Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pompki ile i jak często?

bor1904
03-08-10, 23:23
Witam
Nie znalazłem na forum odpowiedzi na moje pytania więc je po prostu zadam:)

Kiedyś, kiedyś chodziłem na siłownie i troszke mi po tym zostało mięśni jednak prawie ich nie widać z pod tłuszczu. Wprowadziłem sobie kilka ograniczeń odnośnie diety i postanowiłem zacząć odrobine się "wysilać".
Nie mam prawie czasu więc siłownia odpada, nie mam gdzie biegać ani nie mam warunków na jakiś steper.

Pomyślałem sobie że z wielką przyjemnością robię pompki i chciałbym dosłownie 5-10 kg w ciągu roku zrzucic () oraz nieco jędrności nabrać.

1. Czy pompki to akceptowalne rozwiązanie ?
2. Ile razy w tygodniu i ile razy dziennie je robić ?
(chodzi o nieprzetrenowanie się lub ciągłe przemęczenie mięśni)
3. Jak mniej więcej powinienem serie układać ?
(raz a do oporu ? czy 10x10pompek ?)
4. Jak często zmieniać ich "styl"?
(np szeroko ręce/ wąsko ręce/wyżej nogi/ z pogłębieniem/...)
5. Raczej szybko czy powoli je wykonywać?

Wiem, że nie na wszystkie pytania idzie precyzyjnie odpowiedzieć ale może chociaż na część da się co nieco konkretów napisać ;)
Będę bardzo wdzięczny ;)

Pozdrawiam

slim shady
03-08-10, 23:44
1. Pompki są ok, ale nie opierałbym na nich treningu, mogą być dodatkiem, poczytaj o treningu domatora http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.asp

na resztę pytań masz odpowiedź w treningu domatora, nie zapomnij o odpowiedniej diecie

ps. biegać zawsze można na dworze, jak nie steper to może być skakanka, czy wchodzenie i schodzenie ze schodów ;)

powodzenia & pozdro !

bor1904
04-08-10, 00:08
niestety nie mam możliwości biegania stepowania, skakania przez skakanke, ew drążek gdzieś powinienem mieć choć bardzo nielubie się na nim podciągać.

Czy pompki mogę robić codziennie czy raczej powinienem jakieś przerwy sobie robić ?

KowalX
04-08-10, 00:26
Tempo powinno być normalne ani za wolno ani za szybko. Możesz robić spokojnie co drugi dzień.

Micek185
04-08-10, 00:38
1.tak pod warunkiem ze dodasz jeszcze jakies cwiczenia ogólnorozwojowe.
2.co drugi trzeci dzien
3.robisz np dwie serie po 25powt i dwie na maxa lub na innym rozstawie dłoni kombinuj zeby było jak najciężej
4.praktycznie co serie
5.tempo umiarkowane tak żebys czył ze ciągle masz napięte mięśnie.

ps biegaj i rób jeszcze jakies dodatkowe cwiczenia tak jak kolega wyzej ci radzi trening domatora to swietne rozwiązanie.

bor1904
04-08-10, 00:38
dziękuję za odp.

Jeszcze mam pytanie :
zakładając że moim celem jest spalić odrobinkę tłuszczyku w dłuższym czasie i ukształtować/ujędrnić nieco mięśnie to lepiej jest zrobić:
1) max ilość pompek długa przerwa i znowu max ilość pompek
2) (max ilość pompek/2) ale 4 razy z rzędu z małymi przerwami ?

Micek185
04-08-10, 00:42
jesc mniej niz potrzebuje twój organizm i wykonywac duzo treningów wydolnościowych(bieganie,rower itp)ok3 razy w tyg po 30-40min
dwie pierwsze serie traktuj jako wprowadzenie i rozgrzekę a ostatnie 2 wal na maxa

Bartek30
01-09-10, 15:40
Czesc, ćwicze FBW na mase, niestety posiadam ograniczone cięzary w hantlach ok 30kg, na łapy to wystarczy w ciągu 4miechów przybrałem 4cm, to samo bary itd... problem mam z klatką. 30kg to prawdopodobnie mało. Zastanawiam się czy pompki dadzaą mi choc w jakims stopniu podobny efekt co wyciskanie sztangi, waże 90kg więc mam co podnosić. Jakie najlepiej pompki robić? o sciane, na krzesłach itd... do tego robie rozpiętki.

Muskuł1
01-09-10, 16:52
Czesc, ćwicze FBW na mase, niestety posiadam ograniczone cięzary w hantlach ok 30kg, na łapy to wystarczy w ciągu 4miechów przybrałem 4cm, to samo bary itd... problem mam z klatką. 30kg to prawdopodobnie mało. Zastanawiam się czy pompki dadzaą mi choc w jakims stopniu podobny efekt co wyciskanie sztangi, waże 90kg więc mam co podnosić. Jakie najlepiej pompki robić? o sciane, na krzesłach itd... do tego robie rozpiętki.
Pompki na piąstkach rózny rozstaw rąk dodaj podciąganie na drązku

.Smile
01-09-10, 19:48
100pompek.pl

polecam

Bartek30
11-09-10, 21:16
100pompek.pl

polecam

Super strona! Wprowadziłem ten trening w życie! Łap SOG-a.