Zobacz pełną wersję : trądzik a siłownia
Siema, zacznę od początku.
Mam 20 lat, trądzik( czasem więcej, czasem mniej, na klacie prawie wcale, tylko plecy i twarz), i parę kilo za dużo. Chciałbym trochę tego zrzucić i mieć fajną sylwetkę, a jak wiadomo sama do mnie nie przyjdzie, co za tym idzie chcę zacząć ćwiczyć,ale... no właśnie ale czytałem\słyszałem, że siłownia korzystnego wpływu na te ustrojstwo(czyt. trądzik) nie ma. a może to tylko mit? Może jakąś odpowiednią dietę na trądzik połączoną z ćwiczeniami? Chciałbym abyście powiedzieli co nieco na ten temat, oraz zaproponowali mi laikowi jak się zabrać za to
Twierdzenie że siłownia nasila trądzik jest wg. mnie totalną bzdurą. Musisz po prostu myć twarz po każdym treningu, a następnie nawilżać kremem. Przed jak i po basenie to samo.
Jeśli chodzi o dietę to jeśli nie będziesz przesadzał z białkiem i będziesz jadł 2g~/kg to nie powinieneś zauważyć pogorszenia, a nawet wręcz przeciwnie, powinno się polepszyć. Omijaj produkty zawierające węgle o wysokim IG typu słodycze, makaron pszenny, ryż biały, ziemniaki, białe pieczywo. Z węgli jedz głównie ryż brązowy/paraboliczny, makaron razowy/durum, kaszę gryczaną, płatki owsiane, pieczywo razowe pełnoziarniste. Jeśli chodzi o proporcje to musisz poczytać kilka podwieszonych art z działu dieta, obliczyć zapotrzebowanie i poukładać posiłki. Wrzucisz na forum to Cię poprawimy. Pomocny będzie dziennik vitalmaxu http://hotfile.com/dl/42071094/c9ea43a/DziennikPosilkow.v4.40.zip.html
Dla polepszenia cery możesz kupić drożdże piwne, cynk(najlepiej zincas forte-1 tab przed snem. Jest na receptę ale nie będzie problemu kupić go w którejś aptece). Oliwa z oliwek/pestki z dyni również polepszą stan cery. Odstaw kawę, chipsy, czekoladę. Wszystko oczywiście wypróbowane na sobie bo od kilku lat zmagam się z tym gównem i powiem Ci szczerze, że odkąd pilnuję miski widzę znaczną poprawę.
luo masz racje w wielu wzgledach, ale np na mnie poprawienie diety nijak podziałało wiec kazdy jest inny, mozna jedynie probowac tych wszystkich pseudo masci...
Kremy też sporo dają. Na mnie np. dobrze działa Klindacin T.
Zapomniałem jeszcze napisać o warzywach, szczególnie tych zielonych czy marchwii.
luo a czy moglbys cos wiecej opisac o kremach, ktore na ciebie dzialaly jak itp itd. bylbym bardzo wdzieczny, chcialbym miec porownanie no a troche tego wsmarowalem w siebie.
Też sporo tego miałem, raz było lepiej raz gorzej. Często bakterie szybko przyzwyczajały się do kremów. Postaram się opisać kilka leków które pamiętam
Differin - używałem 2 razy, zawsze na +
Klindacin T - to samo
Epiduo - dosyć dobry
duac - średnio
Płyny typu Dalacin T strasznie wysuszały skórę więc pozytywne efekty nie trwały długo
Brevoxyl - na początku zawsze była poprawa (można go kupić bez recepty!)
Żele typu benzacne są mało skuteczne
siłownia ma wpływ na trądzik, treningi siłowe zwiększają poziom testosteronu. Do tego drastyczna zmiana diety, nadwyzka kcal, nie oszukujmy ale ksiazkowa szame malo kto trzyma. Nie mniej jednak wszystko zalezy od organizmu, mnie np, pojawil sie jak zaczalem cwiczyc intensywniej, ale drugi moze nie odczuc zmian. Tak czy siak nie patrz na to tylko bierz sie za siebie, i idz do derma, ja dostalem za 5zł jakis roztwór z antybiotykiem i jest zajebisty. Zineryt tez dobry, benzacne swietny ale na wychodzące ropne podskórne, w pore jak zaregujesz to nei wyjdzie. chyba ze masz taki tradzik pospolity, z białym czubkiem no to zatkane pory wiec musisz zadbać o odpowiednia pielęgnacje skóry.
Rosomak znalazłem na konkurencyjnym forum Twój post w którym twierdzisz że leczyłes sie u dermatologa. Podobno przepisywał Ci on drogie specyfiki które nie pomagały oraz antybiotyki które pomagały jedynie na krótka mete. Przyczyn powstawania trądziku jest o ile sobie dobrze przypominam 12. Jeżeli zaordynowane miałes antybiotyki - znaczy że jest zakażenie bakteryjne a w tym wypadku leczenie moze trwac nawet kilka miesiecy. Przepisując Ci antybiotyk musiał wiedzieć na jakie bakteria on działa a więc wiedział czym jestes zarazony. Jeżeli nie rozpoznałby przyczyny z pewnością przepisałby Ci jakis nieszkodliwy preparat aby sie Ciebie pozbyć bo żaden normalny lekarz nie przepisuje antybiotyku bez potrzeby. Gdzies tkwi błąd; albo lekarz konował albo Ty nie przykładasz sie do leczenia. Podsumowując; jeżeli lekarz specjalista nie pomógł, to raczej my też nie wyleczymy Cie tym bardziej ze nie napisałes jakie leki brałes i jaka jest diagnoza.
Po raz kolejny powtórzę, w leczeniu trądzika bardzo ważna jest dieta. Zaglądałeś kiedyś na forum luskiewnik? http://free4web.pl/3/?70147
Poczytaj kilka tematów. Masz tam też specyfiki, diety itp które były sprawdzane przez użytkowników.
Ważne jest również to abyś się wysypiał oraz mniej stresował.
Możesz też pić herbatki z bratka i zielonej herbaty. Cukier zastąp słodzikiem lub w ogóle go nie używaj.
Antybiotyki to wg. mnie ostateczność. Sam brałem wcześniej przez 5 miesięcy tetralysal. Poprawa była naprawdę duża, nawrotu trądziku nie miałem, jednak nie wiem czy drugi raz bym się na niego skusił. Flora bakteryjna w jelitach dostała mocno po dupie, pomimo że brałem regularnie linex forte. Dopiero jakieś pół roku po kuracji wszystko wróciło do normy.
Jeśli Twój problem trwa długo poszukaj dobrego dermatologa.
CIASTECZKOWY POTWOR
11-08-10, 21:00
jak dojrzejecie to bedzie po tradziku
mi tam na ramionkach a szczególnie na jednym wyskakują takie krostki tzw "potniówki" jak u małych dzieci a na twarzy nic, stosuje na to jedynie piling i jakoś daje rade
Zenek z Bagien
25-08-10, 03:58
Roosomak,
masz 20lat,w tym wieku to czesto spotykane.
Ja tez w twoim wieku mialem tradzik.Chodzilem do dermatologa,bralem rozne leki w tabletkach(bo niby krew byla zatruta),stosowalem rozne masci,zele itd.Nic nie pomagalo.
A im blizej 30-stki tym tradzik sie zmniejszal i zginal bez stosowania zadnych srodkow.