PDA

Zobacz pełną wersję : Dieta na masę

GymFreak
17-09-10, 18:31
Od tygodnia jestem na masówce, a więc trenuję ostro, dużo śpię i trzymam dietę.Mam 20 lat 183 cm wzrostu, 98 kg wagi nie znam swojego poziomu b-f ale w pasie mam 86 cm. Jestem mezomorfikiem, ale ze skłonnościami do endo dlatego na kolację nie jem węgli i starm się nie mieszać w jednym posiłku węgli i tłuszczy.A o to moja dieta:

Pierwszy posiłek:200g płatków owsianych gotowanych na gęsto na wodzie, 20g ostrowi wymieszane z 0,5l mleka [0,5%] plus jakiś owoc

Drugi posiłek:250g gotowanego mięsa [zazwyczaj kurczak chociaż czasami wołowina],150g ryżu parabolicznego,warzywa surowe

Trening:[przed treningiem 5g kreatyny,2 tab. MGB6 i 1 kaps.glukozaminy][po treningu 40g ostrowi+45g glukozy+5g kreatyny na wodzie]

Trzeci posiłek:2 ziemniaki gotowane,150g ryżu parabolicznego, 250g gotowanych piersi [po posiłku 1kaps. glukozaminy]

Czwarty posiłek:100g płatków owsianych gotowanych na gęsto na wodzie,30 g ostrowi na wodzie.

Piąty posiłek:100g twarogu chudego,3 jajka i łyżka oliwy z oliwek [po posiłku 4 kaps tranu i 1 kaps glukozaminy]

Trenuję od 16 roku życia z przerwami ale od jakiegoś 1,5 roku na serio i bez dłuższych zastojów [po prostu porzuciłem ,,złe" towarzystwo, alkohol i bezsensowne siedzenie na ławce zamiast na siłce]. Teraz dodaję dietę i suple których zamierzam dodać w najbliższym czasie. Ale póki co czekam na wsze opinie odnośnie mojego żarła.

Patriot
17-09-10, 19:32
hmhm 86 w pasie przy 98kg wagi, to ładny wynik, a jak inne wymiary się prezentują ? klatka/udo i siłowo jak ? mc/przysiad/wyciskanie/wiosło ? to tak z ciekawości pytam ;)

Druga sprawa co do diety, nie wiem jakie jest twoje zapotrzebowanie kaloryczne, w posiłku po treningowym moim zdaniem jest bez sensu dawać ziemniaki + ryż, jeśli potrzebujesz aż tyle węgli to dostarcz je albo z ziemniaków albo z ryżu, proponuję z ryżu.
Do śniadania dodaj oliwę, tzn najlepiej do każdego posiłku wrzucić zdrowe tłuszcze, pomaga w trawieniu.
"nie mieszać w jednym posiłku węgli i tłuszczy" a to jest błąd, niby dlaczego tego nie robić? jeśli coś będzie zalewać to nie połączenie węgle+tłuszcze(które jest korzystne) tylko nadmiar kcal
Radzę obliczyć zapotrzebowanie i jeśli dodając tłuszcze wyjdzie Ci za dużo kcal, obciąć trochę z węgli a wyrównać tłuszczami, uwierz że wyjdzie to na lepsze.
Jeszcze jedno co mi się rzuca w oczy to, że masz za mało białka, nie wyjdzie Ci nawet 2g na kilogram, musisz trochę dorzucić szczególnie w śniadaniu.
bo ogólnie to rozkład twojej diety jest coś mniej więcej na kilogram masy ciała (liczyłem na oko) 5,4g węgli , z 1,8g białek, tłuszczy ... tyle co z żółtek (jeśli te jaja na kolacje są całe)ok 0,3
Masz źle to rozłożone, jeśli jesteś jak napisałeś ze skłonnościami do tycia, nie jest korzystny tobie taki rozkład. Musisz zwiększyć trochę spożycie białka, i tłuszczy o jakieś 50g kosztem węgli

GymFreak
18-09-10, 07:57
Na początek wielkie dzięki za odp.

Po pierwsze:
Klatka-121
Ramię-41,5
Udo-56 [gdyby nie kostka którą zwichnąłem 6 tygodni temu napewno byłoby więcej]

Po drugie:
MC-180 x 1
Siad-165 x 1
Wycisk-125 x 1
Wiosło-130 x 6

Po trzecie:
W posiłku po treningowym staram się dostarczyć węgli wolno i szybko przyswajalnych dlatego po siłce wcinam ryż parabolic i ziemniaki.

Po czwarte:
Pomyliłeś się licząc mi białko:
0,5 kg mięsa-100g
90g ostro - 72g
0,5 l mleka- 15g
100g twarogu- 20 g
3 jajka [ja kupuję te największe na targu po 0,45 zł sztuka i czytałem że mają 7g białka, ale załóżmy że 6]-18 g

To daje :225g protein więc więcej niż 1,8g/kg

Po piąte:
Przyznaję rację co do kwestii że jem za mało tłuszczy. Myślę dodać łychę oliwy przed śniadaniem i pół godz. przed treningiem.

Jeszcze raz wielkie thx i rośnij zdrowo !