Giro
05-09-10, 13:56
Orzechy na choroby cywilizacyjne
http://prywatnezdrowie.pl/site_media/upload/article/nuts_JPG_120x120_q85.jpg (http://prywatnezdrowie.pl/artykuly/ciekawostki-medyczne/orzechy-na-choroby-cywilizacyjne/)
Naukowcy znaleźli cudowne lekarstwo na jednego z najgorszych zabójców XXI wieku. Tak zwany syndrom metaboliczny, objawiający się nadwagą, nadciśnieniem, wysokim poziomem cholesterolu i cukru we krwi, pomoże zlikwidować regularne jedzenie... najzwyklejszych orzechów.Specjaliści z hiszpańskiego University of Rovira i Virgili przeprowadzili test na 1200 ochotnikach. Wszyscy cierpieli na syndrom metaboliczny. Badani zostali podzieleni na trzy równe grupy. Pierwszą poinformowano o zagrożeniach dla zdrowia. Drugą zachęcano do diety śródziemnomorskiej - zawierającej dużo warzyw i owoców, a mało czerwonego mięsa i przetworów mlecznych. Trzecia, oprócz takiej samej pogadanki, dostawała codziennie 30 gramową paczkę orzechów.
Po roku od rozpoczęcia badania okazało się, że z pierwszej grupy syndromu metabolicznego pozbyło się 2 procent osób, z drugiej - 6,7 procent, a z trzeciej - prawie 14 procent. Zdaniem badaczy ochotnicy zawdzięczają to właśnie orzechom.
"Oczywiście nie oznacza to, że wystarczy usiąść na święta na kanapie i zajadać się orzechami. Jeśli dodajemy kalorie do diety, to trzeba je też w inny sposób odjąć" - ostrzega jeden z naukowców.
Badacze podkreślają również, że orzech orzechowi nierówny. Orzechy laskowe, włoskie i migdały mogą wpłynąć pozywywnie na nasze zdrowie. Ale już orzeszki ziemne, na dodatek zanurzone w soli, na pewno tego nie zrobią.
Źródło: BBC News, www.dziennik.pl (http://www.dziennik.pl)
Omega-3 pomaga w leczeniu stłuszczenia wątroby
http://prywatnezdrowie.pl/site_media/upload/article/jgje_JPG_120x120_q85.jpg (http://prywatnezdrowie.pl/artykuly/ciekawostki-medyczne/omega-3-pomaga-w-leczeniu-stluszczenia-watroby/)
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 chroni wątrobę przed skutkami otyłości - wynika z badań opublikowanych w "The FASEB Journal"
"Przeprowadzone przez nas badania wykazały po raz pierwszy, że protektyna i resolwina, które powstają z kwasów tłuszczowych omega- 3 mogą pomóc w leczeniu stłuszczenia wątroby i zmniejszać odporność insulinową u osób otyłych" - mówi prof. Joan Claria z Uniwersytetu w Barcelonie.
Do takiego wniosku doprowadziły naukowców badania przeprowadzone na czterech grupach myszy, u których zmodyfikowany gen powodował otyłość i cukrzycę. Pierwszej grupie podawano pożywienie bogate w kwasy omega-3, drugiej - kwas dokozaheksaenowy (DHA), trzeciej - resolwinę. Czwarta grupa była grupą kontrolną.
Po pięciu tygodniach okazało się, że w przypadku myszy, których dieta była bogata w kwasy omega-3, zmniejszyło się zarówno stłuszczenie wątroby, jak i odporność na insulinę.
Naukowcy podkreślają, że kwasy omega-3, których źródłem są m.in. ryby i olej rzepakowy, powinny na stałe zagościć w diecie osób, które mają problemy z nadwagą.
Źródło: PAP
Witamina D pomaga kontrolować stwardnienie rozsiane
http://prywatnezdrowie.pl/site_media/upload/article/wit%20d_JPG_120x120_q85.jpg (http://prywatnezdrowie.pl/artykuly/ciekawostki-medyczne/witamina-d-pomaga-kontrolowac-stwardnienie-rozsiane/)
Witamina D pomaga kontrolować gen, który zwiększa ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane - informuje pismo "PLoS Genetics".
Brytyjsko - kanadyjski zespół naukowców z Oxfordu i University of British Columbia wykazał, że witamina D może zapobiegać stwardnieniu rozsianemu ponieważ ułatwia kontrole nad genem zwiększającym ryzyko stwardnienia rozsianego (DRB1*1501). Gen ten jest ulokowany na chromosomie 6 - witamina D aktywuje białko, które przyczepia się do chromosomu w okolicy geny i zmienia jego działanie. Przypuszczalnie gen wpływa na działanie układu odpornościowego, zwłaszcza grasicy.
Zdaniem autorów badań, suplementy witaminy D przyjmowane w czasie ciąży i w dzieciństwie (przed piątym rokiem życia) mogą zapobiegać chorobie. Podobne działanie ma światło słoneczne, pod wpływem którego w skórze powstaje aktywna postać witaminy D - wcześniej wykazano, że na obszarach gdzie jest niewiele światła słonecznego, częściej występuje stwardnienie rozsiane. W podawaniu witaminy D trzeba jednak zachować umiar - zbyt duże dawki mogą być trujące
Stwardnienie rozsiane (SM) jest poważną chorobą uszkadzającą centralny układ nerwowy - mózg i rdzeń. Zalicza się ją do chorób autoagresywnych, czyli spowodowanych błędnym atakiem komórek odporności na tkanki własnego organizmu. W przypadku SM atakowany jest element tkanki nerwowej - tzw. mielina, która tworzy osłonki wokół włókien nerwowych. Ze względu na pełnioną rolę mielinę można porównać do izolatora, który zwiększa tempo przewodzenia impulsów nerwowych.
Zniszczenie osłonki mielinowej prowadzi do zaburzeń w przekazywaniu sygnałów między neuronami i wystąpienia takich objawów, jak słabnięcie i drętwienie mięśni kończyn, zaburzenia koordynacji ruchowej, widzenia i mowy. Choroba dotyka najczęściej osoby młode, ok. 30. roku życia. Zwykle przebiega rzutami - objawy zaostrzają się, a potem częściowo ustępują. Możliwe, że do zaostrzeń prowadzą niewłaściwe reakcje układu odpornościowego na infekcje bakteryjne lub wirusowe.
Źródło: PAP
http://prywatnezdrowie.pl/site_media/upload/article/nuts_JPG_120x120_q85.jpg (http://prywatnezdrowie.pl/artykuly/ciekawostki-medyczne/orzechy-na-choroby-cywilizacyjne/)
Naukowcy znaleźli cudowne lekarstwo na jednego z najgorszych zabójców XXI wieku. Tak zwany syndrom metaboliczny, objawiający się nadwagą, nadciśnieniem, wysokim poziomem cholesterolu i cukru we krwi, pomoże zlikwidować regularne jedzenie... najzwyklejszych orzechów.Specjaliści z hiszpańskiego University of Rovira i Virgili przeprowadzili test na 1200 ochotnikach. Wszyscy cierpieli na syndrom metaboliczny. Badani zostali podzieleni na trzy równe grupy. Pierwszą poinformowano o zagrożeniach dla zdrowia. Drugą zachęcano do diety śródziemnomorskiej - zawierającej dużo warzyw i owoców, a mało czerwonego mięsa i przetworów mlecznych. Trzecia, oprócz takiej samej pogadanki, dostawała codziennie 30 gramową paczkę orzechów.
Po roku od rozpoczęcia badania okazało się, że z pierwszej grupy syndromu metabolicznego pozbyło się 2 procent osób, z drugiej - 6,7 procent, a z trzeciej - prawie 14 procent. Zdaniem badaczy ochotnicy zawdzięczają to właśnie orzechom.
"Oczywiście nie oznacza to, że wystarczy usiąść na święta na kanapie i zajadać się orzechami. Jeśli dodajemy kalorie do diety, to trzeba je też w inny sposób odjąć" - ostrzega jeden z naukowców.
Badacze podkreślają również, że orzech orzechowi nierówny. Orzechy laskowe, włoskie i migdały mogą wpłynąć pozywywnie na nasze zdrowie. Ale już orzeszki ziemne, na dodatek zanurzone w soli, na pewno tego nie zrobią.
Źródło: BBC News, www.dziennik.pl (http://www.dziennik.pl)
Omega-3 pomaga w leczeniu stłuszczenia wątroby
http://prywatnezdrowie.pl/site_media/upload/article/jgje_JPG_120x120_q85.jpg (http://prywatnezdrowie.pl/artykuly/ciekawostki-medyczne/omega-3-pomaga-w-leczeniu-stluszczenia-watroby/)
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 chroni wątrobę przed skutkami otyłości - wynika z badań opublikowanych w "The FASEB Journal"
"Przeprowadzone przez nas badania wykazały po raz pierwszy, że protektyna i resolwina, które powstają z kwasów tłuszczowych omega- 3 mogą pomóc w leczeniu stłuszczenia wątroby i zmniejszać odporność insulinową u osób otyłych" - mówi prof. Joan Claria z Uniwersytetu w Barcelonie.
Do takiego wniosku doprowadziły naukowców badania przeprowadzone na czterech grupach myszy, u których zmodyfikowany gen powodował otyłość i cukrzycę. Pierwszej grupie podawano pożywienie bogate w kwasy omega-3, drugiej - kwas dokozaheksaenowy (DHA), trzeciej - resolwinę. Czwarta grupa była grupą kontrolną.
Po pięciu tygodniach okazało się, że w przypadku myszy, których dieta była bogata w kwasy omega-3, zmniejszyło się zarówno stłuszczenie wątroby, jak i odporność na insulinę.
Naukowcy podkreślają, że kwasy omega-3, których źródłem są m.in. ryby i olej rzepakowy, powinny na stałe zagościć w diecie osób, które mają problemy z nadwagą.
Źródło: PAP
Witamina D pomaga kontrolować stwardnienie rozsiane
http://prywatnezdrowie.pl/site_media/upload/article/wit%20d_JPG_120x120_q85.jpg (http://prywatnezdrowie.pl/artykuly/ciekawostki-medyczne/witamina-d-pomaga-kontrolowac-stwardnienie-rozsiane/)
Witamina D pomaga kontrolować gen, który zwiększa ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane - informuje pismo "PLoS Genetics".
Brytyjsko - kanadyjski zespół naukowców z Oxfordu i University of British Columbia wykazał, że witamina D może zapobiegać stwardnieniu rozsianemu ponieważ ułatwia kontrole nad genem zwiększającym ryzyko stwardnienia rozsianego (DRB1*1501). Gen ten jest ulokowany na chromosomie 6 - witamina D aktywuje białko, które przyczepia się do chromosomu w okolicy geny i zmienia jego działanie. Przypuszczalnie gen wpływa na działanie układu odpornościowego, zwłaszcza grasicy.
Zdaniem autorów badań, suplementy witaminy D przyjmowane w czasie ciąży i w dzieciństwie (przed piątym rokiem życia) mogą zapobiegać chorobie. Podobne działanie ma światło słoneczne, pod wpływem którego w skórze powstaje aktywna postać witaminy D - wcześniej wykazano, że na obszarach gdzie jest niewiele światła słonecznego, częściej występuje stwardnienie rozsiane. W podawaniu witaminy D trzeba jednak zachować umiar - zbyt duże dawki mogą być trujące
Stwardnienie rozsiane (SM) jest poważną chorobą uszkadzającą centralny układ nerwowy - mózg i rdzeń. Zalicza się ją do chorób autoagresywnych, czyli spowodowanych błędnym atakiem komórek odporności na tkanki własnego organizmu. W przypadku SM atakowany jest element tkanki nerwowej - tzw. mielina, która tworzy osłonki wokół włókien nerwowych. Ze względu na pełnioną rolę mielinę można porównać do izolatora, który zwiększa tempo przewodzenia impulsów nerwowych.
Zniszczenie osłonki mielinowej prowadzi do zaburzeń w przekazywaniu sygnałów między neuronami i wystąpienia takich objawów, jak słabnięcie i drętwienie mięśni kończyn, zaburzenia koordynacji ruchowej, widzenia i mowy. Choroba dotyka najczęściej osoby młode, ok. 30. roku życia. Zwykle przebiega rzutami - objawy zaostrzają się, a potem częściowo ustępują. Możliwe, że do zaostrzeń prowadzą niewłaściwe reakcje układu odpornościowego na infekcje bakteryjne lub wirusowe.
Źródło: PAP