PDA

Zobacz pełną wersję : jak to jest z tym wojskiem?

rmn
27-08-10, 23:52
a więc... jeżeli jestem z rocznika który już nie musiał iść do wojska odsłużyć służby zasadniczej to mam uregulowany stosunek do służby wojskowej czy nie? pytam bo celuje w mundurówke i nie wiem czy te moje starania nie będą szły na marne. Dzieki i pozdro

sts
28-08-10, 08:22
a masz pieczątkę rezerwa ja byłem rok temu i mam czyli teraz mam uregulowany. Jak masz też to wtedy ci zrobią krótkie szkolenie z 2 miechy chyba.

Voice666
28-08-10, 10:31
Zadzwoń do najbliższego WKU i się dowiedz.

AKRO
28-08-10, 12:22
Musisz odrobić wojo.

Dawid3635
30-08-10, 11:45
Każdy rocznik idzie na badania lekarskie w celu uzyskania kategorii. Badania odbywają się w I pow. każdego roku. Po przyznaniu kategorii zdrowia możesz od razu poprosić o przeniesienie do rezerwy na swoim WKU.
Jeżeli dostałeś już kategorie zdrowia możesz zgłosić się na szkolenie wojskowe, które najprawdopodobniej odbędzie się przez lipiec, sierpień i wrzesień. Jeżeli nie masz jeszcze kategorii zdrowia zgłoś się do swojego WKU w celu wcześniejszego przyznania kategorii zdrowia.
Po odbytym szkoleniu możesz się ubiegać o zawodową służbę wojskową albo o służbę w Narodowych Siłach Rezerwowych.
Nie ma czegoś takiego, jak kiedyś, że możesz ubiegać się od razu o przyjęcie do szkoły podoficerskiej.
O szkole oficerskiej od razu zapomnij. W tym roku było dosłownie kilkanaście miejsc z czego wszystkie były już zarezerwowane dla dzieci generałów czy pułkowników. Właściwie po to te miejsca stworzyli...

ps. wszystko co napisałem nie jest pewne, bo to tylko plany, a ponieważ nie można przewidzieć wybuchu głupoty naszych polityków to wszystko może się jeszcze zmienić