Zobacz pełną wersję : Za mało białka.
BiałoCzerwony.
07-08-10, 12:57
Witam. Mam problem z dostarczaniem białka w mojej diecie. Węglowodany i tłuszcze są dostarczane w odpowiednich ilościach - w moim przypadku 92g tłuszczów, 340 węglowodanów.
Problem w dostarczaniu białka wynika z tego, że produkty, które mają dużą zawartość białka są przeważnie drogie, a ja nie zarabiam na siebie, a rodziców nie chce obciążać tymi wydatkami. Zdecydowanie taniej wyszło by mi spożywać białko w proszku np Oxygen PROTEIN 80 gdzie w 100g produktu jest 77g czystego białka.
Jeśli dziennie spożywałbym 100g tego produktu nie na raz oczywiście - w 3 porcjach... czyli łącznie 77g czystego białka, między posiłkami, a resztę czyli jakieś 50g białka dostarczałbym z posiłków to dałoby radę przybrać trochę masy ?? Z moich obliczeń wynika, że moje zapotrzebowanie na białko wynosi 125g.
Ćwiczę 2 miesiące z planem treningowym. Prawie wszystkie partie mięśniowe.
Wiek 17 lat
Wzrost: 183cm
Waga: 75-76 kg
100g białka w prochu dziennie to za dużo, a weź rozpisz swoją dietę jak możesz
17lat ,wakacje ,idź do roboty. Nie może być tak ,że więcej dostarczasz z odżywki niż pożywienia.
fallenursus
07-08-10, 14:58
na hama mozesz zrobic
papu
szejk
papu
szejk
papu
szejk
ale te papu musza byc odpowiednie
do pierwszych dwuch szejkow mozesz smialo dodac zmielone platki owsiane i maslo orzechowe naturalne, i odpowiednio obciac te skladniki w posilkow zeby bylo po rowno..
Witam. Mam problem z dostarczaniem białka w mojej diecie. Węglowodany i tłuszcze są dostarczane w odpowiednich ilościach - w moim przypadku 92g tłuszczów, 340 węglowodanów.
Problem w dostarczaniu białka wynika z tego, że produkty, które mają dużą zawartość białka są przeważnie drogie, a ja nie zarabiam na siebie, a rodziców nie chce obciążać tymi wydatkami. Zdecydowanie taniej wyszło by mi spożywać białko w proszku np Oxygen PROTEIN 80 gdzie w 100g produktu jest 77g czystego białka.
Jeśli dziennie spożywałbym 100g tego produktu nie na raz oczywiście - w 3 porcjach... czyli łącznie 77g czystego białka, między posiłkami, a resztę czyli jakieś 50g białka dostarczałbym z posiłków to dałoby radę przybrać trochę masy ?? Z moich obliczeń wynika, że moje zapotrzebowanie na białko wynosi 125g.
Ćwiczę 2 miesiące z planem treningowym. Prawie wszystkie partie mięśniowe.
Wiek 17 lat
Wzrost: 183cm
Waga: 75-76 kg
coś kiepsko ci wyszło zapotrzebowanie na białko 150g minimum do wagi 75kg
BiałoCzerwony.
07-08-10, 23:40
A słuchajcie. Mieszkam na wsi i mam ze żniw dużo owsu a także mam parę drzew orzechów. Gdybym wziął trochę owsu i go zmienił w proszek i codziennie jakoś ilość bym spożywał dodawając go do koktajlu to byłoby coś z tego? Tak samo zrobiłbym z orzechami. Zrobiłbym sobie zapasy na cały rok :] Po co miałbym wydawać jak mam w domu kilka ton owsu i kilkadziesiąt kg orzechów.
Do tego oczywiście jakieś kiełbaski (gotowane, czyli bez dużej zawartości tłuszczu), które w 100g zawierają 19g białka... do tego serki i oczywiście białko w proszku.
Ułożyłbym nową dietę bogatą w węglowodany, tłuszcze i te białka.
Ale to pewnie nadal za mało :/
Wyrównałbym ilość białka dostarczanego z posiłków z białkiem dostarczanym z gotowego proszku.
Tylko nie mogę znaleźć wartości odżywczych w orzechach i owsie.
fallenursus
07-08-10, 23:50
mieszkasz na wsi- jajca,kury,mieso,nabial kielbasa jesli robi ci ktos i widzisz co dodaje(wolowa lub z koniny bez duzej zawartosci sodu i tluszczow)
orzechy bardzo tobry pomysl, owies?-szczerze mowiac nie mam pojecia:)
BiałoCzerwony.
08-08-10, 00:04
Mieszkam na wsi ale drobiu nie mam :)
Znalazłem jakie miałbym wartości odżywcze w produktach łatwo dla mnie dostępnych bez wydawania pieniędzy w sklepie:
Owies (100g):
białko : 11g
tłuszcze: 3,3g
węgle 65g
Kiełbaski (100g)
białko: 19g
tłuszcze: 8g
węgle: 0,1g
Orzechy (100g)
białko: 14,4
tłuszcze: 65g
węgle: 11g
To są porcje w 100g. Każdego z tych produktów po 200g dziennie powinno wyrównać, a nawet przewyższać dostarczalność białka w proszku.
Byłoby aż 90g białka z posiłków i 77g białka z gotowego koncentratu.
Z owsu i orzechów zrobiłbym proszek który dodawałbym do 0,5 l mleka z kakao - taki niby koktajl :) i spożywałbym to w 3 porcjach.
Orzechy zawierają dużo tłuszczów dlatego będę musiał uważać aby nie przesadzić.
Co wy na to ?
fallenursus
08-08-10, 00:07
zmien sport.
albo poczytaj podwieszone tematy w dziale dieta
BiałoCzerwony.
08-08-10, 10:57
Ale dlaczego ? Co jest złego w tych produktach?
Zrobię na wieczór taki koktajl i na następny dzień będę spożywał w 3 porcjach - rano, w godzinach treningu i przed snem. Do tego na drugie śniadanie kiełbaski lub serki wysokobiałkowe (ok 18g białka w 100g produktu) i obiad nie ode mnie zależy, 3 godz po obiedzie jakieś 250g makaronu dla węgli. Coś jeszcze dołożę. Sam koktajl by miał:
białko: 50g
tłuszcze: 120g
węgle: 150g
Na razie mówimy o wartościach odżywczych a nie od ułożonej co do godzin diety.