Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dylemat

Roket1q
12-06-10, 20:26
Śiema mam problem.Mam 80zł na wydanie.Nie wiem na co postawić czy na kreatyne mono czy jakieś białko.Perwszy raz biore jakieś odżywki.Trenuje już 3miesiące.Mam 182cm i tylko 65kg i 18lat.Moim celem jest masa i siła>Prosze polecie mi co będzie najrozsądniejsze dla mnie:).Pozdro

KwasiK
12-06-10, 20:49
HAHA
To jest twój 3 temat o tym co masz wziąć. Więc zdaje mi się że nie ma sensu kolejny raz pisać to samo.

Dominick
12-06-10, 22:23
no ale on ma az 80 zl na wydanie ... pomozcie mu bo ma dylemat clap clap

przy twojej wadze i wzroscie za 80 zl hmm...

idz na pizze jakies piwko i jak bedziesz wracal kup sobie kilka paczek ryzu do domu

slim shady
13-06-10, 02:11
to jest 11 temat i pytasz o to samo.

Odpowiadam Ci na Twoje pytanie.

Białko czy kreatyna ?
Najpierw musimy się dowiedzieć co to jest ta słynna kreatyna i białko, potem co one nam dają.

Wklejam mój stary post o bi9ałku i gainerze

tyjemy od nadwyzki kalorycznej w diecie, czesto zdarzaja sie tutaj pytania czy od gainera/białka przytyje. A to jest nic innego jak jedzenie w proszku. Jak to mozliwe ? gainer jest to połaczenie weglowodanow z białkiem. Jak wiemy zrodeł weglowodanow jest bardzo duzo i nie sa to drogie zrodła (np.ryz,kasza,owsiane), zrodeł białka tez jest sporo (mieso, sery, jajka,ryby). I takiego gainera mozna spokojnie zastapic miska ryzu i piersia z kurczaka, i bedzie to o wiele pozywniejsze i zdrowsze od gainera. Niestety wiekszosc gainerow na rynku ma duzo cukrow co zle wpływa, na nasza sylwetke - łapie nas tłuszcz. Teraz przechodze do białka, mozna je spokojnie zastapic normalnym jedzeniem, tak jak podawałem wyzej mieso, jaja, sery, ryby, białko rosline. Wiec wasze pytanie w rzeczywistosci wyglada tak :
Czy jedzac piersi z kurczaka, ryby bez diety to przytyje ?
tak i nie
nie wiem jaki macie sposob odzywiania. Ile jecie w ciagu dnia. Jak jecie tyle ile przecietny człowiek (3 posiłki) to na szybki przyrost masy bym nie liczył. Dlaczego ? Bo jak juz wspominałem musimy jesc wiecej niz potrzebujemy tylko dla tego zeby miesnie miały sie z czego budowac. Czy da sie wybudowac dom tylko z samego cementu bez cegieł ?? Najpierw musimy tych cegieł dostarczyc zeby miec z czego wybudowac ten dom. Tak samo jest z miesniami. Najpierw musimy im dostarczyc budulca zeby sie budowały.

Jak lubicie przykłady to znowu przyczepie sie do tego domu. Przypuscmy ze cement to białko, cegły to weglowodany. Bez cementu nie zbudujemy domu, a jak nie bedzie cegieł to tez domu nie bedzie. Dlatego warto dostarczac te dwa budulce. Bo jak nie bedzie wystarczajacej ilosci białka w diecie to nie ebdzie miesni, i tak samo jest z weglowodanami.

Jeszcze istnieja tłuszcze ktore maja wazne funkcje. miedzy innymi energetyczna, jak i budulca błon komorkowych oraz wielu hormownow.

Zapytacie wiec po co sa gainery i białka ?
Przydaja sie wowczas kiedy nie mamy mozliwosci zjedzenia pełno wartosciowego posiłku. Co to znaczy ?
np. Jemy drugi posiłek ale zjedlismy tylko miske ryzu i troche warzyw, ale nie mamy zadnego produktu bogatego w białko. Dlatego warto wypic taka odzywke białkowa ktora dopełni nas posiłek. Albo mamy kolejny posiłek i zjedlismy piers z kurczaka i troche warzyw(weglowodany) ale jednak w tym posiłku troche mało jest weglowodanow, wiec po posiłku mozemy wypic gainera.

Na rynku jest wiele rodzajow białek i gainerow o roznych składach, dodatkach i proporcjach, i wybieramy taki produkt jaki odpowiada naszym oczekiwaniom. Nie bede teraz tego rozpisywał bo mogłbym napisac ksiazke. Zreszta wszystko macie w spisie tematow.

tutaj masz o kreatynie
http://www.e-gym.pl/showthread.php?6634-Kreatyna-w-pigu%B3ce

a tutaj Nowin specjalnie dla Ciebie napisał art
http://www.e-gym.pl/showthread.php?6633-Suplementacja-dla-pocz%B1tkuj%B1cych

zapoznaj się ze wszystkim, i nie będziesz miał żadnych pytań

zamykam temat i jeśli jeszcze raz założysz nowy z pytaniem białko czy kreatyna to może źle się dla Ciebie skończyć

pozdro