Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Słaby jestem!

Słaby
27-07-10, 09:30
Siemka.

Mam 14 (we wrześniu 15) lat. 160cm wzrostu, 45kg wagi. Na klatę może wezmę ze 30kg..
Chciałbym być wiadomo silniejszy i mieć jakąś rzeźbę..
Nie mam sprzętu w domu do ćwiczeń, nigdy na siłowni nie byłem.

1. Co polecacie? Siłownia czy treningi w domu (uzasadnij). Od razu mówię, że nie mam zaplecza.
2. Co jeść, czego nie spożywać?
3. Jak ćwiczyć (co ile np codziennie po 2h itp, jakie plany przyjąć np raz klata raz nogi)?

Kolejne pytania wkrótce.

Proszę o pomoc! Słaby jestem, chcę być lepszy :>

hannibal
27-07-10, 10:46
Jeżeli jesteś słaby zapisz się na siłownie . Zrób 6 tygodniowy plan na mase a następnie 6 tygodniowy plan na siłe ;)

Słaby
27-07-10, 11:16
1. Co ile chodzić na siłownię?
2. Jaki plan zrobić?
3. Jaką dietę przyjąć?
4. Nie byłem nigdy na siłce, co ze sobą zabrać, jak ćwiczyć etc?

hannibal
27-07-10, 11:23
1. Najlepiej 3 razy w tygodniu np poniedziałek środa piątek
2.Hmm plan na mase lub zrób ogólnorozwojówke jeżeli zaczynasz swoją przygode z ćwiczeniem
3. Nie mam pojęcia ;)
4.Idź na siłke i obserwuj innych lub pogadaj z instruktorem ;)

Hornet
27-07-10, 11:46
młody jesteś jeszcze, mogę sie narazić tą wypowiedzią ale ćwiczenia na wolnych ciężarach w wieku 14lat to profanacja tym bardziej że twoje kości rosną, nie dobrze jest obciążać stawów tak młodym wieku, najlepiej jak byś spróbował w domu jakiś trening domatora i zobaczył co i jak. Złapał byś troszke ogłady a potem to juz z górki.

pozdrawiam

hannibal
27-07-10, 11:50
hmm no w sumie to masz racje z tym wiekiem optymalny wiek to 17 lat . No ale mam kumpla co zaczął ćwiczyć w pierwszej gim i teraz nie ma żadnych problemów ze stawami i jest dość wysoki także sam nie wiem co o tym sądzić ...

Słaby
27-07-10, 11:54
Nie mam zamiaru koxowac nie wiadomo jak. Chce trochę nabrać krzepy.

Jak sobie to zaplanować?

3 razy w tygodniu?

hannibal
27-07-10, 11:57
Poczekaj na wypowiedz kogoś doświadczonego ... ;)

Hornet
27-07-10, 12:15
w takim wieku zamiast siłowni polecałbym Judo, zapasy tam robią dobra ogólnorozwojówkę i wszystko z głową, poznałbys tajnik dobrej rozgrzewki, trochę anatomi, a z czasem wsiadłbyś na większe ciężary wszystko zależy od Ciebie

feelthekick
27-07-10, 12:52
Poczekaj jeszcze z rok na silownie, jak narazie domator bedzie odpowiedni.
Zacznij wyrabiać sobie nawyki zrowego jedzenia, staraj się nie jeść, rzeczy typu chipsy, unikaj fast foodów, nie zaczynaj palić szlug ;]
Poświecaj codziennie godzinke na jakies cwiczenia tyupu pompki, brzuszki, podciaganie na drazku, mozesz kupic sobie jakies hantelki i tez cos probowac z nimi robic, ale na malych ciezaraz, nie obciazaj zbytnio stawow.

Tutaj masz przydatny link http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.htm znajdziesz tam fajne cwiczenia do wykonywania w domu, osobiscie polecam pompki na 3 krzeslach ;)

Na pewno poprawisz swoja wydolnosc organizmu, na pewno wzrosnie tez w jakims stopniu sila, przy czym nawet pokaza sie peirwsze miesnie, jezeli wczesniej nie cwiczyles. Staraj sie jest często, ale w odpowiednich, nie za duzych ilosciach ;)

Powodzenia

Słaby
27-07-10, 16:17
3:30 na kilometr biegam, wytrzymały jestem.

Chyba jednak wybiorę siłownię (małe ciężary, aby jak mówiliście nie obciążać stawów).

Tylko jak tam ćwiczyć?

Co w poniedziałek, co w środę, co w piątek?

Bardzo bym prosił o jakiś plan ;)

hannibal
27-07-10, 16:24
Poniedziałek : klatka, tricepsy
KLATKA
1. Wyciskanie sztangi (chwyt szeroki) na ławce poziomej 4x (12 - 8) /progresja ciezaru/
2. Wyciskanie sztangielek w skosie (w górę) 4x (12 - 8) /staly ciezar/
3. Rozpiętki na płaskiej (skosie w gore, gdy priorytetem jest gorna czesc klatki) 3-4x 10 /staly ciezar/
ad. 1 *Nie odbijaj sztangi od klatki. Sztanga powinna tylko "musnac" o klatke. Wyciskaj starannie i pamietaj, ze w kulturystyce nie liczy sie ciezar jaki wycisniesz tylko to jak go wycisniesz.
ad. 2 *Sztangielki zwiekszaja zakres ruchu. Bardziej stymulujesz miesien do rozrostu.
TRICEPSY
1. Prostowanie ramion na wyciagu stojac 3x (12 - 8) /progresja ciezaru/
2. Wyciskanie francuskie lezac ze sztanga/stangielkam 3x 10 /staly ciezar/
3. Wyciskanie francuskie siedzac ze stangielka 2-3x 10 /staly ciezar/
ad. 1,2,3 *Skup sie na technice. W 2,3 uwazaj zeby ci lokcie nie "lataly".
Wtorek : wolne
Środa : plecy, bicepsy, przedramiona
PLECY
1. Podciaganie na drazku nachwytem (chwyt szeroki) 4x max
2. Wiosłowanie podchwytem/nachwytem 4x (12 - 8) /progresja ciezaru/
3. Martwe ciagi 2-3x (12-8) /progresja ciezaru/
4. Szrugsy ze sztanga 2x 12 /staly ciezar/
ad. 1 *Jezeli nie potrafisz wykonac poprawnie wszystkich serii to popros kolege zeby zlapal cie za stopy i pomogl lub podłoz sobie krzeslo.
ad. 2 *Bardzo wazna jest tu technika. I nie przesadzaj z obciazeniem ze wzgledu na kregoslup.
ad. 3 *Jezeli nie mozesz/chcesz wykonywac martwych ciagow mozesz je "zastapic" robiac "dzien dobry"
BICEPS
1. Uginanie przedramion ze sztanga stojąc (podchwytem) 3x (12 - 8) /progresja ciezaru/
2. Uginanie przedramion ze sztangielkami (chwyt młotkowy) 3x 10 /ciezar staly/
3. Uginanie przedramienia ze sztangielka w oparciu o kolano 2-3x 10 /ciezar staly/
ad. 1 * Nie kolysz cialem, zaloz mniej ciezaru i zrob poprwanie serie. Nie kieruj sie ambicja, tylko mozliwosciami.
PRZEDRAMIONA
1. Uginanie nadgarstkow nachwytem ze sztanga 2x (15 -12) /staly ciezar/
2. Uginanie nadgarstkow podchwytem ze sztanga 2x (15 -12) /staly ciezar/
Czwartek : wolne
Piątek : nogi, barki
NOGI
1. Przysiady ze sztanga na barkach 4x (12 - 8) /progresja ciezaru/
2. Wykrok ze sztamgą 4x (10) /
3. Wspiecia na palce stojac 4x (20 - 10) /progresja ciezaru/
ad. 1 *Nie pochylaj sie zbytnio, zebys nie polecial ze sztanga do przodu. Uwazaj na kregoslup.
BARKI
1. Wyciskanie sztangielek siedzac 4x (12 - 8) /progresja ciezaru/
2. Unoszenie sztangielek na boki 4x (12 - 8) /progresja ciezaru/
3. Unoszenie sztangielek na boki w opadzie 4x (12 - 8) /progresja ciezaru/

Sobota : wolne
Niedziela : wolne

feelthekick
27-07-10, 20:04
Pogadaj z trenerem, na silowni taki powinien byc, a on wlasnie od tego jest. Zastanów się czy jest sens zadreczac nas pytaniami "jak jest na silowni?", bez sprawdzenia tego osobiscie, powiedz sobie ide i pojdz, zobaczysz, ze to fajne miejsce

Wikidajło
30-07-10, 23:10
Poświecaj codziennie godzinke na jakies cwiczenia tyupu pompki, brzuszki, podciaganie na drazku,

No i chyba od tego w tym wieku powinien wystartować, a na siłke jeszcze bedzie czas :D

tentyp
31-07-10, 14:22
Habibal Ty chcesz miec dziecko na sumieniu :D

Ad. Slaby za mlody jestesc na silownie jeszcze dobrze ci jajca nie obrosly a Ty juz o silowni myslisz ... Zacznij od treningu domatora wpisz sobie w google tam masz pelno cwiczen trenuj tak przez 2 lata potem zacznij myslec o silowni nabierzesz rozumu sily witalnosci kondycji ...

pOzdr Typ

Gangsta Latino
31-07-10, 20:06
Trening z użyciem ciężaru swojego ciała w tym wieku i nic więcej... mógł byś niby zacząć ćwiczyć profeske, ale na pewno ci się szybko odechce i po co to wszystko... rób pompki, brzuszki, przysiady itp., dużo graj w piłkę czy co tam lubisz... jesteś szczupły, więc jakieś drastycznej diety nie potrzebujesz;) Jedz 6 posiłków dziennie, ale nie za obfitych, owoce - warzywa itp. Nie jedz gówna: hamburgery, pizza itp, ale od czasu do czasu jak zjesz to też się nic nie stanie;]
Jednym zdaniem: ŻYJ I ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO, A ZA ROK ALBO 2 LATA UŁÓŻ TRENING JUŻ NA SIŁKĘ I WRZUĆ NA FORUM;D
Powodzenia!

KowalX
31-07-10, 20:36
młody jesteś jeszcze, mogę sie narazić tą wypowiedzią ale ćwiczenia na wolnych ciężarach w wieku 14lat to profanacja tym bardziej że twoje kości rosną, nie dobrze jest obciążać stawów tak młodym wieku, najlepiej jak byś spróbował w domu jakiś trening domatora i zobaczył co i jak. Złapał byś troszke ogłady a potem to juz z górki.

pozdrawiam
Sam trenowałem w wieku podobnym przez 6-8miechów i mimo małej masy i dużych ciężarów nie wyszedłem na złe.Jeśli już to unikałbym typowo treningu siłowego,ale sam trening na ciężarach czemu nie.

Wikidajło
01-08-10, 21:11
u mnie na siłowni było ostatnio 2 kajtków, i gość doświadczony a nawet bardzo doświadczony mówił im żeby sobie odpuścili, ponieważ rosnąć nie będą normalnie... coś w tym jest?

19tadzik45
01-02-12, 21:18
a czy na domatorze moge zrobic w miarę dobrą rzeźbe jak tak to w jaki sposób ?

//proszę o jakieś podstawy ortografii... -dtx

KowalX
01-02-12, 21:30
Na pewno będziesz wyglądał lepiej niż jakbyś leżał na kanapie.

silnymat
03-02-12, 17:02
Cwiczenia jeszcze nie zaszkodziły

Pronutrition
16-02-12, 10:40
Dokładnie jak w powyższym poście,ćwiczenia jeszcze nikomu nie zaszkodziły. A jak będziesz wyglądał? Zobaczysz,że za jakiś czas będziesz miał bardzo fajnie wyrzeźbioną sylwetkę. Tylko wszystko wymaga treningu. Systematyczność i silna wola zostaną nagrodzone.