PDA

Zobacz pełną wersję : Cynk + Magnez i witamina B6

Pioter1994
25-09-10, 22:41
Witam
Jest taka sprawa. Zakupiłem Cynk i magnez z witaminą B6. Niestety nie wiem kiedy brać.

Jeśli chodzi o cynk to słyszałem najlepiej przed snem.

Mam jednak dylemat kiedy brać magnez z witminą b6. Do obiadu czy też przed snem?

Proszę o szybką odpowiedź.

luo
26-09-10, 12:39
Ja brałem magnez przed snem i było ok.

Pioter1994
26-09-10, 14:23
Ok dziex.

MolderDist
26-09-10, 22:39
jedna porcja - sam magnez z vitamina B6 po treningu

druga porcja - magnez z vit B6 i cynkiem przed snem

KowalX
27-09-10, 02:45
Ja bym nie brał po treningu cynku i łykał wieczorem, w krótkim czasie dostarczy posiłek ,a cynk zaburzy wchłanianie żelaza z pokarmu i na odwrót. Poza tym zbyt duże dawki cynku mogą poważnie namieszać, b6 też można przedawkować z suplementów, wystarczy potrzebna dawka na wieczór. Resztę powinien z posiłków dostarczyć.Poza tym ma 16lat i niższe zapotrzebowanie.

Patriot
27-09-10, 13:47
ja póki suplementowałem dodatkowo mgb6 + cynk to łykałem przed snem, ok. 1 h po posiłku
Jeśli na ostatni posiłek jesz twaróg/serek wiejski itp, to cynk właśnie staraj się łykać ponad godzinę po posiłku. Wapń z cynkiem skutecznie będą się "zwalczać" więc nie warto

MolderDist
27-09-10, 22:43
Ja bym nie brał po treningu cynku i łykał wieczorem, w krótkim czasie dostarczy posiłek ,a cynk zaburzy wchłanianie żelaza z pokarmu i na odwrót. Poza tym zbyt duże dawki cynku mogą poważnie namieszać, b6 też można przedawkować z suplementów, wystarczy potrzebna dawka na wieczór. Resztę powinien z posiłków dostarczyć.Poza tym ma 16lat i niższe zapotrzebowanie.

oj KowalX widze, że problemy z czytaniem się pojawiają już? ;-) Starość nie radość niestety :P
rozumiem, że to przez późną porę

bo nigdzie nie pisałem o cynku po treningu
pozatym jeżeli jest w formie chelatu to żadnego zaburzania we wchłanianiu żelaza nie będzie

KowalX
28-09-10, 01:45
No jasne ,a ja sądzę ,że będzie ;p

Co do wcześniejszego faktycznie chyba było późno :)

MolderDist
28-09-10, 22:36
To wyjaśnij, prosze, na jakiej zasadzie będzie zaburzone wchłanianie żelaza bo mnie to ciekawi.

KowalX
28-09-10, 23:54
Rozumiem ,że na hemowe i na chelat nie wpływa dieta w kwestii wykorzystania przez ustrój, ale na jakiej zasadzie nie będzie miało wpływu stężenie cynku na żelazo to z chęcią wysłucham ja? A co do twojego pytania podawanie zbyt dużych dawek przez dłuższy czas doprowadza do zaburzeń wchłaniania miedzi co prowadzi do zaburzeń metabolizmu miedzi i żelaza.

MolderDist
29-09-10, 15:58
nie zmieniaj tematu :P

kiedyś coś tam czytałem, ale nie powtarzana wiedza z czasem zanika ;-)
pamietam, ze chelatowane formy minerałów nie wpływają w zaden sposób negatywnie na inne związki mineralne
i tutaj jest jedna z ich przewag nad oragnicznymi i nieorganicznymi formami

jeżeli piszesz, ze i tak występuje jakaś korelacja, to bardzo chętnie sobie przypomne ;-)

KowalX
29-09-10, 20:16
Zbyt duże dawki podawane przez dłuższy czas źle wpływają i to wystarczy :)

MolderDist
29-09-10, 22:21
aha, czyli nie wiesz na jakiej zasadzie?

wiec podejrzewam, że jednak dobrze pamietam
i sprawa z chelatami ma się inaczej

chelatgowane formy są odrazu wprowadzane w system transportujacy aminokwas (bo są otoczone aminokwasami a nie otoczką hydratacyjną)
one nie korelują z innymi związkami o transport i wchłanianie!

KowalX
30-09-10, 01:08
Wiem , pisałem 2 posty wyżej. Przeczytaj jeszcze raz co pisałem ;)