PDA

Zobacz pełną wersję : Nogi bolą

Bull2
30-06-10, 22:39
Od siedzenia na kompie najprawdpopodobiej mam uczucie takich dziwynych nog w okolicach kolan. Jak wstane to mam wrazenie, ze sa z waty i nadal jest to bardzo dziwne i paskudne uczucie. Co robic ?? jakies oklady na kolana czy co ?

Hermann
30-06-10, 22:59
Sprecyzuj dolegliwości, napisz ile masz lat bo nie moge znależć, czy tylko kolana czy inne stawy też? Czy słychac jakieś chrupania? Czy budzi Cie w nocy ból przy ruchach nóg i czy jeszcze rośniesz? Opisz wszystko i nie stosuj nic na razie. Postaram sie odpisać dziś lub jutro bo zaraz wyjeżdzam. Jak najwięcej danych. Czy tylko przy nagłym wstaniu czy w innych okolicznościach też? Jak klęczysz i wstajesz co czujesz? Czy nogi puchną? Zauwazyłes jakąś zbieżność z posiłkami? Masz kurcze łydek? Kiedy skończyłes dojrzewać? Mogą to być niegrożne bóle wzrostowe. Kup CALCIUM D 500 jest chyba w saszetkach kosztuje grosze nie zaszkodzi. Opisz wszystko. Jeżeli to mrowienie kup ASPARGIN ok 4 zł to potas z magnezem albo jakiś inny preparat magnezowy.

mateohzp
30-06-10, 23:02
jak sie siedzi przed kompem parenascie godzin to tak jest
rozprostuj kosci co jakis czas zeby krew wszędzie dopłyneła

Bull2
30-06-10, 23:25
18l. Mialem to podczas zimy, ale przeszlo. Teraz znowu to samo. Dokladniej opisac hmm... ciezko to opisac...mrowienie na wysokosci kolan, raczej na dole kolana. Jak wyprostuje nogi to troche zmiejsza sie to dziwne uczucie. Mialem usg kolan i wszystko ok. Chrupanie w kolanach to ja mam od małego, ale nie bolą. Raczej nie rosne. Skurcze łydek ostatnio sie pojawiły szczegolnie przy kopaniu, dostałem takiego skurcza, ze automatycznie sie połozylem na macie

Hermann
30-06-10, 23:44
Dopóki nie skończy sie doirzewanie organizmu moga pojawiac sie takie objawy zwiazane z rozwojem i wzrostem kości. Przyczyna mogą być też dolegliwości neurologiczne, ja jednak skłaniałbym sie do przyczyn naczyniowych. Nie jest to nic grożnego w Twoim wieku, powinienes kupić ten magnez, nie siedzieć za długo w jednej pozycji, nie nosić nic co uciskałoby ciało utrudniając swobodny przeplyw krwi, żadnych obcisłych skarpet itp. Pij dużo wody, staraj sie często wykonywac podstawowa gimnastyke aby pobudzić krażenie. Dolegliwości z tego co piszesz są sporadyczne wiec wytrzymasz kilka dni. Jak sie nie polepszy = lekarz i podstawowe badania., ale mysle że będzie to zbędne. Pogoda panujaca obecnie sprzyja tego rodzaju dolegliwościom.

KowalX
01-07-10, 00:12
Zamiast wyszukiwać problemów przejdź się co pół godziny,bo długotrwały bezruch i na kręgosłup w końcu pójdzie.I żadnych suplementów nie kupuj.

Hermann
01-07-10, 00:31
Przeciwskazaniem do zastosowania preparatów magnezowych jest cięzka niewydolność nerek lub biegunka. Profilaktyczne stosowanie magnezu jest jak najbardziej wskazane we wszelkiego rodzaju skurczach i dretwieniach kończyn oraz chorobach niedokrwiennych.

Bull2
01-07-10, 00:46
dzieki za pomoc, bede bral magnez i dam znac w tym temacie po jakims czasie czy pomoglo

KowalX
01-07-10, 01:17
Przeciwskazaniem do zastosowania preparatów magnezowych jest cięzka niewydolność nerek lub biegunka. Profilaktyczne stosowanie magnezu jest jak najbardziej wskazane we wszelkiego rodzaju skurczach i dretwieniach kończyn oraz chorobach niedokrwiennych.

Po co brać suplementy gdy nie są potrzebne. Magnez wystarczy z posiłków reszta to niepotrzebne naciąganie na wydatek.
Co innego choroby ,a co innego siedzenie przed kompem i sztywnienie. Poza tym dane odnoszą się do spożywania magzenu ,a nie suplementacji jako takiej. Bez przeanalizowania żywienia zalecanie suplementów to niepotrzebny wydatek i lepiej dodać coś co go zawiera w żywności.

dzieki za pomoc, bede bral magnez i dam znac w tym temacie po jakims czasie czy pomoglo

Nie jest Ci potrzebny.

Bull2
01-07-10, 01:47
kowal czyli np. co jezeli chodzi o zywnosc?

Bull2
01-07-10, 01:55
wpisalem z ciekawosci fraze w google - zajady magnez i sie dowiedzialem, ze zajady sa z niedoboru wit b i magnezu wlasnie, wiec cos tu moze byc serio powiazane z mg

KowalX
01-07-10, 03:31
wpisalem z ciekawosci fraze w google - zajady magnez i sie dowiedzialem, ze zajady sa z niedoboru wit b i magnezu wlasnie, wiec cos tu moze byc serio powiazane z mg

rośliny strączkowe, produkty z pełnego ziarna np. chleb razowy,owsianka,kasza gryczana,płatki kukurydziane, jaja, mięso, orzechy, mleko, sardynki, banany, buraki, sery żółte i białe, kapusta, buraki, ziemniaki.

fallenursus
01-07-10, 04:19
rośliny strączkowe, produkty z pełnego ziarna np. chleb razowy,owsianka,kasza gryczana,płatki kukurydziane, jaja, mięso, orzechy, mleko, sardynki, banany, buraki, sery żółte i białe, kapusta, buraki, ziemniaki.

latwiej polknac 1 tabsa magnezu,gdzie przynajmniej wiesz ile na raz tego wcinasz.....

CIASTECZKOWY POTWOR
01-07-10, 13:41
siedz tak dalej a skonczy sie to kolanem kinomana

flutebox
01-07-10, 15:08
Badanie krwi jonogram... najprawdopodobniej masz zniżki potasu... mało pijesz ?

KowalX
01-07-10, 15:22
latwiej polknac 1 tabsa magnezu,gdzie przynajmniej wiesz ile na raz tego wcinasz.....

Nie wiem czy tak ciężko włączyć te produkty do diety ,które przy treningu praktycznie większość się spożywa na co dzień.
100g kaszy i masz ok. 220mg do tego witaminy, o których mówi i nie ma żadnego ryzyka zaburzeń.

Hermann
01-07-10, 22:01
Kowal jaki to wydatek? Aspargin ok 4 zł reszta w granicach 10.http://www.aptekaeskulap.pl/leki-preparaty-magnezowe-c-1_237.html

Bull2
01-07-10, 22:10
aspargin 5,90, kupiony :]

Hermann
01-07-10, 22:17
Nie zaszkodzi ,ulotka w nim jest , przeczytaj. Zarcie oczywiście za Radą Kowala też ważne. Tak jak wcześniej pisałem, jesli nie pomoże zrób badania . Lekarz Ci powie co dalej ale sadze że bedzie OK. Ruch jak mówi Dino ,dobra miska i będziesz chłopczyk jak walczyk hehe. W razie kłopotów pisz postaram sie doradzić i z pewnością nie zaszkodze bez obaw. Trzymaj sie

KowalX
01-07-10, 22:20
Nie chodzi o wydatek ,a o to ,że jest zbędny,bo łatwo go dostarczyć. Poza tym nie ma ryzyka zaburzeń.

Hermann
01-07-10, 22:36
Kowal jesteś uparciuch. Ile tych otręb, orzechów czy pestek dyni albo kakao trzeba zjeść aby pozbyć sie kurczów lydek? Przecież te preparaty które podałem są do uzupełnienia niedoborów, kosztują grosze i rozsadnie stosowane nie przynosza zadnych skutków ubocznych.Wcześniej spierałes sie o kwas foliowy który jest suplementem stosowanym przez kobiety w ciaży, całowicie nieszkodliwym i praktycznie jako kwas foliowy nie wystepuje w naturalnym pożywieniu. Myśle że kolega sam zdecyduje o dalszym postępowaniu i nie ma sensu dalej polemizowac na ten temat.

KowalX
01-07-10, 23:10
Nie uparciuch tylko uważam ,że nie ma sensu hehe 100g kaszy i wystarczy resztę i tak pewnie zje w ciągu dnia ;)

Hermann
01-07-10, 23:17
To troche kaszy, od czasu do czsu tabletke, grunt aby uzupełnił ten magnez no i oczywiście ruszać sie a nie dulczyć przed kompem bo jeszcze dojdą problemy ze wzrokiem, skrzywieniem kręgosłupa, hemoroidy i wiele innych chorób. Ja swojego chłopaka nie moge odgonić a żona to zabiera mu jakiś kabel aby nie grał hehe

KowalX
01-07-10, 23:23
Co do kwasu foliowego to oczywiste ,że występuje w żywności w małych ilościach ,ale co z tego skoro zapotrzebowanie waha się w dawkach mcg. Poza tym foliany rozpowszechnione są i żywności pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. I w jaki sposób się niby spierałem, nie widzę tutaj nikogo w ciąży, kobiety ciężarne mają czterokrotnie zwiększone zapotrzebowanie. I raczej nie zaleca się stosowanie u normalnych ludzi tych suplementów ponieważ maskują niedobór kobalaminy. Nie jest też praktycznie możliwe by mieć niedobór jednej witaminy z gruby b i przeważnie wystarczy produkt ,który zawiera je wszystkie. Tak naprawdę i tak najważniejsza w tym wszystkim jest równowaga między witaminami i pierwiastkami nawet bym powiedział ważniejsza.
I żeby nie było nie jestem przeciwny suplementacji jako takiej ,ale dostarczając magnez z żywności dostarczy i błonnik,witaminy i pozostałe minerały w dobrej formie i w dobrych proporcjach, anyway nic więcej ;) chłop jest młody ,a ja szukam najpierw źródeł naturalnych ,a w przypadku zaburzeń w przyswajaniu lub widocznych problemów poleciłbym suple.

KowalX
01-07-10, 23:35
Ja swojego chłopaka nie moge odgonić a żona to zabiera mu jakiś kabel aby nie grał hehe

W sumie to go rozumiem hehe ,bo kiedyś sporo czasu grałem i pół życia na tym leciało ,ale jak już przestałem to zapomniałem :)
Myślę żeby bardziej patrzeć w co gra ,a nie ile :)

Hermann
01-07-10, 23:47
Sa sytuacje w których brak jakiegos pierwiastka w organizmie wywołuje symptomy chorobowe. Wtedy łatwiej jest sięgnąc dorażnie po tabletke uzupełniająca dany minerał i w szybkim tempie pozbyc sie dolegliwości, niż zjadać duże ilości pozywienia zawierające dany mineral lub witamine, w szczególności nie mając pojęcia który pokarm zawiera dane składniki. Dietetyka nie każdy ma pod reka natomiast każdy farmaceuta doradzi odpowiedni suplement. Ponadto proces wchłaniania minerału skondensowanego w pigułce jest o wiele szybszy a w przypadku wystapienia zmian chorobowych zalezy nam na czasie. Ponadto jeszcze raz podkreslam że uzupełnianie niedoboru witamin i minerałow za pomocą farmaceutyków w rozsądnych dawkach jest jak najbardziej wskazane w szczególności u ludzi uprawiających wyczynowo sport jak równiez mających braki z powodu błędnej diety czy innych okoliczności. W przypadku o który sie spieramy prawdopodobnie tego minerału brakuje. Odnośnie tych kobiet w ciązy i kwasu foliowego to był to tylko przykład na to że jest to preparat niezkodliwy skoro moga go używac cięzarne kobiety. Myśle że powinniśmy zakończyć bezsensowna polemike. Ja uwazam że dieta jest jakby środkiem prewencyjnym, mającym na celu zapobieganie. Jezeli jednak wystapia juz objawy nalezy siegnąc po lek aby skutecznie i w szybkim tempie pozbyć sie dolegliwości, tym bardziej że jeszcze raz podkreslam ; preparaty minerałowe i witaminowe stosowane w rozsadnych dawkach nie przynosza skutków ujemnych dla zdrowia.

KowalX
02-07-10, 02:50
Sa sytuacje w których brak jakiegos pierwiastka w organizmie wywołuje symptomy chorobowe. Wtedy łatwiej jest sięgnąc dorażnie po tabletke uzupełniająca dany minerał i w szybkim tempie pozbyc sie dolegliwości, niż zjadać duże ilości pozywienia zawierające dany mineral lub witamine, w szczególności nie mając pojęcia który pokarm zawiera dane składniki.
Dietetyka nie każdy ma pod reka natomiast każdy farmaceuta doradzi odpowiedni suplement.

Dlatego mu napisałem :]

Ponadto proces wchłaniania minerału skondensowanego w pigułce jest o wiele szybszy a w przypadku wystapienia zmian chorobowych zalezy nam na czasie.

Absolutnie nie jest to prawdą. Magnez najlepiej wchłania się w obecności białka i laktozy, dlatego dobrym źródłem jest również mleko najlepiej chude.
Formy wolne bierze się po posiłkach o określonej porze by zwiększyć biodostępność.

Ponadto jeszcze raz podkreslam że uzupełnianie niedoboru witamin i minerałow za pomocą farmaceutyków w rozsądnych dawkach jest jak najbardziej wskazane w szczególności u ludzi uprawiających wyczynowo sport jak równiez mających braki z powodu błędnej diety czy innych okoliczności.

Co do stosowania minerałów i w jaki sposób je dostarczać długo, by pisać.
Poza tym u sportowców dawki niektórych witamin są zalecane w większej ilości, choć nie wszystkie ,ale nie chce mi się wypracować pisać.

W przypadku o który sie spieramy prawdopodobnie tego minerału brakuje. Odnośnie tych kobiet w ciązy i kwasu foliowego to był to tylko przykład na to że jest to preparat niezkodliwy skoro moga go używac cięzarne kobiety.

Dałeś przykład to na niego odpowiedziałem.To iż coś nie jest toksyczne nie znaczy ,że nie może wywołać efektów ubocznych.Poza tym jeśli jest łatwo dostarczyć lepiej wybierać formę naturalną.

Myśle że powinniśmy zakończyć bezsensowna polemike. Ja uwazam że dieta jest jakby środkiem prewencyjnym, mającym na celu zapobieganie. Jezeli jednak wystapia juz objawy nalezy siegnąc po lek aby skutecznie i w szybkim tempie pozbyć sie dolegliwości, tym bardziej że jeszcze raz podkreslam ; preparaty minerałowe i witaminowe stosowane w rozsadnych dawkach nie przynosza skutków ujemnych dla zdrowia.

Nie zgadzam się ,że trzeba preparatem i nie zgadzam się co do tego co napisałeś,nie ze wszystkim. Chorobę to się leczy lekami ,a witaminami czy minerałami można przeciwdziałać ewentualnie wspomagać proces leczenia. Nie będę Ci tłumaczył różnic w stosowaniu magnezu farmaceutycznego ,a z pożywienia. Stosowanie w umiarkowanych ilościach prawie wszystkiego jest bezpieczne ,ale czy potrzebne nie zawsze.
Poza tym lepiej przyjmować multiwitaminę niż pojedyncze substancję i tym przy np. niestwierdzonej niewydolności krążenia,problemach z nerkami może sobie nabruździć poza tym wchodzi w interakcję z wieloma rzeczami. Nie musisz mi tłumaczyć o szkodliwości czy nieszkodliwości ,bo już się tego uczyłem i nowości raczej nie usłyszę.

Hermann
02-07-10, 10:53
Kowal ja uważam że jeżeli brak mi magnezu czy jakiegos innego pierwiastka, nalezy uzupełnić go tabletką która go zawiera. Jeżeli mam zajady, zadry lub krwawienie dziąseł staram sie brać suplement który wyrówna brak. Ty zamiast zwykłego asparginy przez kilka dni będziesz jadł kilogramy kaszy. Wydaje mi sie że nigdy sie nie dogadamy. Jak myślisz po co te wszystki tabletki zostały wyprodukowane bo ja sądze że właśnie do uzupełniana tych braków. Rozumując według Ciebie doszlibyśmy do wniosku że wszelkie suplementy można pozyskiwać z jedzenia więc po co te szticzne białka BCaa, kreatyny itd. Dyskusja z mojej strony zakończona, kolega pewnie już zapomniał o dolegliwości my tygodniami będziemy udowadniac sobie swoje racje.Dzieli nas duza różnica wieku , ja zawsze uzupełniałem niedobory tabletkami czy to wit C, B6 czy multivitamina , vitaral czy innymi zestawami witamin i minerałow. Ty jesteś fanem zdrowej żywności co popieram lecz nie widze konfliktu między tymi dwoma metodami które według mnie doskonale moga sie uzupełniać. W przypadku pojawienia sie objawów braku jakigos składnika w organiżmie zawsze jednak sięgne po tabletke natomias zdrową żywnościa moge zapobiegać. Natomiast odnośnie tego magnezu i czasu jego wchłaniania nie zgodze sie z Tobą. Dolegliwości zwiazane z kurczami nóg miną po kilkakrotnym zastosowaniu tabletki zawierającej magnez i niee wiem ile tej kaszy trzeba zjeśc aby ustąpiły te kurcze. Czas kończyć jałowa dyskusje. Koledzy sami musza rozstrzygnąc w indywidualnych wypadkach co zastosować, zawsze mogą sie skonsultować z ''lekarzem lub farmaceutą'' Pozdrawiam

CIASTECZKOWY POTWOR
02-07-10, 13:49
dodatkowo za tabletkami przemawia efekt psychologiczny i placebo bo lykajac ladna pigule juz wierzymy ze nam pomoze
No i nie musimy niepotrzebnie mielic jezorem
A szkodliwosc tabletek nad warzywami jest dyskusyjna bo raczej nie sadze aby warzywa pelne nawozu byly takie doskonale dla naszego ukladu trawiennego
Podstawa to wszystko z umiarem bo nadmiar np kapusty tez szkodzi
ZDROWE ODZYWIANIE W DZISIEJSZYCH CZASACH NIE ISTNIEJE CHYBA ZE MASZ SWOJE UPRAWY I HODOWLE TRZODY
sam widzialem jajka swojskie ze straganu jak soie babie na jednym nie dokonca pieczatka starła
A wygladala na taka poczciwa wiejska babe

KowalX
02-07-10, 14:13
Jak się nie nauczy jeść to zawsze będzie bawił się w suplementy ,a jego problem to moim zdaniem siedzenie przed kompem.

fallenursus
02-07-10, 14:15
Kiedys poszlem na stragan kupic swojskie owoce.
Zapomnieli z poniektorych pozrywac nalepki z kodem cenowym z supermarketu.no ale cena byla o 200% wieksza:)

KowalX
02-07-10, 14:21
Kowal ja uważam że jeżeli brak mi magnezu czy jakiegos innego pierwiastka, nalezy uzupełnić go tabletką która go zawiera. Jeżeli mam zajady, zadry lub krwawienie dziąseł staram sie brać suplement który wyrówna brak. Ty zamiast zwykłego asparginy przez kilka dni będziesz jadł kilogramy kaszy.

Przestań mi dopisywać jakieś kilogramy. To ja powiem ,że ty musisz łykać garść tabletek,tak samo będzie to brzmiało. Wystarczy 100g kaszy i szklanka mleka.

Wydaje mi sie że nigdy sie nie dogadamy. Jak myślisz po co te wszystki tabletki zostały wyprodukowane bo ja sądze że właśnie do uzupełniana tych braków. Rozumując według Ciebie doszlibyśmy do wniosku że wszelkie suplementy można pozyskiwać z jedzenia więc po co te szticzne białka BCaa, kreatyny itd.

Nie przekręcaj moich słów ,ale jakby się uprzeć to nie widzę problemu dostarczyć tych produktów z żywności.Co prawda by dostarczyć wymaganą ilość kreatyny dużo by trzeba mięsa i ryb jeść ,ale też da radę.

Dyskusja z mojej strony zakończona, kolega pewnie już zapomniał o dolegliwości my tygodniami będziemy udowadniac sobie swoje racje.Dzieli nas duza różnica wieku , ja zawsze uzupełniałem niedobory tabletkami czy to wit C, B6 czy multivitamina , vitaral czy innymi zestawami witamin i minerałow. Ty jesteś fanem zdrowej żywności co popieram lecz nie widze konfliktu między tymi dwoma metodami które według mnie doskonale moga sie uzupełniać.

Co ma do tego wiek? Chodzi o to ,że jak sie nie nauczy jeść to zwsze będzie bawił sie w suplementy i w tym cały problem.

W przypadku pojawienia sie objawów braku jakigos składnika w organiżmie zawsze jednak sięgne po tabletke natomias zdrową żywnościa moge zapobiegać. Natomiast odnośnie tego magnezu i czasu jego wchłaniania nie zgodze sie z Tobą. Dolegliwości zwiazane z kurczami nóg miną po kilkakrotnym zastosowaniu tabletki zawierającej magnez i niee wiem ile tej kaszy trzeba zjeśc aby ustąpiły te kurcze.

100gram ;p nie ma różnicy w jaki sposób dostarczysz by ustąpiły

Czas kończyć jałowa dyskusje. Koledzy sami musza rozstrzygnąc w indywidualnych wypadkach co zastosować, zawsze mogą sie skonsultować z ''lekarzem lub farmaceutą'' Pozdrawiam

Tak lekarz przepisuje zawsze ,bo gówno się zna na żywieniu.

Kiedys poszlem na stragan kupic swojskie owoce.
Zapomnieli z poniektorych pozrywac nalepki z kodem cenowym z supermarketu.no ale cena byla o 200% wieksza:)

Lipa stragan ;)

CIASTECZKOWY POTWOR
02-07-10, 16:29
jego problem to moim zdaniem siedzenie przed kompem.
sedno sprawy wlasnie
musi ruszyc zadek

Bull2
02-07-10, 17:45
Panowie bo tu sie porobia niepotrzebne klotnie... dziekuje wam, off :)

KowalX
02-07-10, 17:52
Panowie bo tu sie porobia niepotrzebne klotnie... dziekuje wam, off :)
Ja tu się nie kłócę tylko dyskutuje i podaje swoje argumenty,nie mam 5lat :). Zresztą na tym forum dyskusji brakuje ,bo jedyne co można poczytać to: weź 5gram kreatyny i zrób 3ćwiczenia na bica ,pzdr ;)

fallenursus
02-07-10, 18:17
Powiem wprost! Wiekszosc wit i mineralow podaje z supli. I dobrze sie mam:)

KowalX
02-07-10, 18:26
Powiem wprost! Wiekszosc wit i mineralow podaje z supli. I dobrze sie mam:)
Wiem 8gram witaminy C ;)
Ja nie podaje wcale i też dobrze się mam :)

fallenursus
02-07-10, 18:29
Tylko w raziechoroby i od razu przechodzi:) dawka dzienna 2g po tren:)

KowalX
02-07-10, 18:40
Świr jesteś :) ,
Przy takich dawkach pilnuj też witaminy E ,bo wraz ze wzrostem podaży C należy i ją zwiększyć ;)