Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jaki trening na sile + pare pytan

polucas
07-08-10, 12:04
Witam
na poczatek dodam ze nie wiem za bardzo czy topic powinien byc tutaj czy w dziale trening poniewaz glownie choidz mi o pomoc w ulozeniu treningu na sile. zaczalem trenowac jakies 3 miesiace temu przy czym przez peirwsze dwa miesiace mialem trening na rzezbe bo w ogole sie nie znalem na tym i taki trening ulozyl mi koles na silowni (wszysytko seryjki po 12 repsow). Nastepnie mialem trening troche pomieszany przez miesiac (kawalek dalej dam rozpiske z tego treningu). Natomiast chcialbym poprosic czy znalazlby sie ktos kto moglby mi ulozyc trening na sile? Silownie mam otwarta 5 dni w tygodniu.
Trening ktory mialem ostatnio:
1 dzien - klatka piersiowa
lawka plaska 4 serie po 8 powtorzen
lawka skosna do dolu 4 serie po 8
rozpietki na lawce plaskiej 4 po 12
motylki na maszynie 4 po 12
2 dzien - grzbiet
tu byly dwa cwiczenia na mase - 4 serie po 15, niestety nei wiem jak one sie nazywaja po polsku poniewaz mieskam w hiszpanii xD
3 dzien:
bicpes - na mase, 4 serie po 15 hanklami na lawce, naprzemiennie raz jedna raz druga reka
triceps - masa, 4 po 15 na maszynie
ramie - masa 4 po 15 na maszynie
4 dzien: brzuszki
4 po 15 na lawce skosnej
4 po 20 podnoszenie nog w zwisie
4 po 20 brzuszki na lawce plaskiej
w brzuszkach zaznacze ze nie trzymam rak na karku i nie popycham nimi glowy.
nastepnie w dniu 5 zaczynalem znowu klatke, potem weekend i w poniedzialek byl grzbiet, potem biceps, etc.
czytalem co nieco na forum i zauwazylem tu troche bledow, ale coz od czegos trzeba zaczac, czlowiek sie uczy na bledach ;) w tym ostatnim treningu nie bylo nog, cwiczylem je prze pierwsze 2 miesiace a w tym treningu je pominalem bo mam je dobrze rozwiniete.
tak wiec jak pisalem chcialbym o pomoc w ulozeniu treningu na sile, chcialbym aby sesje trwaly okolo 90-120 minut (chyba ze jakies inne beda lepsze), trening oczywiscie na cale cialo (klatka, grzbiet, biceps, triceps, barki, brzuszki i nogi).
I do tego treningu mialbym pare pytan:
- uzywac jakies odzywki? slyszalem ze dobrze jest brac bialko. prawda to? i czy ma to jakies efekty uboczne?
- czy do treningu na sile jest potrzebna jakas specjalna dieta? bo o tym nic na forum nie moglem znalezc.
- mam tendencje do garbienia, w zasadzie genetyczna bo moj ojciec jak i dziadek tez sa garbaci, zwlaszcza dziadek. Czy moga z tego byc jakies problemy? i czy sa jakies cwiczenia na miesnie karku aby ta wade zmniejszyc?
Pozdrawiam :)

Jacke5
08-08-10, 00:25
Po co ćwiczysz na siłę ? No chyba ,że trenujesz trójbój ...

fallenursus
08-08-10, 00:29
w ktorych cwiczeniach chcesz poprawic sile i jakie masz w tej chwili na nich maxy?
oczywiscie ze dieta sie tyczy kazdego treningu :)