Zobacz pełną wersję : diata na mase przy 91 OCENCIE
Witam to na razie taki początkowy zarys mojej diety prosze was o ocene poprawe itd, nie wiem niektórych rzeczy, np ile waży jajko :grin: ale mimo to ocencie, TYLKO WYDAJE MI SIE ŻE ZA MAŁO WĘGLI no ale mam brzuszek lekki wiec sam już niewiem, moim CELEM JEST MASA
Waga początkowa- 91
30 min przed sniad- NitroBolon-II
Posiłek 1
-250 ml mleka + płatki kukurydziane lub owsiane 50 g
- 3 pełne jaja
- 3 kromki chleba
- garść rodzynek
Pośiłek 2
- chleb 3 kromki + szynka
- 250 g serka wiejskiego
*Odzywka – 55 g Sports one extra mass(60 % białka 30% wegli) + garść rodzynek
Posiłek 3- no to w zależności co jest na obiad
Posiłek 4 na 1 h przed treningiem
Ryż biały 100 g + mleko 250 ml
*30 min przed trening- NitroBolon-II
*po treningu- NitroBolon-II
*50 min po treningu-Odżywka 55 g Sports one extra mass( 60% białka 30% wegli)
Pośiłek 5
100 g ryżu białego
1,5 h po trening- Tuńczyk w oleju 170 g ( 26 g białka 6 g tłuszczy)
Posiłek 6
3 jajka całe + chleb + szynka + 50 g ostrowi
*Przed spaniem 70 g ostrowi
Podsumowując około 230 g białka węgli 300 + to co z obiadu
co to jest ta ostrowia? czy to jest te bialko co dupe rozwala ,napisz mi a ja ci napisze co zle robisz w tej diecie i pozmieniamy troche bo troche zeczy tu nie pasuje np.chleb:)
[ Dodano: 27-02-2007, 12:25 ]
dopasuj pierw swoja budowe ciala pozniej mi napisz
-Ektomorfik.
Założenia dietetyczne: ok. 3g (nawet do ponad 4g) białka na kilogram masy dziennie, 30% kalorii pochodzących z białka, 50% z węglowodanów oraz 20% z tłuszczy
Ilość i wielkość posiłków: Jedz 5 średnich wielkościowo posiłków. Jedzenie większej ilości mniejszych posiłków może przyspieszyć prawdopodobnie już i tak szybki metabolizm
Suplementy: Gainery, odżywka białkowa. Spożywaj gdy nie będziesz w stanie dostarczyć odpowiednich ilości składników odżywczych, jednak nie więcej niż 1-2 posiłki odżywkowe dziennie. Kreatyna czasem się również może przydać do zwiększenia Twojej siły i przyzwyczajenia mięśni do ciężkiej pracy
Rzeczy, których się wystrzegaj: Spalacze tłuszczu, stres
Informacja do zapamiętania: Nie opuszczaj posiłków-jedz co 2-3 godziny, pij przynajmniej 3-4 litry wody dziennie.
Korzystaj z wysokiej klasy produktów białkowych, spożywaj jak najwięcej pełnowartościowych węglowodanów oraz nie unikaj tłuszczy, powinieneś dostarczyć nawet do 2000 ekstra kalorii by wyjść na 100% z deficytu kalorycznego i porządnie przybierać na wadze !!! Tak samo ważnym elementem w diecie ektomorfika jest posiłek przed-treningowy oraz po-treningowy. Spożycie posiłku bogatego w węglowodany i białko przed treningiem pomoże Ci zredukować jak najbardziej katabolizm podczas ćwiczeń, podobny posiłek spożyj tuż po treningu (trochę węglowodanów prostych + mała ilość białka od razu po treningu oraz póŹniej posiłek bogaty w węglowodany złożone oraz białko, taki sam jak przed-treningowy). Tak samo możesz dodać trochę tłuszczy nasyconych-jedzenie steku i jajek na pewno nie wyjdzie na złe-jednak ogólnie unikaj tego rodzaju tłuszczy. Jedz dużo, a będziesz duży.
-Endomorfik.
Założenia dietetyczne: Ogranicz tłuszcze do około 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Białko w Twojej diecie powinno pochodzić z jak najchudszych produktów typu nie tłuste ryby, piersi kurczaka i indyka bez skóry, białka jaj. Ogranicz jedzenie owoców, jeśli już to spożywaj je możliwie na początku dnia. Jedz możliwie tylko węglowodany złożone jak kasza, ziemniaki, ryż.
Ilość i wielkość posiłków: By spalać jak najwięcej kalorii spożywaj 5-7 małych posiłków dziennie
Suplementy: Termogeniki (chyba, że stan zdrowia na to nie pozwala) i odżywki białkowe
Rzeczy, których się wystrzegaj: Wysokotłuszczowe produkty, podjadanie między posiłkami, niekompletne Źródła białek, alkohol, napoje słodzone i soki owocowe.
Informacja do zapamiętania: Nie jedz za póŹno i nie śpiesz się w jedzeniu.
Znowu troszkę teorii. Na każde 100 kalorii dostarczonych z białek organizm zużywa 20% do strawienia i wchłonięcia. Na każde 100 kalorii z węglowodanów organizm zużywa 10-12% na te same czynności co w przypadku białka, zaś jeżeli chodzi o tłuszcze to organizm spali ich jedynie 5% do strawienia i ich absorbcji. Jak widzisz z tłuszczy nie wylejesz tyle potu co z białka czy węglowodanów. Wniosek: białko spożywaj na dosyć wysokim poziomie, tłuszcze ogranicz, na węglowodany uważaj-również je trochę ogranicz. Nie zapominaj także o dodaniu błonnika pokarmowego do diety, którego znajdziesz np. w otrębach pszennych czy brązowym ryżu.
-Mezomorfik.
Założenia dietetyczne: Jedz ok. 2-2.2g białka/kg masy (białka jaj, chudy indyk, piersi kurczaka, ryby). Węglowodany powinieneś przyjmować na poziomie 60-65% dziennego zapotrzebowania kalorycznego a tłuszcze ogranicz do 15% dziennych kalorii.
Ilość i wielkość posiłków: 5-7 dziennie
Suplementy: Odżywki białkowe, ew. Gainery
Informacja do zapamiętania: Urozmaicaj swoje posiłki. Nie staraj się być cały rok "wyrzeŹbiony", a raczej wykorzystuj swoje predyspozycje i wytycz sobie okres masowy i "na rzeŹbę".
[ Dodano: 27-02-2007, 12:48 ]
pozniej napisz mi w okresleniu jakim typem jestes i zajmie mi to okolo 1 dzionka i bedziesz mial dietke :)
Dzieki wielkie za pomoc :) fajnie że pomożesz z ta dieta, tylko o jednej sprawie zapomniałeś, jak ja mam rozróżnić który typ budowy to mój?? ale zrobimy tak ja ci napisze coś o sobie a ty sam dobierzesz kategorie do mnie :) A wiec waże 91 kg , za dzieciaka zawsze byłem szczupły miałem problemy z nabieraniem masy, jednak gdzieś pod konieć liceum to sie gwałtownie zmieniło, ćwiczyłem ostro, dużo jadłem , waga skoczyła o 20 kg w ciągu 1,5 roku. Moja przemiana materii raczej jest stosunkowo wolna, mam tendencję do odkładania tkanki tłuszczowej na brzuchu, ale nie wiem czy to winna mojej genetyki czy mojego błędu w starej diecie w kturej było dużo laktozy, ehh niebęde pisał co jadłem ale to był napewno mój błąd. wiec brzuszek teraz mam , jestem szeroki w barkach, mam 182 cm wzrostu no waga tak jak wczesniej pisałem 91 , w łapie 41-42 hmm co ci więcej trzeba by ustalić mo typ ?? nogi mam szczupłe , nie tyje w biodrach, tylko sam brzuszek, hmm a może dożucić jakiegoś gainerka typowo węglowodanowego do tej dietki, Pisząc o chlebie miałem na myśli razowy, ok czekam na twoją pomoc, Dzieki jeszcze raz za zainteresowanie :) POZDRO
na jutro postaram sie naskrobac cos dla ciebie bo popoludnia mam zajete z moim synem:)
[ Dodano: 28-02-2007, 11:23 ]
Mezomorfik. Tacy ludzie są w pewnym sensie najszczęśliwsi spośród trzech wszystkich. Mają tendencje do bycia muskularnymi, zachowując najlepsze atrybuty ektomorików i endomorfików. Mezomorfik to typ człowieka, który raczej nigdy nie ma problemów ze zmianą wagi ciała. Jego metabolizm na ogół uznawany jest za normalny. W porównaniu z ektomorfikiem, mezomorfik jest zwykle silniejszy, większy a jego ciało zawiera nieco więcej tłuszczu. Dużym plusem organizmu mezomorfika jest fakt iż nie musi on dostarczać tak dużej ilości kalorii aby utrzymać "status quo". Powinien się on stosować do ogólnych zasad dobrej diety, nie przesadzając z dowozem kalorii aby zachować w miarę nieotłuszczoną sylwetkę. Jeśli chodzi o wady można tutaj przede wszystkim powiedzieć o wydłużonym okresie regeneracji między sesjami treningowymi oraz o zbytniej pewności siebie. Mezomorficy często wierząc ślepo w swoją wspaniałą genetykę - nie poświęcają odpowiedniej uwagi dobrze zbilansowanej diecie i ciężkiemu treningowi.
[ Dodano: 28-02-2007, 11:24 ]
diete wysle ci na meila:)
[ Dodano: 28-02-2007, 18:16 ]
witam wysłałem ci juz wszystko:)
Ok dzięki wielki :) hmm a powiesz mi teraz co w mojej diecie jest źle ?? jadę na niej już 3 dzień, ogólnie nie czuje tak wielkiej sytości po tych posiłkach, zastanawiam, sięczy nie dokupić gainerka małego by było więcej węgli, bo zjeść 400g ryżu dziennie nie dam rady :mrgreen: robie 200 g i to jest max, bleeee :) jak możesz to napisz mi co mam jeszcze poprawić, pozdro
diete popraw...
4 posilek-gdzie bialko?
tunczyka w sosie wlasnym jedz
ostrowii nie widze sensu brac wiecej niz 40gr organizm nie wchlonie tyle...
6 jaj dziennie tez nie radze
6 posilek tam tez jest zbedna ostrowia...
ogolnie musisz wprowadzic duzo zmian
dokonczenie masz na meilu.
powodzenia
arni01 DZIEKI CI :mrgreen: sogi już lecą do wszystkich :) postaram sie to wszystko poprawić, będę zdawał relacje, dzisiaj dokupiłem gainerka monster mass ale narazie tylko 1kg bo musze sprawdzić jak mój brzuch będzie reagował na taką ilość węgli, zaczołem robić a6w i do tego brzuszki, Dzieki panowie JESZCZE RAZ :) jak będę miał jeszcze jakieś pytania to was poproszę jeszcze o pomoc. :mrgreen: