Zobacz pełną wersję : Owsiane z mlekiem - problem
A wiec tak;
Nie wiem czy wybrałem dobry dział, aby opisac swój problem, ale kiedy tylko rano przed szkołą zjem 130gr owsianych, do tego ok. 300ml mleka i garść rodzynek to po ok. godzinie mam baaaardzo wzdęty brzuch, kiedy tylko próbuje go lekko wciągnac to ostro boli.
W tym czasie puszczam serie dosc poteznych bąków :F ,lecz są one bez zapachu. Po przyjsciu do domu 15 minut spedzam na kiblu, gdzie puszczam spooore bąki :D.
Pytanie do was:
co zmienic w tym posiłku, aby pozbyc sie wzdetego brzucha i bąków? bo to dosc uciażliwe - siedziec w szkole z uczuciem jakbym zaraz miał sie posrać ;/
Ogólnie po tym posiłku czuje sie ,jakby mi ktos napompował brzuch jak piłke.
Z góry dzieki za pomoc.
Masz diete ze az tyle gram jesz?
Ja miałem to samo dawniej ale samo przeszło.
Może proszek zasadowy ci pomoże?
Mi pomógł ale ja mialem wydety brzuch po ryzu.
;/ ,spróbuje co bedzie po espumisanie, jak to nie pomoze to najwyzej bede musiał czyms rano zastapic płatki, tylko nie bardzo wiem czym? ;/
rzeczywiście - pomyłka, miało byc 100g., nie wiem skad sie wzieła ta 3 :D
ja obecnie jem chleb razowy na sniadanie zamiast płatków.
Możliwe że masz nietolerancję laktozy która występuje w mleku . Objawia się to właśnie zwiększoną produkcją gazów trawiennych a niekiedy nawet wodnistą biegunką . Spróbuj zastąpić mleko jogurtem lub kefirem . Powinno być lepiej . Pozdrawiam
ana0609, mozliwe, ale pije 2x dziennie białko z mlekiem i po nim nie mam takich objawów ;/
zjedz do tego dwie marchewki surowe i problem zniknie...
a to białko z mlekiem też pijesz rano ?
nie, białko z mlekiem pije do posiłku w szkole o 10,30 a pozniej w DT odrazu po siłce a w NT 2h przed ostatnim posiłkiem, czyli serem białym.
---------- Post added at 22:44 ---------- Previous post was at 22:41 ----------
zjedz do tego dwie marchewki surowe i problem zniknie... pojutrze wyprobuje, na jutro juz mam jajka przygotowane, zeby nie ryzykowac opuszczenia szkoły przed czasem z powodu sraczki :D
tylko owsiankę na mleku z rodzynkami na śniadanie ?
jak narazie rosne na tym co jem, wiec chyba niema potrzeby nic zmieniac.
jak narazie rosne na tym co jem, wiec chyba niema potrzeby nic zmieniac.
Ja tam nie wiem bo Cię nie znam, ale śniadanie, przedtreningowy i potreningowy to najważniejsze posiłki w ciągu dnia. Szczególnie rano należy dostarczyć odpowiedniej ilości białka aby szybko pozbierać się z nocnego katabolizmu. Świetnie nada się albumina występująca w jajkach.
Wracając do tematu wzdęć, to spróbuj jeść więcej warzyw, szczególnie brokułów i surowej marchwii. Dokładnie przegryzaj, mniej "rozwadniaj posiłki" (możesz spróbować z mniejszą ilością mleka), a zamiast rodzynek dodawaj zdrowych tłuszczy np. siemia lnianego, pestek czy orzechów.
RockyBalboa
28-09-10, 22:27
100g platkow? kiedys tyle sobie nasypalem i nawet nie poczulem ze cos zjadlem,zawsze sypie sobie pelna miche ok 250-300g mleko 4jaja i syte sniadanko
oczywiście, że masa będzie szła bo liczy się całodobowe dostarczenie ale jednak lepiej w miarę równo porozdzielać ilość białka a już z pewnością z rana by się po nocy przydała odpowiednia ilość protein.
tak się utarło, że jaja są najlepsze na śniadanie a jednocześnie każdy prawie twierdz, że z rana szybko wchłanialne białko. a tak się składa, że białko z jaj nie jest szybko wchłanialnym.
ilee? ;o 210g węgli na raz, do tego tyle białka? bez przesady panowie, mi paczka 400g starcza na 3x.
od jutra jednak bede jadł jak 2 tyg. wczesniej na sniadanie jajecznice/ugotowane z 6 jaj ,pare kromek chleba razowego + warzywa.
W weekend spróbuje zjesc te owsiane z marchwią i zobacze co bedzie sie działo
wujek.maciek
28-09-10, 22:46
ciesz sie, ze nie masz sraczki po tym mleku... co to w ogole za sniadanie?
z reszta, jak juz masz miec baki, to porzadne: jajka+fasolka i niech moc bedzie z toba ;>
pozdro
ps: alder przyjacielu, imo o to wlasnie chodzi, zeby idac do roboty na pierwsza zmiane, nie byc zmuszonym jesc zaraz 2go sniadania. dlatego wlasnie jajka - na sniadanie lub na noc. z reszta, jak ktos sie tak panicznie boi nocnego katabolizmu, niech sobie wypie jakis koncentrat czy cos, zaraz po przebudzeniu. co za problem? od kilku juz lat szamie jajka na sniadanie przynajmniej 5 razy w tygdniu... i masa jest ze mna ;> az chyba a bardzo :)
nie no oczywiście macieju jestem za jajami z rana, tylko chodzi o taki mały paradoksik. jak mam wolne, to jem omleta czy też jajecznicę. jak na rano do roboty, to owsiankę z odzywką niestety o 6:30 a o 9:20 w pracy 3-4 jaja sadzone (i właśnie fasolka) a jak po nocce, to na śniadanie jem obiad ;] a późnej często jako drugi posiłek przed wyjściem do roboty omlet.
co zmienic w tym posiłku, aby pozbyc sie wzdetego brzucha i bąków? bo to dosc uciażliwe - siedziec w szkole z uczuciem jakbym zaraz miał sie posrać ;/
Ogólnie po tym posiłku czuje sie ,jakby mi ktos napompował brzuch jak piłke.
Z góry dzieki za pomoc.
Ale masz problem :), skoro spożywasz mleko z owsianymi to jedno,albo drugie Ci nie służy lub takowe połączenie. I wyrażaj się jak człowiek ;)