Zobacz pełną wersję : dieta dla poczatkujacego
waga: 77
wzrost: 181
zapotrzebowanie kcal: 1850 ( liczylem; waga x 24h)
prosilbym o pomoc przy rozpisaniu diety, od poniedzialku zaczynam treningi na silowni (3x tydzien)
nigdy wczesniej nie cwiczylem, ale przez 10 lat trenowalem pilke nozna..
moj cel to pozbycie sie tkanki tluszczowej i wyrzezbienie ciala
wegle i bialko na poziomie 3g/kg. co tydz obcinasz wegle. po 30g.
moglbys mi rozpisac ta diete dokaldnie, bo takie cos nic mi nie mowi..
znalazlem taka diete;
I Śniadanie - 6.30 – 7.00
Płatki owsiane - 50g
Białko jaja kurzego – 180g (z 5 sztuk)
Papryka czerwona – 150g
Siemię lniane – 15g
II Śniadanie - 10.00
Pumpernikiel – 50g
Pierś z kurczaka bez skóry – 100g
Brokuły – 150g
Dynia, pestki – 25g
III Posiłek - 13.00
Ryż brązowy – 45g
Dorsz świeży – 110g
Kalafior – 150g
Oliwa z oliwek – 10ml
IV Posiłek – przed treningiem - 16.30
Soczewica czerwona – 45g
Pierś z kurczaka bez skóry – 70g
Kapusta biała – 80g
Kapusta czerwona – 80g
Orzechy włoskie – 10g
Szczypiorek – 20g
TRENING 18.00 – 19.15
V Posiłek – od razu po treningu - 19.15
Carbo – 35g
VI – 30 minut po treningu – 19.45
Tuńczyk świeży – 110g
Chleb żytni pełnoziarnisty – 50g
Brukselka – 150g
Marchew surowa – 50g
Sałata – 50g
VII – Kolacja – 22.00 – 22.30
Twaróg chudy – 130g
Oliwa z oliwek – 10ml
tylko mam kilak pytan co do niej;
czy zamiast bialka jaja kurzego mozna wziac czyste bialko ?
jakie sa zmienniki dla; nasion lnu, brokul, kalafiora, pestek dyni, soczewicy czerwonej, brukselki ?
1. Można, chociaż mimo wszystko ja bym wolał sobie zjeść jajco.
2. Nasiona/pestki - inne nasiona i pestki (słonecznik na przykład). Co do warzyw nie jestem pewny, jeśli chodzi o witaminy, ale patrząc tylko na wartości odżywcze to możesz sobie jeść większość warzyw i owoców zamiast tych.
PS. powodzenia z dietą :) Ja po tygodniu nie dawałem rady żyć na regularnym i w miarę ścisłym papu.
ta dieta sama w sobie jest dobra ?
jesli bede sie odzywial zgodnie z nia beda efekty ;>
Na moje oko wywaliłbym orzechy przed siłką i dał tam trochę węgli złożonych, czyli np. ryż brązowy, ale nie za dużo, żeby uniknąć nadmiaru ww. (nie wiem, ze 30-50g tego ryżu?). Orzechy możesz sobie zamieniać z oliwą na wieczór ;) A tak to ok, chociaż lepiej niech ktoś mądrzejszy coś powie ;p
Dieta wygląda ok,ale nie jest wyliczone ile zawiera bialka,wegli,tluszczu i stąd nie można przeliczyc ile wychodzi dziennie na kilogram Twojego ciała.Pestki dynii,siemię mozesz zastapić pestkami slonecznika,orzechami wloskimi,migdalami.Warzywa mozesz jesc praktycznie dowolne,rozne salaty,pomidory,ogórek,fasolka szparagowa.Dziwię się jednak,że nie przepadasz za brokulami badz kalafiorem.Osobiście uwielbiam ale to kwestia gustu i smaku.
z wyliczen wiem tylko tyle ze dieta ma 2000kcal..
dzieki za rady, od jutra zaczynam
pozdrawiam
witam.
Mam pytanie związane z tą dietą.
Mam 16 lat, 190cm wzrosty, i warzę 85kg. Od poniedziałku paczynam ćwiczyć na siłowni jak kolega.
Czy ta dieta jest dobra dla każdego czy każdy musi mieć inną ? Pytam bo zupełnie się na tym nie znam.
Dzięki.
Wiadomo, że szczegóły mogą się różnić (w zależności od trybu życia na przykład) ale ogólnie podstawowym wyznacznikiem jest waga - Ty, skoro ważysz 8 kg więcej niż nvs powinieneś znaleźć sobie jakąś na Twoją wagę, albo do tej dowalić trochę wszystkiego, ale najsampierw wylicz sobie zapotrzebowanie kaloryczne.