PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania o przykładową dietę



yankes90
24-07-10, 10:24
Witam
Jestem całkowicie nowy na forum , zacząłem ćwiczyć od początku czerwca, mam 20 lat i waże ok 82 kg przy wzroście 180 ( staram się przytyć ) zjadałem też odżywki przez miesiąc, polecane przez kolegę . Jem kurczaka, makaron , staram się też dużo jeść białego sera, ale nadal czułem że to coś mało, więc znalazłem na waszym forum dietę na masę ( z natury jestem szczupły, wszyscy bracia ojca byli szczupli więc mam to w genach raczej) i mam do niej kilka pytań

POSILEK 1
7.30:130gr.platki owsiane+6bialek jaj+1 całe + trochę pomidora, ogórka
POSILEK 2
10.00:100gr ryz brazowy+150gr piersi z kraka+ok.100 gram brokuł + trochę brukselki + 15gr.oleju lnianego.
POSILEK 3
13.00:100 gram kasza jęczmienna +150 gram piersi z indyka + trochę warzyw, np. kukurydzy z puchy, cebulki, pomidora + 15gr olej lniany
POSILEK 4
16.00:100 gram makaron razowy + tuńczyk w sosie własnym +olej lniany + warzywa
17.30-19.00 trening
19.00:100 gram gainera treca 20%,
POSILEK 5
20.00:100gr ryz biały + 150 gram piersi z kury+15gr oleju lianego+ok.50 g marchewki
POSILEK 6
22.30: 200g twarogu chudego

1. 150gr piersi z kraka - o co chodzi z tym ? jak się to przygotowuje ?
2. olej lniany, oliwa z oliwek - używacie to w smażeniu czy moze w inny sposób to zjadacie ?
3. Zauważyłem , że polecacie dużo warzyw. Ja niestety praktycznie ich nie jem co może jest moim błędem. Jaką rolę pełnią one w budowaniu masy ? Nie licząc ogólnie znanych prawd o nich
3. Makaron i ryż - co jest lepsze ? ogólnie przepadam za makaronem, ryż mi nie podchodzi, zwłaszcza , że czasami lubie ugotować sobie kurczaka i zrobić rosół
4. Sposób przygotowania kurczaka - ogólna prawda mówi iż podczas smażenia , zmniejsza się wartosć odżywcza , dlatego staram się go gotować ( robiąc rosół ) , ale może i tu się mylę ;)

Pozdrawiam i czekam na odp

fallenursus
24-07-10, 15:09
1. gotuszesz,smarzysz na Pam'ie,grillujesz..whatever..dla mnie to mozesz nawet na surowo wpierniczac .:)
2. nie, do smarzenia uzywam Pam, lub wode
3. zeby cie zgaga nie zabila od tej ilosci bialka:)- zakwaszenie organizmu+blonnik
3. obojetnie co, obczaj KWINOA bo lepsza od tych wszystkich makaronow i ryzow. mozesz wcinac kuskus,fasole a nawet pyzy z batatow i maki razowej.
4. zadna wartosc sie nie zmniejsza, tylko woda odchodzi i robi sie jego objetosciowo mniej,ale bialka i kalori jest nadal tylke samo- tak samo zreszta jak przy gotowaniu...

comprende?

yankes90
24-07-10, 21:18
smażyć na wodzie ? Dziwne xd
Pam, czytałem o tym , kosztuje to ponad 20 zł. Takiej rewolucji nie potrzebuje i używam nadal oleju roślinnego zwykłego
kwinoa, to też zbyt duża rewolucja, skoro makaron i ryż to podobne sprawy, będę sobie je mieszał , w zależności czy smażę czy gotuje mięso

Ogólnie zbyt wielu zmian robić nie muszę ,oprocz wprowadzeniu warzyw, i dobrze, ale też kolejna sprawa
mieszkam w dużym mieście i czasem wracam na weekend do domu , dostaję od mamy kiełbasę domowej roboty i bigos . Co myślicie o tych potrawach ? raz na dwa dni coś zjem na kolacje z tego

fallenursus
24-07-10, 21:31
kwinoa podobne do ryzu i makaronu? czytales wogole na jej temat?lol. palna pula aminokwasow=pelne bialko i to niby to samo co makaron?:) a smarz se na czym chcesz ,skoro nie wiesz ze mozna na wodzie, to nawet mozesz na szmalcu.
mysle ze bigos i swojska bardzo smaczne sa.

yankes90
24-07-10, 23:03
kwinoa , czytałem, ale też czytałem , że bardzo trudno dostępna jest , bym musiał rozejrzeć się po sklepach
Na smalcu, czasami mama w domu smaży, ale serio, spotykam się pierwszy raz z wodą na patelni xd
bigos taki sobie, ale kiełba rewelacje ;)

Patriot
25-07-10, 07:46
na allegro masz, zamawiasz na zapas hurtem i masz ;)