PDA

Zobacz pełną wersję : Wyniki badan

Bull2
11-06-10, 13:22
Moze nie jestescie lekarzami, ale pewnie robiliscie sobie takie badania i wiecie co do czego. Ogolnie to zrobilem je bo ciezko z masa idzie.

http://img809.imageshack.us/img809/4388/121019.jpg
http://yfrog.com/mh121019j

KowalX
11-06-10, 14:53
Jeśli miałeś badania to i opis.Jeśli nie to niech Ci go lekarz wykona.

fallenursus
11-06-10, 15:14
Jeslito bylo z powodu ciezkiego przybierania masy to tarczyca jest w normie. Zacznij wkonu pozadnie jesc:)
Powinienes zrobic hormony jak masz podejzenia. Ooczytaj temat w czytelni o niskim poziomie test.i wyciagnij wnioski.

Hermann
11-06-10, 17:03
Nie jast to przyczyna trudności w nabieraniu masy. Ja bym sie tylko przyczepił do tych płytek. O ile pamiętam norma jest coś od 140 do 400 , moge sie mylić odnośnie górnej granicy. Te erytrocyty to tez w dolnej granicy. Niektóre normy podają do4,7 do 6 inne od 4,5 do 6. Moze to być spowodowane że w ostatnich dniach pochlałeś albo brałes jakies leki w szczególności zły wpływ maja przeciwbólowe. Nie ma jeszcze alarmu ale ja bym Ci polecił abys kupił sobie kwas foliowy i preparat z żelazem. Dobrze działa w takich przypadkach witamina B12. Jeżel robia ci sie łatwo siniaki i wylewy naczyniowe powinienes stale kontrolowac krew. Należy za jakis czas ponowić badania i dobrze by było w innym laboratorium. Erytrocyty to krwinki czerwone to tak dla przypomnienia. Jak wspomniałem wcześniej nie ma powodu do paniki, spokojnie kup te suplementy i zrób badania za 2 tygodnie. Wkleisz wyniki- porównamy jestem przekonany że będzie OK. Stanu zapalnego nie masz OB prawidłowe , tarczyca Ok. Przyczyn braku masy szukaj jak radzi Fallen.

KowalX
11-06-10, 20:52
Ja Ci nie zalecam suplementacji kwasem foliowym ponieważ może ukrywać ciężką niedokrwistość ,która wynika z małej ilości kobalaminy.
Jeśli chcesz podnieść ilość tych witamin w diecie zacznij spożywać produkty z pełnego przemiały są w nie wystarczająco bogate.
W sprawie suplementacji zasięgnij porady specjalisty jeśli przyjmujesz jakieś leki. Dodatkowo przy suplementacji folianami należy również podnieść spożycie witaminy C.

Hermann
11-06-10, 21:14
Zaszkodzi mu kwas foliowy przez dwa tygodnie? Jasne że nalezy sie skonsultowac z lekarzem.
http://www.folik.pl/serwis.php?s=1563&pok=32379
Produkty z pełnego przemiału jak najbardziej. Badania nie wskazuja na cięzka niedokrwistość. Witamina C zawsze OK.

KowalX
11-06-10, 22:04
Nie ma sensu stosować suplementu skoro bardzo łatwo dostarczyć produkt w pożywieniu.

Hermann
11-06-10, 22:23
Całkowicie sie z Toba zgadzam ale od żywienia to Ty drogi kolego jesteś specem ,co zawsze z całym szacunkiem podkreślam. Ja wyraziłem tylko swoją skromną opinie na temat badań i ewentualnej profilaktyki medycznej. Namawiałbym do zrobienia niebawem ponownych badań ze względów możliwej niedokładności laboratorium jak również możliwości wpływu na słaby wynik zażycia dorażnie jakiegos leku lub alkoholu. Odnośnie suplementów dietetycznych jak również sposobu odżywiania mam całkowite zaufanie do Twojej wiedzy.

Bull2
11-06-10, 22:26
A i zapomnialem... do problemu z nabieraniem masy jest problem taki, ze ciagle jestem głodny. Nawet jak nazre sie jak swinia to po godzinie potrafie byc glodny. Dlatego dietetyk zalecil mi badanie na tarczyce czy nie mam nadczynnosci

fallenursus
11-06-10, 22:34
Zryj co godzine w takim razie.szejki. rob miedzy zbialka platkow zdrowchy tl.
Tarczyce masz w wyzszej polowie normy. Czeba zrec papu. Ja jak podkrecam tarczyce to mieszkam w lodowce. A waga stoi:)

Hermann
11-06-10, 22:44
Znowu sie musze zgodzic z Fallenem hehe. Pisałem juz kiedyś o swoich córkach.Jedna szczuplutka a nie je tylko żre. Druga całe życie na diecie i pulchna. Obie zdrowe bez problemów endokrynologicznych. Po prostu przemiana materii.

CIASTECZKOWY POTWOR
12-06-10, 15:23
morfologia do bani Czerwone ,hemoglobina ,a w szczegolnosci hematokryt jest na dnie - w sportach wytrzymalosciowych bys nic nie zrobil masz jak na mezczyzne anemiczne parametry
trzeba to poprawic i to glownie za sprawa zarcia i witamin
B12 to by sie przydalo w iniekcji
Majac taka krew masz salba regeneracje i wogole pewnie caly czas chodzisz slaby i wypluty
Wspolczuje ci bo kiedys taki mialem ale odkad przezucilem sie na mieso i jaja to mam hematokryt 49 i czuje roznice w wytrzymalosci i witalnosci
Jak pisze hermann za jakis czas powtorz wyniki

Bull2
12-06-10, 20:15
i jak powtorze badania i wyjdzie mi podobnie to co ? Czy to nie jest tzw. Anemia ? I jak to sie ma do kulturystyki

KowalX
12-06-10, 20:39
Na razie idź do lekarza niech Ciebie zbada co jest jej wynikiem...
Jeśli tylko witaminy to nie problem.
Znajdziesz je głównie w pełnych ziarnach ,a kobalaminę w wątrobie najwięcej w wołowej.Wcinaj śmiało i leć do lekarza zbadać przyczynę ;)

Hermann
12-06-10, 20:39
Co Ty sie martwisz na zapas. Nawet nie napisałes jakie leki albo uzywki brałeś ostatnio. Anemia nie jest choroba lecz jej objawem znakim że dzieje sie coś w organizmie. Zazwyczaj o anemii mówimy gdy hemoglobina spada poniżej 14, hematokryt poniżej 42% a erytrocyty poniżej 4,3. Jak widzisz jesteś na dobrej drodze. Objawy typowe to szum w uszach, mroczki przed oczami, osłabienie,duszności senność blada skóra itd. Jeżeli chodzi o diete niech Kowal Ci coś doradzi ja powtarzam swoje. Kup cos z preparatów żelazowych np ASCOFER, FERROFIT czy OLIMP Chela-fer. Za jakiś czas ponowne badania. Nie martw sie o kulturystyke, odżywiaj sie dobrze. Jeżeli po ponownych badaniach będzie słabo dalsze badania aby ustalic przyczyne.

CIASTECZKOWY POTWOR
13-06-10, 01:06
w kulturystyce ci to nie przeszkodzi
Ale o kolarstwie zapomnij
Glowa do gory

Bull2
23-09-11, 15:57
5273

co wy na to ?

kitamo
23-09-11, 18:00
Powinienes wypytac lekarza. Niski poziom plytek nie musi odrazu oznaczac ani anemi ani schorzenia. Nawet glupi stan zapalny moze popsuc wyniki krwi, nawet chory ząb i jego stan zapalny moze miec wplyw.
Co do TSH to musisz udac sie do lekarza i zapytac czy taka roznica moze oznaczac problem z tarczyca (niedoczynnosc). Pewnie zalecy zrobienie ponownie badan za jakis czas (robienie ich dosc czesto nie ma sensu).
Nieco podwyzszone TSH moze pojawic sie takze po przebytej infekcji i leczeniu, tak wiec pierwsze co musisz zrobic to pogadac z lekarzem by doradzil czy jest sens robic teraz jakiekolwiek dodatkowe badania (badanie TSH na ogol jest najlepszym wyznacznikiem jesli chodzi o tarczyce) czy lepiej poczekac i za jakis czas powtorzyc badania.

Nie ma co panikowac i szukac na internecie sobie chorob i problemow bo z takimi wynikami to mozesz ich kilka znalezc tak jak i kazdy z nas.