Zobacz pełną wersję : masować czy redukować?
czesc, przyszedlem do was z poradą..a wiec mam 20 lat, przez wiekszy okres swojego zycia bylem przy tuszy wazylem ponad 90 kg, w tamte wakacje sie zabralem za siebie troche i udalo mi sie zejsc z waga, dzis waze 64-65 kg przy wzroscie ~170 cm sadze ze jestem endoformikiem i mam tendencje do tycia stad moje pytanie czy redukowac dalej czy nie..uwazam ze na brzuchu mam jeszcze tluszcz..albo jest to skora ktora sie jeszcze nie wchlonela po takiej utracie bo dosyc szybko zbijalem - nie wiem.. co wg was powinienem robic?
zdjecia ponizej
co Ty chcesz redukować? masuj masuj i jeszcze raz masuj
no tak jak mowie, w dolnej czesci ciala - brzuch, dolna część plecow najszybciej mi sie odklada tluszcz, i mysle czy zredukowac brzuch i te plecy do konca czy nie.. z brzuchem nie wiem jak to jest do konca, kiedys bylem naprawde gruby przy tym wzroscie ~170 wazylem ponad 90 to mozna sobie wyobrazic. Troche skóry niepotrzebnej po tej redukcji napewno zostalo bo dosyc szybko ta wage tracilem stad tez pewnie mam takie wrazenie dlatego wole zapytac was, aeroby odpuscic i masowac czy masowac z aerobami?
moim zdaniem dolna część brzucha sama wyrobi się po jakimś czasie od ćwiczeń, ja bym przez pierwszy miesiąć wrzucił jakiś split na mase a po każdym treningu jakieś 20/30 minut aerobów jeśli tak bardzo Ci ta sylwetka nie odpowiada.
PON
klatka
-wyciskanie sztangi skos góra 12x10x8
-wyciskanie hantli skos w dół 12x10x8
-rozpiętki skos w góre 12x10x8
biceps
-uginanie ramion ze sztangielkami stojąc podchwytem 12x10x8
-uginanie ramion gryfem prostym stojąc 12x10x8
-uginanie przedramion na modlitewniku łamaną 12x10x8
WTOREK
wolne
ŚRODA
plecy
-Sciaganie drazka wyciagu gornego za plecy 12x10x10x8
-wiosłowanie na wyciągu dolnym 12x10x10x8
-martwy ciąg 12x10x8
triceps
-francuskie wyciskanie lezac łamaną 12x10x8
-prostowanie ramion na wyciagu gornym stojąc 12x10x8
-wyciskanie francuskie oburącz sztangielką w siadzie za głowe 12x10x8
PIĄTEK
nogi
-przysiady 15x12x8
-wyprosty nóg na prasie 12x10x10x8
-uginanie nóg na prasie 12x10x10x8
-przysiady wykroczne 15x12x8
łydki
-wspięcia na palce 20x20
barki
-wyciskanie sztangi z przed głowy 12x10x8
-unoszenie sztangielek bokiem siedzac (czasem bede zamienial z wyciagiem dolnym jednorącz) 12x10x8
-unoszenie sztangielek bokiem w opadzie przy oparciu klatki o lawke lub z podparciem tulowia o kolana 12x10x8
SOBOTA
przedramie
-uginanie nadgarstków ze sztangą podchwytem (brak ilosci powtórzen mysle ze 3 serie do uczucia "palenia" mięśni)
-obracanie przedramion lub nadgarstków jak kto woli ze sztangielkami
do tego po treningu 20-30 min aerobów (bieganie) lub w dzien nietreningowy (zalezy od pogody) 3x w tygodniu mysle ze starczy + codziennie a6w
moze byc?
Plan treningowy dość ambitny proponuje w dni nietreningowe areoby plus a6w no i oczywiście masuj
Na triceps dorzucił bym jeszcze pompki podporą tyłem 3 sety x 12,10,8
Na plecy przyciąganie klamer wyciągu dolnego tez 3 sety.
A co do redukcji to jak dla mnie juz bez sensu. Sama skóra ci została jak tak z wagą zleciałeś.
Bierz sie do roboty i masuj.
jaki bf ? trochę tam na dole klaty i na dole brzucha widać tłuszcz.
Nie wiem ile wynosi twój BF, ale najlepiej będzie jak zejdziesz w granice 4-6% Bf co w twoim przypadku będzie dosyć szybko i zacznij masować
słuchaj nie wiem ile jest bf, ale jestem pewien ze jest tam tez skóra i stad tez moze byc taki efekt, w dosyc szybkim tempie zbilem wage - wazylem ponad 90 kg..troche rozstepow tez sie zrobilo ktorych nie widac na zdjeciu, mysle ze jak bede masowal a po treningu 20-30 min biegania lub w dni nietreningowe to nie bedzie zle, troche sie boje redukowac, juz gadali ze wygladam jak smierc :) (wazylem przez pewien okres czasu 57 kg) teraz ok 64-5
i jeszcze pytanko jak biegac, wiem ze w dni treningowe najlepiej bezposrednio po treningu, a w dni nietreningowe? ma to jakies znaczenie?
przy takim treningu nie obcinaj czasem kcal, po prostu jedz typowa masówke
ok, 3x w tygodniu po 20-30 min aerobow starczy? i powiedzcie mi jak z godzinami w dni treningowe wiem ze dobrze biegac bezposrednio po treningu a nietreningowe? aeroby musza byc dokladnie rozplanowane?w konkretne dni? duzo zalezy od pogody i nie wiem czy zawsze bedzie na to czas, sporo czasu przed treningiem zajmuje a6w, do tego trening a pozniej aeroby a na dodatek 30 min trace na dojscie i powrot z miejsca uprawiania aerobow, biegam z psem i 15 min w jedna strone ide tam gdzie biegam. o jakich porach najlepiej biegac w dni nietreningowe?
panowie powiedzcie mi jeszcze jak z owocami..mam tu na mysli arbuzy, truskawki..wiem ze po treningu jest zalecane..a tak ogólnie pojesc truskawek i arbuza? nie zaszkodzi?
niby jak mają zaszkodzić? owoce i warzywa to twoi najlepsi przyjeciele, oczywiście obok mięcha
ja tam zawsze sobie biegam od 19 do 20 wedlug mnie najlepsza pora i sie chłodniej robi xD
masuj powoli, jeżeli masz tendencje do tycia. Bo inaczej znowu się zalejesz. Koniecznie areoby w dni nie treningowe i możesz je robić też po treningu.
niby jak mają zaszkodzić? owoce i warzywa to twoi najlepsi przyjeciele, oczywiście obok mięcha
no niby tak, ale wiesz w owocach masz fruktoze. Więc za dużo tych owoców to też nie najlepiej :).
Raczej bym postawił na warzywa, a z owoców na grejpfruty.
przy redukcji zarlem grejfruty jak szalony :) co do aerobow.. nie za duzo ich ? 3 x w tygodniu czy czesciej? zalezy od pogody, raz pewnie bedzie po treningu, raz w dzien nietreningowy, bede sie staral co 2 dni..chyba ze czesciej ????? dzis np siedze przed monitorem a plecy mam cale mokre tak goraco, nie bede mowil co bedzie po treniingu, w taki dzien to chyba odpuscic sobie jak 47 stopni w sloncu..
z niektórymi owocami o niektórych porach należy uważać ;)
Warzywa jedz o każdej porze poza śniadaniem
mam pytanko jeszcze o redukcje..jak dopadnie mnie ten moment..jak wtedy uprawiac aeroby zeby to w miare normalnie i rozsadnie wygladalo? ile razy w tygodniu? o jakiej czestotliwosci, czas? po treningu silowym ? przed ? rano wieczorem czy bez znaczenia? dzieki za pomoc
Dawidhardcore
16-06-10, 16:25
mam pytanko jeszcze o redukcje..jak dopadnie mnie ten moment..jak wtedy uprawiac aeroby zeby to w miare normalnie i rozsadnie wygladalo? ile razy w tygodniu? o jakiej czestotliwosci, czas? po treningu silowym ? przed ? rano wieczorem czy bez znaczenia? dzieki za pomoc
najpierw masuj,pozniej bd rdukowac,nie ma co sie wczesnie zastanawiac:Dmoze bd sie dobrze czuc przy masie i redukcji nie bd chciec;D
byc moze ale wolalbym znac te kwestie o ktore zapytalem :)
odpowie ktoś :> powótrze pytania jak uprawiac aeroby przy redukcji zeby to w miare normalnie i rozsadnie wygladalo? ile razy w tygodniu? o jakiej czestotliwosci, ile czasu? po treningu silowym ? przed ? rano wieczorem czy bez znaczenia? dzieki za pomoc
Aeroby najlepiej rano przed śniadaniem 3 razy w tygodniu po 40 minut na początek ale mozesz też po treningu siłowym
to ja ci odpowiem jak ja to robie.
Dzien treningowy wiec tylko sobie robie 15min pod wieczor .
Dzien nie treningowy rano aeroby okolo 15min pod wieczor ide biegac okolo 40min.
ić się kurwa powieś wieśniaku jebany :]
tego wyzej nie skomentuje, mam jeszcze pytanie jedno..czy to jest noromalne ze podczas treningu poce sie jak dzik? po treningu silowym wychodze bardziej spocony niz po aerobach (bieganiu)...i tutaj wcale nie przesadzam...raczej przemiane materii mam słabą wiec to odpada
Jak ćwiczysz to się pocisz to norma tak ma być a jak przy bieganiu się nie pocisz to biegaj z obciążeniem wtedy się na pewno spocisz
poce to malo powiedziane..biegajac oczywiscie ze sie poce i to mocno, ale po treningu silowym ze mnie sie leje..wydaje mi sie ze to powinno byc na odwrot, po aerobach ma sie lać a po silowym moge sie spocic..no chyba ze to normalne
mały nie kumam, w czym problem..?
Dawidhardcore
06-07-10, 00:05
poce to malo powiedziane..biegajac oczywiscie ze sie poce i to mocno, ale po treningu silowym ze mnie sie leje..wydaje mi sie ze to powinno byc na odwrot, po aerobach ma sie lać a po silowym moge sie spocic..no chyba ze to normalne
??? nierozumiem??czyli pocisz sie i przy aerobach i treningu silowym??to normalne, ae na pewno przy bieganiu bardziej sie pocisz
no własnie nie, dlatego sie pytam czy to normalne. bardziej sie poce po treningu silowym niz po aerobach
Normalne.
Mam tak samo ze po mc leje sie jak ze swini a moge biegac godzine i 0 potu.
3629
witam po krotkim czasie..kazdy mi doradzał tutaj aby masować...przez ten okres nieobecnosci przeplatałem masówke z aerobami - nie wiem czy dobrze...ale efekt jest taki ze bardziej mi sie brzuch odslania wiec zadaje ponownie pytanie..czy mam redukowac dotad ile sie da i dopiero na zime masować czy nie ma sensu i masowac odrazu mimo iz jestem podatny na zalewanie sie??
Bierz się za brzuch brzuszki a6w
a ty w ogóle cwiczysz?normalna wychudzona sylwetka z niskim bf,masuj chłopie masuj!kratka na brzuchu to chuj ja nigdy nie przywiazywałem uwagi do brzucha a jak dobrze jadłem to zawsze ją miałem.jak na razie nwet nie widać że cokolwiek ćwiczysz.oczywiście konstruktywna krytyka.
pozdro
Dawidhardcore
20-08-10, 09:46
dziwny ten brzuch,ale ja bym tez masowal:),a potem jakbys nabral dobrej jakosci mase cos bym zredukowal;)
sorry ze poslizg z odp.nie chodzilo mi o pochwaly bo wiem ze ich nie bedzie..a to ze krytyka to b.dobrze. brzuch bedzie dziwny bo wazylem ponad 90 kg wiec nic dziwnego dodatkowo redukcja przy fatalnej diecie i za duzo aerobow bez treningu silowego dalo taki efekt ze wazylem przez jakis czas niecale 60 kg..no to jade z tematem..idzie zima raczej nie bede redukowal na niej..raz ze brak czasu a dwa ze zimno..chyba ze sprawie sobie jakis rowerek..uwierzcie ze jakbyscie wazyli ponad 90 kg i zbijali kilka ladnych miesiecy balibyscie sie masy jak ognia..byc moze szybciej poszloby mi to z dieta a u mnie takowej nie bylo, miesa nie jadlem prawie w ogole ogolnie nie warto pisac bo szkoda czasu..zabieram sie za zarcie i trening, byc moze zaloze DT
patryk1336
02-09-10, 14:51
te twoje pytania to wogle sensu niemajaa.. biez sie za normalny trening silowy aeroby rob se ze 3 x week zeby Cie niepodlewalo tluszczem i wszystko a nie jakies niewiadomo co za pytania zadajesz ja biegam 4-5 x week tylko po treningu nóg odpuszczam bo wiadomo nogi posluszenstwa odmawiają robisz trening konczysz walisz czy biegac w terenie albo na bieznie na siłowni piłujesz ok 30 min bo przy takiej dawce tłuszczu niemusisz piłowac po 45 tak jak np ja... i wszystko a nie Ty zawracasz gitare pora niejest tak najbardziej wazna bo jedni polecają rano jedni wieczorem 1 popoludniu kazda pora jest dobra ja rano ciągle biegam poniewaz rano na siłownie chodze .....
Brzuch wyglada jak bys był 3 miesiacu ciazy -_- chudo