PDA

Zobacz pełną wersję : Wskazówki dla początkującego!!!!

Masslak
15-06-10, 22:13
Witam. Z tego co wyczytałem jestem endomorfikiem. Planuje zacząć trening na zwiększenie masy mięśniowej.( Mam 1.64 m :/ ważę 64 kg 18lat ) Proszę o wskazówki jak ćwiczyć, co ćwiczyć, jakie suplementy itd. itp. Sory jak źle wybrałem dział.

mariokult
15-06-10, 22:23
suplementy wybij sobie z głowy

Masslak
15-06-10, 22:25
A dlaczego bez suplementów?

Tadel
15-06-10, 23:19
A dlaczego bez suplementów?
http://www.e-gym.pl/showthread.php?6633-Suplementacja-dla-pocz%B1tkuj%B1cych

co do treningu: http://www.e-gym.pl/showthread.php?25578-Trening-obwodowy-dla-osob-z-0-sta%BFem-%28ACT%29-video-opis-%E6wicze%F1

Masslak
16-06-10, 09:56
widze, że sie znasz to mogłbyś mi jeszcze dać linka do jakiejś diety?

Masslak
16-06-10, 10:06
jeszcze dodam, że z kalkulatora wyszło mi tak:

Twoja podstawowa przemiana materii wynosi:
1793 kcal

Twoje całkowite zapotrzebowanie na kalorie wynosi:
2861 kcal

Najodpowiedniejsza dieta dla Ciebie:

1800 kcal (javascript:opener.document.location='../poradnia.php?p=diet&q=pdietodch&dieta=1800';window.close();)

znieczulica
16-06-10, 16:28
Nie znam się na liczeniu kalorii i tych kalkulatorach, ale to co wyliczyłeś to jakaś lipa... 1800kcal pozwoli ci zaprezentować ładna rzeźbę twojego szkieletu, ale masy to ty na tym nie zrobisz. Zwróć uwagę że te kalkulatory raczej pokazują kcal do utrzymania odpowiedniej wagi do danego wzrostu zwykłego szaraka, co nie ma odniesienia w kulturystyce bo "nadwaga" w tym sporcie to mięśnie ,nie tłuszcz. Jeśli się nie mylę to przeciętny facet ok 170cm średnio aktywny to 2500kcal , ćwicząc intensywnie musisz jednak dołożyć do tego kilkaset kcal, a żeby jeszcze nabierać masy to dodatkowo z 500kcal extra. Ale o szczegóły zapytaj w dziale dieta, bo mogę się mylić.
Trening , różne gotowe plany znajdziesz w dziale trening, suple na razie sobie odpuść bo jak dopiero zaczynasz to organizm będzie tak samo dobrze reagował bez supli jak i "z" wiec szkoda kasy, zostaw na potem.

Tadel
16-06-10, 17:18
wyszło Ci ze 2 razy za mało kalorii ;D
tu masz kilka diet http://www.e-gym.pl/showthread.php?67-Kilka-przyk%B3adowych-diet-na-mase

Masslak
16-06-10, 17:34
a coś w rodzaju gainer? czytałem, że można nim zastąpić nawet dwa posiłki? a jak to sie ma w praktyce bo pisać można wszystko....

szycha77
16-06-10, 23:21
a coś w rodzaju gainer? czytałem, że można nim zastąpić nawet dwa posiłki? a jak to sie ma w praktyce bo pisać można wszystko....

Proszek nie zastąpi ryżu z mięchem.

Masslak
17-06-10, 20:25
ale moge gainera kupić? no ryż z mięchem też będę jadł ale nie codziennie :P

mariokult
17-06-10, 20:33
to znaczy musisz jeść codziennie bo cały dzień gainerem to nie za bardzo:)
Kupić możesz to jest Twoja decyzja jeżeli uważasz że taniej Cię to wyjdzie od kury i ryżu to to wiesz :)
Ja proponowałbym Ci kupić na początek jakąś glukozaminę bo w wieku starszym to stawy będą bolały ja na to tylko stawiam teraz nie boli ale będzie

rafio83
17-06-10, 20:52
ale moge gainera kupić? no ryż z mięchem też będę jadł ale nie codziennie :P

Możesz sobie kupić chodz osobiscie uważam ze szkoda kasy na gainera. Lepiej juz kup białko i wal według braków w diecie, jak dodasz do białka płatków owsianych bedziesz miał gainera...
Słuchaj tez tego co pisał Szycha, żaden proszek w 100% nie zastąpi prawdziwego posiłku! Pzdr.

Masslak
17-06-10, 20:55
wiem, że nie zastąpi ale może urozmaici posiłek w niezbędne substancje :P białko węglowodany itp. A co byście mi zaproponowali jako dodatek do diety i ćwiczenia o glukozaminie już wiem może jakieś inne pomysły ale taki żebym nie musiał do niemiec na ogórki jechać :P :D (w tym sensie, żeby nie był strasznie drogi)

rafio83
17-06-10, 21:00
Uzupełnienie diety to białko lub gainer. Pewnie za chwile zapytasz jaki polecamy więc wyprzedze Cię i pisze, użyj opcji SZUKAJ, duzo o tym było...Nie mul już...

Dawidhardcore
18-06-10, 00:05
Witam. Z tego co wyczytałem jestem endomorfikiem. Planuje zacząć trening na zwiększenie masy mięśniowej.( Mam 1.64 m :/ ważę 64 kg 18lat ) Proszę o wskazówki jak ćwiczyć, co ćwiczyć, jakie suplementy itd. itp. Sory jak źle wybrałem dział.
jest tyle diet w podwieszonych w dziale dieta,ze jest w czym przebierac...wez sie jak to kiedys mowil Fallen za porzadna miche;) i cwicz sila i masa sama przyjdzie,bialko mozesz sobie sam w domu zrobic jedzac jajka:D ja mianowicie jem z rana dwa surowe:)

Masslak
18-06-10, 10:09
dzieki za info. więc tak: pełna micha ryżu do tego jakaś kura na obiad na śniadanie jajko na miękko np. :D na kolacje płatki owsiane =MASA dzięki jeszcze raz za posty

a i jeszcze jakieś przekąski między posiłkami głównymi

Dawidhardcore
18-06-10, 10:28
dzieki za info. więc tak: pełna micha ryżu do tego jakaś kura na obiad na śniadanie jajko na miękko np. :D na kolacje płatki owsiane =MASA dzięki jeszcze raz za posty

a i jeszcze jakieś przekąski między posiłkami głównymi

juz ktos napisal w tym temacie,ze najlepeij by bylo jakbys mieddzy posilkami nie podjadal:) jedynie co to mozesz jakies warzywko zarzucic czy owoc:)

Masslak
18-06-10, 14:44
aha no to nie doczytałem :D dzięki za poprawkę

szycha77
18-06-10, 18:25
no ryż z mięchem też będę jadł ale nie codziennie :P
Kupy możesz codziennie nie robić ale mięcho+ryż+warzywa codziennie, no!
W sb lub ndz możesz dla odmiany zjeść cuś innego.

Tomi!
18-06-10, 18:39
co wy tak z tym ryzem, a kasza to pies?

Masslak
18-06-10, 22:32
A powiem ci, że dziś na obiad sobie walnąłem kasze gryczaną z wątróbką drobiową :D

Tomi!
19-06-10, 00:00
bardziej preferuje jeczmienna (i wołowinke do tego, polecam pychota)

Dawidhardcore
19-06-10, 02:59
bardziej preferuje jeczmienna (i wołowinke do tego, polecam pychota)

podalem przyklad;/

Masslak
19-06-10, 22:17
Nie no spoko :D ja też wole jęczmienną ale w domu miałem tylko gryczaną a do sklepu mi się nie chciało iść :D

fallenursus
23-06-10, 02:59
zmiel sobie platki owsiane,kup osobno bialko,zrob sobie maslo orzechowe sam-przepis w kulturystyczbnej ksiazce kucharskiej masz,-zmieszaj razem zalej poltlustym lub odtluszczanym mlekiem i pij miedzy posilkami. 3-4posilki+2-3 takie szejki i masa pujdzie. lekkie aeroby w dnt lub po treinngach,nie dluzej jak 20minjak zauwazysz ze cie zaczni etluszczyk troche zalewac. nabierzesz ladnie masy. nic wiecej nie jest ci narazie potrzebne.

Masslak
23-06-10, 09:53
dzięki