PDA

Zobacz pełną wersję : Wegle na noc

Gasior
29-08-10, 00:54
Siema , jest pytanie jak juz wegle na noc , to jakie ? Podajcie jakies produkty . Chce zaznaczyc ze chce poprostu sprobowac jesc wegle na noc i zobaczyc jak to sie odbija na mojej sylwetce , nie nabieram tkanki tluszczowej prawie w ogole wiec poostanowilem ze dodam wegle na noc . To co ewentualnie sie odlozy to sie zredukuje . Co myslicie o tym czy jest to dobry pomysl na masowke>?

igrek
29-08-10, 07:30
Wybieraj produkty o niskim IG takie jak platki owsiane czy ryz brazowy niedokońca poddane obrubce termicznej czyli w postaci lekko twardej co dodatkowo przedluza ich trawienie. Jak nie sprubujesz to sie nie przekonasz.

rafio83
29-08-10, 10:26
czy wegle na noc moga spozywac wszyscy czy raczej nie wskazane jest to osobą z duzym BF lub z tendencja do łapania fatu?

Patriot
29-08-10, 11:37
Każdy może spożywać węgle na noc tylko z głową. Obliczyć bilans odjąć wówczas trochę z innych posiłków i rozłożyć te węgle na wszystkie posiłki w ciągu dnia,a jakie to mają być węgle to zależy od tego co jadłeś w ciągu dnia itp. Jednak oczywiście niezależnie od tego mają to być węgle o niskim IG, np twaróg jesz z warzywami i oliwą i do tego dodajesz chleba razowego pełnoziarnistego, jesz tuńczyka i też np chleb albo jakąś kasze/ryż oczywiście nie 100g tylko odpowiednio zmniejszona ilość

Gasior
29-08-10, 11:48
mi nie chodzi o zmniejszanie wegli we wczesniejszych posilkach tylko chodzi mi zeby dodac do diety tak jak jest normalnie jeszcze ze 30 wegla na noc

Patriot
29-08-10, 11:54
Możesz dodać, nie wiem nie znam twojego zapotrzebowania kalorycznego i ile dotychczas jadłeś. Jeśli np masz zapotrzebowanie 3000,a jesz 3500 i jeszcze zwiększysz o ileś tam to może zalewać nie ważne czy będziesz je jadł na wieczór czy też nie. Jednak myślę, że 30g węgli na noc nie zaleje ciebie nawet jeśli i tak masz bilans już na +. Śmiało dodaj i patrz ;)

alder
29-08-10, 14:06
na noc na noc na noc na noc. na noc to jest przed snem. a kowalX, któremu każdy tu ufa pisze , że 2-3 godziny przed snem. 2-3 godziny to normalnie się posiłek je a na noc to na samą noc. czyli max pół h przed snem. więc sprecyzujcie. bo ktoś o duzym bf jak na noc będzie jadł węgle to może się obudzić z ręką w nocniku. ale 2-3 h przed to już inna kreskówka

Gasior
29-08-10, 19:53
ja mowie o jedzeniu 30 przed snem bo 2-3 h przed to i ja jem czasami ale chodzi mi o 30 minut przed snem

luo
29-08-10, 20:23
Szukanie boli? http://www.e-gym.pl/showthread.php?29236-W%EAgle-na-noc.

Jedzenie samego białka+tłuszcze niema sensu. Wyprodukowanie 1 g białka z aminokwasów dostarczonych wraz z pożywieniem wymaga około 24 kcal energii. Skąd tę, niezbędną do odnowy, energię ma czerpać organizm, jeżeli koncentruje się na przetrawieniu spożytej porcji białka?

Zasadność spożywania węglowodanów o niskim IG w ostatnim posiłku potwierdzają dobowe zmiany wrażliwości komórek na glukozę. U zdrowego człowieka największa wrażliwość na węglowodany występuje rano po przebudzeniu. Oznacza to, że komórki wówczas dosłownie chłoną cukier jak gąbka. Chłonność gąbki zwiększymy, gdy w ostatnim posiłku spożyjemy białko, które powiększy pulę okołonocnych strat energetycznych (organizm będzie rano jeszcze bardziej „wygłodzony”). Ponieważ komórki mięśniowe są o tej porze dnia uśpione, będą w stanie zmagazynować raczej niewiele materiału energetycznego. Jeżeli rano spożywane są nieograniczone ilości węglowodanów, głównym ich odbiorcą mogą się stać komórki tłuszczowe. Inaczej dzieje się po treningu. Wówczas aktywność skurczowa mięśni znacznie podwyższa możliwości zasymilowania glikogenu, dzięki czemu to one właśnie przyjmują dostarczony materiał energetyczny w celu odbudowania glikogenu (po treningu mięśnie charakteryzuje dużo większa wrażliwość na glukozę – dlatego mamy pewność, że spożywane po treningu węglowodany w większości kierowane są do zasobów mięśniowych).

Możesz jeść kaszę jaglaną, gryczaną (produkty mało zakwaszające) albo inne produkty razowe, jak makaron czy ryż brązowy (razowy), makaron z pszenicy durum (semolina) czy płatki owsiane. Węglowodany powinny być spożywane z dodatkiem zdrowych (wielonienasyconych) tłuszczy (np. olej lniany, olej z orzechów, masło orzechowe bez cukru i soli, ziarna sezamu). Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być źródłem w przewadze białka, dostarczonego z różnych źródeł. Dobrze jest właśnie dodać do śniadania jakąś odżyweczkę.

Dla niedowiarków, od połowy września będę jadł jakąś godzinę przed snem węgle+tłuszcze i chętnie podzielę się moimi spostrzeżeniami.

Patriot
29-08-10, 20:34
ja tak jadłem i jem, a typ budowy mam endo-mezomorficzny mniej więcej i nie nabieram tłuszczu przez to. Jak się trzyma dietę itp to nic złego się nie stanie, a inna sprawa jak wiele osób nie trzyma diety, podjada zacznie jeść te węgle na noc i później zwala winę, że to właśnie przez te węgle,a najpierw trzeba się zastanowić czy inne posiłki są ok.
Posiłek zawsze mam 22.00 i dziś to np będzie twaróg z warzywami +oliwa z oliwek i chleb razowy :) a 22.45 w łóżku i tak samo było wczoraj i tydzień temu i dwa i żyję

alder
29-08-10, 22:42
Szukanie boli? http://www.e-gym.pl/showthread.php?29236-W%EAgle-na-noc.

Jedzenie samego białka+tłuszcze niema sensu. Wyprodukowanie 1 g białka z aminokwasów dostarczonych wraz z pożywieniem wymaga około 24 kcal energii.

HEH, I TERAZ fallen powinien napisać że to bzdura bo jak ja kiedyś pisałem, że białko potrzebuje więcej energii niż dostarcza, to było, że głupoty piszę. a diety białkowe,a dieta dunkana to niby czemu działa ? however niby czemu białko+fat nie ma sensu ? ma, bo energia może z owego tłuszczu być wykorzystywana tak ? poza tym CAŁODOBOWY BILANS ZAROWNO AZOTOWY JAK I KALORYCZNY ma tu najwięcej do powiedzenia. jeśli bilans jest dodatni, to nawet samo białko na noc ma sens chociażby dlatego że jest nadwyżka energii w postaci glikogenu.