PDA

Zobacz pełną wersję : Dieta dla początkującego - kilka pytań

rj7rad
17-09-10, 15:10
Przy okazji pisania pierwszego posta na forum chciałbym wszystkich gorąco przywitać ;)
Tak więc witam, mam na imię Robert. Chciałbym aby użytkownicy tego forum pomogli mi przytyć.
Moje preferencje:
Waga: 65
Wzrost: 182

Chodzę do szkoły, nie pracuję. Jestem bardzo szczupły o czym świadczy moja waga w stosunku do wzrostu. Od 2 miesięcy jestem osobą nie palącą (paliłem 6 lat). Myślę, że to też przyczyniło się do mojej wagi. Przez te 2 miesiące przytyłem już ok 5-6 kg.

Problem tkwi w tym, że w ogóle tego nie widać. Postanowiłem więc ostro wziąć się za siebie no i przytyć.
Od jakiegoś czasu przeglądam forum, czytam przeróżne tematy odnoście diet, odżywek itp. W końcu ułożyłem "szkielet" diety dla siebie. Chciałbym żebyście ją ocenili/poprawili.

A więc:

Sniadanie (7:00):
- Płatki owsiane
- 300ml. mleka
- 3 jajka
- owoc

2 posiłek(10:00):
- 6 kromek chleba razowego
- 100g twarogu

3 posiłek (13:00)
- 125g ryżu
- ryba
- sałata pekińska
- oliwa z oliwek

4 posiłek (16:00 - przedtreningowy)
- tuńczyk w sosie własnym
- makaron

5 posiłek (19:00)
- ziemniaki
- mleko 300ml

Czy taka dieta uczyni mnie grubszym?
Proszę o komentarze.

wojtas fc
17-09-10, 15:58
ja bym do 2 posiłku dożucił mięso a ten ser dał przed snem no i więcej tego sera 5 posiłek nie ma wystarczającej ilości białka zmień to a czy dieta uczynni cię grubszym tego nie wie nikt próbuj

sts
17-09-10, 16:03
5 posiłek ziemniaki mleko odpada .

Zamień to

Patriot
17-09-10, 16:16
Jako, że jesteś ektomorfikiem to jeśli już jesz na drugi posiłek twaróg z chlebem dodaj do niego miód. Chociaż osobiście bym Ci polecał wrzucić ten twaróg przed snem, ale to wtedy już bez miodu. Posiłek 5odpada, nie masz żadnego dobrego źródła białka a i węgle wybrałeś też złej jakości.
Musisz dodać mięcha do swoich posiłków inaczej nic z tego nie będzie, Ty natomiast nie jesz go w ogóle :(
Węgle dobieraj z; ryż brązowy, ryż parboiled, basmanti,dziki, kasza jeczmienna/gryczana, platki owsiane zwykle/gorskie, makaron razowy, chleb pelnoziarnisty zytni,
bialka; jaja, piers z indyka/kurczaka, wolowina, ryby,
tluszcze; olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, masla orzechowe
I myślę, że powinieneś jeść 6 posiłków o 19 to troche wcześnie ten ostatni (chyba że chodzisz spać gdzieś 21), ale wątpie

rj7rad
18-09-10, 09:14
A jeszcze takie pytanie. Jak moje zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 3277 (tak mi wyliczył jakiś program) to nie mogę mieć mniej i więcej czy tylko mniej?
Jak np. będę na tej diecie, ale jadł najwięcej ile się da to dobrze czy źle ?

Giro
18-09-10, 13:22
Jeżeli będziesz jadł o wiele więcej niż potrzebujesz, to zaleje Cię tłuszcz.

Patriot
18-09-10, 13:31
masz jeść w sam raz, a nie ile wlezie, jak chcesz później zrzucać 30kg smalcu to ok.
Nigdy nie możesz czuć przejedzenia, bo to oznacza, że już zjadłeś za dużo twój organizm 'nie chce' więcej

rj7rad
18-09-10, 15:53
Czyli wówczas zamiast rosnąć na masie rośnie mi tylko brzuch ?

---------- Post added at 15:53 ---------- Previous post was at 15:11 ----------

A co możecie powiedzieć o tym?

I
Pieczywo ciemne, wędlina drobiowa, pomidor, ogórek

II
3-4 białka z jajek + pieczywo ciemne

III
Ryż, ryba + surówka, napój

IV
Kasza gryczana, sałata pekińska, oliwa z oliwek, pierś z kurczaka

V
Makaron, tuńczyk w sosie własnym

VI
Pieczywo ciemne, wędlina drobiowa, pomidor, ogórek

Patriot
18-09-10, 17:06
teraz już lepiej
tylko VI posiłek zamień na twaróg/serek wiejski + oliwa no i możesz trochę węgli w postaci pieczywa razowego wrzucić.
w I posiłek zamień z II, i w pierwszym jedz 2 całe jajka + 2 białka (już masz 10g tłuszczy)
i do drugiego posiłku dorzuć oliwę i będzie ok

PucuLeg
18-09-10, 17:37
Czyli wówczas zamiast rosnąć na masie rośnie mi tylko brzuch ?

Wowczas rosniesz i na masie miesniowej i na brzuchu, grunt w tym ze tak sobie dobrac dietke zeby miesnie rosly a strasznie nie zalewalo :p

rj7rad
18-09-10, 19:16
Aha, czyli jak będę jadł ponad poziom zapotrzebowania kalorycznego to oprócz masy będzie rósł mi także brzuch? O takie coś mi właśnie chodzi, bo już zbrzydło mi bycie sucharem ;) Ja nie chcę być koksem itp, tylko po prostu wyglądać jak chłop :D

Dzięki za pomoc. W końcu mam dietę, którą wprowadzam w życie już w poniedziałek :)