PDA

Zobacz pełną wersję : soja :D

szperal
26-02-07, 00:45
siema
opowiem wam co moj kumpel zrobił
kupuje co jakis czas soje dla zwierzat niemodyfikowana genetycznie w workach po 50kg,wpierdala tego tak aby zaspokoił swoje zapotrzebowania.mama mu gotuje w garze troche posoli .cały czas podchodzi do garnka i co jakis czas zje tak aby uzupełniac zapotrzebowanie swoje na białko 3g/kg swojej masy. oprucz tego rzre kupe weglowodanow stosuje kreatyne i inne odzywki. musze powiedziec ze ta soja i oczywiscie dobry trening masowy mu daje duzo. niema ułozonej diety (z rana sojai wegle, w szole wegle po szkole soja i wegle. za 100kg soi daje 120zł. niejest dobra w smaku ale da sie przełknac.... tanie biało:DD

marcinczwa
26-02-07, 18:40
po pierwsze jest to dla zwierząt a nie dla ludzi(inne normy czystości itd)
po drugie białko z soi jest mało wartościowym białkiem

Punisher
26-02-07, 19:46
białko z soi jest mało wartościowym białkiem

Tak? Dlaczego?

marcinczwa
26-02-07, 20:09
Tak? Dlaczego?
poczytaj to się dowiesz :twisted:

szperal
26-02-07, 22:23
ja wolałbym kupic 100kg tej soi niz 3kg białka jakiej stam firmy. nie pierdol mi o normach czystosci.moze zle zrozumiałes surowego sie nieje:D co z tego ze dla zwierzat człowiekowi nic nie bedzie tyle ze bedzie miał wysoko wartosciowego białka. poczytaj sobie to sie dowiesz i nie wpieraj ludza kitu marcinczwa

[ Dodano: 26-02-2007, 21:25 ]
Do tej pory sądzono, że jedynym źródłem aminokwasów (białka) których organizm nie potrafi syntezowac sam, jest mięso. W wyniku badań okazało się, że jest to nieprawda. Znaleziono te aminokwasy (białka) w roślinach strączkowych (soja, groch, fasola i inne), oraz w owocach i warzywach. Warto podkreślić, że najbogatszym źródłem białka roślinnego w najlepiej przyswajalnej formie, jest soja. Zawiera około 40%, tj. w dwa razy więcej niż mięso. Duża ilość białka w soi sprawia, że z 10 dag. soi uzyskuje się większą ilość przyswajalnego białka, niż z 15 dag. mięsa. Poza tym, soja nie ma wcale siarki, ani cholesterolu, za to ma witaminy B1, B2, A, E, i komplet biopierwiastków, najwięcej zaś potasu, żelaza, wapnia i fosforu. Podobnie jak fasola i groch, soja jest pokarmem całościowym, a do tego jeszcze jest zasadotwórcza. Stanowi więc pokarm idealny.
info ze strony http://www.rosaro.pl/art2.php

[ Dodano: 26-02-2007, 21:27 ]
i co??

Punisher
26-02-07, 22:36
Dlatego to budziło moje wątpliwości i się zapytałem!!!!!!!!!!

MaC-DrG
26-02-07, 23:03
dziwne
mieso to bialka pelnowartosciowe
a roslinne sa NIEpelnowartosciowe....

uwarzales na biologi Endo, egzo?? te ktore pobieramy z otoczenia i te ktore produkuje organizm....

a i od kiedy organizm SYNTEZUJE bialka??
organizm syntezuje sterole np
a co do bialek to najwyzej je BIOsyntezuje... ale to juz zwiazane z transkrypcja i Lancuchem DNA a nie z koksowaniem...

wiec zanim cos napiszesz to dowiedz sie o czym wogule zasz zdanie i czy cos wiesz na ten temat...

Dodam ze fakt soja zawiera duzo bialka ale nie jest ono calkiem pelnowartosciowe

co do soji
Organizm trawiac soje musi spalic duzo wiecej energi ze wzgledu na jej sklad wiec palac ją sięgnie do zgromadzonych zapasów tłuszczu! To dlatego jedząc soję mamy szansę szybko pozbyć się zbędnych wałków na brzuchu i biodrach. Skryta w sojowym ziarnie obfitość białka i fosforu "podkręca" też metabolizm, co dodatkowo przyspiesza chudnięcie.

lecz nie nie doradzam tez przepijac soji woda poniewaz nasiaka ona nia w zoladku i mamy balon w bebechu

szperal
26-02-07, 23:51
co ty k.u rwa wiesz o soi. nic niewiesz tylko sobie wymysliłes jakas definicjie i nie pi erdol mi tu takich głupot bo mnie wk urwia twoja głupota. stary takie sciemy to nie dlamnie

[ Dodano: 26-02-2007, 22:53 ]
a pewnie myslałes ze ludzie surowa soje jedza i chciałes pouczys społeczensto zeby woda nie popijału?? co?? :twisted:

Punisher
27-02-07, 09:12
Ja osobiście polecam takie białko.
Białko sojowe to detetyczny środek spożywczy przeznaczony dla sportowców. Możliwe jest skoncentreowanie 90% najwyższej jakości izolatu białka z możliwie najwyższą koncentracją aminokwasów i skłądników mineralnych niezbędnych do szybkiej budowy i regeneracji mięśni.

szperal
27-02-07, 11:08
sofok666, dobrze gada

arni01
27-02-07, 11:57
powiem ci tak zarłem kiedys ta soje co ty mialem dojscie bo pracowałem jako rzeznik i wpierniczalem ja wtedy jeszcze mialem bzika ma punkcie siłowni teraz mam dziecko i juz mi przeszło tak ale dalej cwicze to juz 10 lat ale mniejsza z tym powiem ci tak mozesz jesc ta soje ale nie za duzo ja po 3 miesiacach przytyłem duzo dupe to mi rozwalało srałem jak opentany :) ale po tym czasie cos nie tak mialem poszedłem do lekarza i mialem klopoty z jelitami musialem jesc przez tydzien sucharki :) tak wlasnie skaczyla sie moja akcja z soja
pamietaj mozna jesc wszystko ale z umiarem :)
pozdrawiam POLSKE :)

Punisher
27-02-07, 15:08
jako rzeznik
Ale to jest calkiem inne bialko niż w preparacie. :cool:

MaC-DrG
27-02-07, 17:15
jesli mowimy o soji spozywczej a nie o jakiejs przedestylowanej, takiej o jakiej zrozumialem ze pisal szperal to nic dziwnego ze miales problemy, zoladek strasznie ciezko trawi soje, puzniej nery i jelita... norma, zwlaszcza gdy jemy ja w wiekszych ilosciach, jest wtedy zupelnie nie wskazana....

szperal
27-02-07, 21:46
problemy pewnie miał bo za duzo zoładek dostawał białka a mniej wegli i sobie nieradził z trawieniem. a soja pastewna to tylko odmiana soi głabie. kto destyluje soje( :lol: buahahaha). nie madzyj sie MaC-DrG bo gówno wesz. dla nikturych soja to dobre rozwiazanie na białko wysoko wartosciowe za 120zł mozna kupic 100kg takiej soi z czego bedzie około40kg dobrego białka.wiadomo ze sama soja niemozna sie zywic ale przytym potrzeba duze ilosci wegli aby zoładek mugł strawic białko....

arni01
28-02-07, 10:57
wszyscy dziwnie pszecie jakimis regułkami kto was tak uczy myslcie swoja glowa a nie slowami od kogos problemy mialem z jelitami bo jak bys jadl okolo 10 posilkow dziennie odrzywki i inne suplementy to tez tak bys mial a nie jakies farmazony piszecie pamietajcie kazdy organizm inaczej dziala na wszystko jeden moze jesz gowno i przytyje drugi zje bulke i tez przytyje i tak dalej jestescie mlodzi i macie maly staz na silowni a wiec jak wolicie wpier....jcie sterydy bo to najlepsze dla was bo tylko tak lubicie cwiczyc i na wakacje pokazac sie kolega jak przypakowales a pozniej ch..j klasc jak wiekszosc tak robi albo nie dociagaja do 20 bo przedawkowal ze sterydami tak jest 10 lat spedzone na silowni to mozna troche poopowiadac o takich mlodych co sie naogladałem a wiec kazdy nie je co chce co dla nniego jest dobre trzeba prubowac co organizm najlepiej przyswaja

szperal
28-02-07, 13:35
dobrze gada,daje soga:)

arni01
28-02-07, 14:04
dzieki za tego soga ,ale zarejstrowałem sie na te forum bo chce sie podzielic z innymi moim doswiadczeniem to co przezylem i widzialem na czym sie spazyłem co mi pomogło i tak dalej bo to co sie dzieje to malo kto tu ma jakies pojecie na tym forum o kulturystyce jest madry ze przeczytał gdzies w gazecie albo na jakims innym forum musicie pisac to co wy przezyliscie a nie jak nie ktore posty dziwnie regulki od kogos dobra juz mi sienie chce pisac :)

1987
08-03-07, 01:15
no to jak w koncu z tą soją....? pomaga? czy soja + ryż moze zastąpićnp gainera?

Punisher
08-03-07, 15:18
zastąpić to nie...
soja 30 min przed posilkiem i jazda :cool: