno stwierdzilem ze jak sie leczysz na NFZ to ciezko jest sie wyleczyc. Jednak zeby byc zdrowym trzeba samemu smarowac kasą tym "pazernym" lekarzom :/
Lekarz zrobił bardzo dobrze. Z nerwami do neurologa.
Lekarz zrobił bardzo dobrze. Z nerwami do neurologa.
twierdzisz ze zrobil dobrze wypisując mi skierowanie wyłacznie na prawe biodro? Jak bym szedl do neurologa to tez zeby stwierdzic czy faktycznie cos z nimi jest nie tak to musiałby miec zdjęcia... i pewnie to jedno zdjęcie było by za malo.
o qurwa hans, współczuje... znam ten ból, od medyka do medyka, i dalej nic nie wiadomo, a termin powrotu na siłke?? hoho któż to wie... znam ten ból...
3maj sie!
Zależy od przyczyny bólu i wywiadu jaki zrobił lekarz przed prześwietleniem, stwierdził pewnie wtedy czego potrzebuje chyba,że faktycznie trafiłeś na leszcza.
hej hej!
Odswieżam temat, bo chciałbym napisac jak toczy sie moja walka z kontuzją. Ogolnie powiem Wam, ze lekarz u którego bylem tylko sie osmieszył wysyłając mnie na rtg prawego biodra. Mowilem, mu na wizycie ze nic mi nie szczeliło, ze nic sobie nienadwyręzylem podczas gry pilke, no i ze mimo 3 tyg. przerwy nadal mnie boli. To wszystko wskazuje, ze napewno rtg biodra nic nie wskaze... prędzej mogl mnie wyslac na rtg odcinka lędźwiowego albo zrobic usg. No ale coz takich mamy lekarzy rodzinnych w polsce.
Na dzien dzisiejszy jest lepiej a tylko dlatego, ze dowiedzialem sie ze problem lezy w plecach i spowodowany jest praca siedzącą. Teraz staram sie systematycznie rozciągać tzn. glownie plecy (mam zestaw cwiczen) + wybieram sie na basen. Grac w noge juz moge, poniewaz podzcas biegania i kopania pilki nic mnie nie boli. Dopiero jak bym w jakis zwykly dzien usiadl i po 20 min wstał to odczuwałbym ból w tej prawej stronie biodra/nogi.
No coz nadal bede sie rozciągac... a co do naszych lekarzy do lepiej samemu sie leczyc. Zaoszczędzimy czas i nerwy. pozdro
"Lekarzu, ulecz się sam"
;)
Ja bym szukał innego :). Na szczęście osobiście otoczyłem się dobrą opieką lekarską.
Na szczęście osobiście otoczyłem się dobrą opieką lekarską.
-Doktorka Mariolka i sanitariusz Mariusz :)
a mieli się w czym naprawdę wykazać, czy tylko z przeziębieniem ich odwiedzasz?
-Doktorka Mariolka i sanitariusz Mariusz :)
a mieli się w czym naprawdę wykazać, czy tylko z przeziębieniem ich odwiedzasz?
Wywichnięcie z pęknięciem w okolicach śródstopia,złamane żebro, poobijana klatki piersiowej, sikanie krwią z wyniku obicia nerek, pęknięta łękotka, skręcone kolano, rozwalone wiązadła, rehabilitacja...Ogólnie mam ciekawe życie i nie chce mi się wymieniać wszytskiego :)
Nie przeziębiam się od dłuższego czasu ;)
ee, gdzie byś się tam przeziębiał... Ty jak chorować to widze pełną parą ;) od razu z możliwością hospitalizacji;)
pozdro.
Zdrówka!