Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Parę pytań...

rafio83
15-09-10, 17:54
ponieważ wciąż dążę do dopracowania diety na 100% :) (taki priorytet) mam pytanie

1- wiem ze w DT po treningu nie jemy tłuszczy tylko węgle + białko. Czy w DNT po aero robimy tak samo czy tłuszcze dajemy? Ile czasu po skończeniu aero w DNT jeść posiłek?
2- na czym smażycie kurczaka czy inne mięsa? Czy oliwa z oliwek jest wskazana?
3 - jeżeli wegle w ciągu dnia trzymam na poziomie 70-80% o ile powinienem dać tłuszczy w celu podwyzszenia kcal posiłków 120-130% dziennego zapotrzebowania będzie GIT?
4- skoro wiemy ze bierzemy kreatynę rano i po treningu czy nie powinienem jej brać równieżw DNT rano i po aero?
Wiem ze to nie ten dział ale nie bede zakładał nowego tematu do jednego pytania :)

Proszę o odpowiedz ludzi znających się na rzeczy :) Pzdr.

Blaster
15-09-10, 17:57
2. Ja mam np specjalna patelnie gdzie nie trzeba używać żadnych tłuszczy itp. Powinieneś się w taką zaopatrzyć :D

rafio83
15-09-10, 17:58
specjalna niby jaka? z teflonem? tez mam...

Blaster
15-09-10, 18:00
NIe wiem czy to teflon czy co ale nic się nie przypala a potrawy smakują świetnie

PucuLeg
15-09-10, 18:45
Ja swego czasu robilem sobie kurczaka na elektrycznym grillu. Co do Twoich pytan niestety nie mam pojecia jak na nie odpowiedziec wiec czekamy na specow od tego ;]

ht
15-09-10, 18:51
ja po aero daje sam hydrolizat. po silowym hydrolizat+platki owsiane. co do kurczaka to na patelni teflonowej i podlewaj woda zeby sie nie przypalil. kreta w DNT rano na czczo i druga porcja w ciagu dnia. 3 -go pytania za bardzo nie rozumiem o co chodzi tak ze nie pomoge. pozdro

rafio83
15-09-10, 18:59
ja po aero daje sam hydrolizat.
czyli samo białko tak?

kreta w DNT rano na czczo i druga porcja w ciagu dnia.
czyki i w DT i w DNT 10g tak? z tym że w ciągu dnia przed czy po aero?

3 -go pytania za bardzo nie rozumiem o co chodzi tak ze nie pomoge. pozdro
chodzi o to ze jem węgli na poziomie 70-80% dziennego zapotrzebowania(żeby nie zalewało mnie fatem) i dlatego zwiększam kaloryczność posiłków oliwą z oliwek, tłuszcze więć trzymam na poziomie 120-130-% dziennego zapotrzebowania i tak się zastanawiam czy nie za dużo lub mało? Kumasz :)

ht
15-09-10, 19:55
no mniej wiecej lape. ale tutaj ci nic madrego nie wymysle. sam musisz zobaczyc co i jak. bedziesz sie podlewal to obcinaj kalorie lub dokladaj aeroby. ja po sobie widze ze jednak lepiej wiecej robic aero niz drastycznie schodzic z kcal.

Giro
15-09-10, 20:21
czyli samo białko tak?

czyki i w DT i w DNT 10g tak? z tym że w ciągu dnia przed czy po aero?

chodzi o to ze jem węgli na poziomie 70-80% dziennego zapotrzebowania(żeby nie zalewało mnie fatem) i dlatego zwiększam kaloryczność posiłków oliwą z oliwek, tłuszcze więć trzymam na poziomie 120-130-% dziennego zapotrzebowania i tak się zastanawiam czy nie za dużo lub mało? Kumasz :)

najważniejsze zebyś nie przekroczył zapotrzebowania kalorycznego...

rafio83
15-09-10, 20:23
najważniejsze zebyś nie przekroczył zapotrzebowania kalorycznego...

no ale robiąc mase muszę je przekroczyć, zawsze mam więcej o 200-300kcal? :/
czy chodziło ci o to zeby jeszcze ponad to nie wyszło?

Giro
15-09-10, 20:34
Taki przykład: jeśli wyliczyłeś swoje zapotrzebowanie np. na 3000kcal i spożywasz więcej (właśnie te 200-300kcal), to zebyś tych liczb starał się nie przekroczyć, bo wtedy Cie zaleje. Pozatym, jeśli Twoja waga idzie w górę i masz coraz więcej mięśni, to tych kalorii potrzebujesz więcej ( o ile prowadzisz taki sam tryb życia jak wcześniej). Pozdro

rafio83
15-09-10, 20:40
a co jesli waga,siła idzie w górę ale brzuch też rośnie? Obcinać węgle,tłuszcze czy zostawić na obecnym poziomie i dokładać aero?
klatka(+3cm),łapka urosła(+1),obwód talii(+3cm)

Giro
15-09-10, 20:52
obetnij troszke węgle, i możesz także dodać więcej aero, obserwuj orgaznim

ht
15-09-10, 21:38
robiac mase brzuch bedziesz mial wypchniety. to normalne.

Patriot
15-09-10, 22:50
możesz dać 2,5g białka na kilogram, 20-30% tłuszcze, reszta to węgle i nie powinno zalewać
jeśli czujesz, że zalewa tniesz węgle i nic nie dodajesz
jeśli nie idzie, dodajesz z tłuszczy

rafio83
16-09-10, 06:51
To w końcu ciąć te węgle czy nie, bo już się zakręciłem? :)

---------- Post added at 06:51 ---------- Previous post was at 06:10 ----------

robiac mase brzuch bedziesz mial wypchniety. to normalne.

Pierwsze słyszę.. Możesz napisac coświęcej, będzie się wciąż powiększał wraz ze wzrostem masy?

Wiki
16-09-10, 11:44
możesz delikatnie podciąć węgle i dodać areoby w dni nie treningowe.
a ten brzuch to takie uroki robienia masy :P

Patriot
16-09-10, 13:06
1- wiem ze w DT po treningu nie jemy tłuszczy tylko węgle + białko. Czy w DNT po aero robimy tak samo czy tłuszcze dajemy? Ile czasu po skończeniu aero w DNT jeść posiłek?
2- na czym smażycie kurczaka czy inne mięsa? Czy oliwa z oliwek jest wskazana?
3 - jeżeli wegle w ciągu dnia trzymam na poziomie 70-80% o ile powinienem dać tłuszczy w celu podwyzszenia kcal posiłków 120-130% dziennego zapotrzebowania będzie GIT?
4- skoro wiemy ze bierzemy kreatynę rano i po treningu czy nie powinienem jej brać równieżw DNT rano i po aero?
Wiem ze to nie ten dział ale nie bede zakładał nowego tematu do jednego pytania :)

Więc tak;
1. Pijesz "szejk" po treningu? węgle + hydrolizat/izolat ? jeśli pijesz to do posiłku po treningowego dodaj odrobinę tłuszczy, jeśli nie pijesz to tak jak mówisz nie dodawaj.
W DNT po aerobach możesz jak najbardziej dodać tłuszcze (jest to nawet wskazane), po aerobach posiłek ma być pełnowartościowy z jak najmniejszą ilością cukrów prostych. Po skończonych aerobach czy to w DT czy w DNT posiłek jemy bezpośrednio po aero.
2. Oliwa z oliwek może być OK ale tylko z DRUGIEGO tłoczenia, więc kupując musisz na to zwrócić uwagę. Jeśli chcesz już smażyć to polecam na PAM'ie albo zwyczajnie na patelni teflonowej. Ja osobiście w ogóle nie smażę mięsa tylko gotuje i moim zdaniem jest to najlepsza opcja. Po pierwsze zdrowiej, po drugie nie nakręcasz apetytu
3.Tutaj mógłbyś się zastosować do tego co wcześniej napisałem, spróbować takiej kombinacji 2,5g białka na kilogram masy, 20-30% tłuszcze i reszte dobijasz z węgli. Liczysz zapotrzebowanie dodajesz nadwyżkę wyliczasz ile kcal masz z tego białka doliczasz ile kalorii musi pochodzić z tłuszczy sumujesz, a resztę dowalasz z węgli. Jeśli w tym momencie będzie ciebie zalewać znaczy, że coś źle obliczyłeś i tniesz z węgli.
80% z węgli to nie wiem czy nie za dużo. jesteś endo? czy ekto?
4. Kreatyne jeśli stosujesz zwyczajnie standardowo tj. 5g na czczo, 5g po treningu. DNT 5g na czczo i ew. 5g w godzinach treningu. Kreatyna bezpośrednio po aerobach czy przed nie daję żadnego większego efektu, ale bezpośrednio po aerobach nie ma sensu, bo obowiązkowo musi być posiłek, a od przyjęcia krety do posiłku musi trochę minąć. Mówię ta kreatyna nie wpłynie na jakość tych aerobów.
pozdro ;)

ht
16-09-10, 17:31
robiac mase pochlaszniasz wieksze ilosci jedzenia rozpychasz zoladek i dlatego masz wypchniety brzuch. wypchniety brzuch a zalewanie sie tluszczykiem to dwie rozne rzeczy. w cyklu masowym raczej to jest nie do uniknienia. pozdro