bor1904
03-08-10, 23:23
Witam
Nie znalazłem na forum odpowiedzi na moje pytania więc je po prostu zadam:)
Kiedyś, kiedyś chodziłem na siłownie i troszke mi po tym zostało mięśni jednak prawie ich nie widać z pod tłuszczu. Wprowadziłem sobie kilka ograniczeń odnośnie diety i postanowiłem zacząć odrobine się "wysilać".
Nie mam prawie czasu więc siłownia odpada, nie mam gdzie biegać ani nie mam warunków na jakiś steper.
Pomyślałem sobie że z wielką przyjemnością robię pompki i chciałbym dosłownie 5-10 kg w ciągu roku zrzucic () oraz nieco jędrności nabrać.
1. Czy pompki to akceptowalne rozwiązanie ?
2. Ile razy w tygodniu i ile razy dziennie je robić ?
(chodzi o nieprzetrenowanie się lub ciągłe przemęczenie mięśni)
3. Jak mniej więcej powinienem serie układać ?
(raz a do oporu ? czy 10x10pompek ?)
4. Jak często zmieniać ich "styl"?
(np szeroko ręce/ wąsko ręce/wyżej nogi/ z pogłębieniem/...)
5. Raczej szybko czy powoli je wykonywać?
Wiem, że nie na wszystkie pytania idzie precyzyjnie odpowiedzieć ale może chociaż na część da się co nieco konkretów napisać ;)
Będę bardzo wdzięczny ;)
Pozdrawiam
Nie znalazłem na forum odpowiedzi na moje pytania więc je po prostu zadam:)
Kiedyś, kiedyś chodziłem na siłownie i troszke mi po tym zostało mięśni jednak prawie ich nie widać z pod tłuszczu. Wprowadziłem sobie kilka ograniczeń odnośnie diety i postanowiłem zacząć odrobine się "wysilać".
Nie mam prawie czasu więc siłownia odpada, nie mam gdzie biegać ani nie mam warunków na jakiś steper.
Pomyślałem sobie że z wielką przyjemnością robię pompki i chciałbym dosłownie 5-10 kg w ciągu roku zrzucic () oraz nieco jędrności nabrać.
1. Czy pompki to akceptowalne rozwiązanie ?
2. Ile razy w tygodniu i ile razy dziennie je robić ?
(chodzi o nieprzetrenowanie się lub ciągłe przemęczenie mięśni)
3. Jak mniej więcej powinienem serie układać ?
(raz a do oporu ? czy 10x10pompek ?)
4. Jak często zmieniać ich "styl"?
(np szeroko ręce/ wąsko ręce/wyżej nogi/ z pogłębieniem/...)
5. Raczej szybko czy powoli je wykonywać?
Wiem, że nie na wszystkie pytania idzie precyzyjnie odpowiedzieć ale może chociaż na część da się co nieco konkretów napisać ;)
Będę bardzo wdzięczny ;)
Pozdrawiam