PDA

Zobacz pełną wersję : Co wybrać? dylemat jak choroba...

Geryon
09-06-10, 21:10
Witam mam 22lata i zaczałem mysleć o sztukach walki nie wie na co sie wybrać w mieście z którego jestem mianowicie Wołomin jest tylko Viet Vo Dao , Karate i Krav Maga. Po przeczytaniu wielu artów , podzielone są zdania na tematy tych sztuk.
Chodzi mi o skuteczną formę walki, na ulicy i nie tylko. Zalezy mi na poprawieniu kondycji , samopoczucie i po prostu dla samego siebie.
Jestem gotowy jechać gdzieś na trening w miare możliwości blisko wołomina tzn , zielonka, marki, nawet do warszawy oby nie daleko bo to chodzi o czas, jestem osobą pracującą wiec czas mam ograniczony.

Pytania do Was drodzy koledzy

czy znacie jakies szkoły sztuk walki w tych rejonach? I co polecacie? Ja sam po przeczytaniu wielu postów wybrałem , MMA, Muay Thai - chyba te dwie mnie interesują i nie wiem czy nie wybrać MT ze względu na to że jest bardzo dużo walki w stójce a wiadomo ulica nie pozwoli Ci na turlanie sie po chodniakach. ITP

co o tym wszystkim myslicie?

KowalX
09-06-10, 21:16
MMA, Muay Boran, Muay Thai , Boks, Zapasy, kick też może być

MMA nie jest bardziej w stójce ani w parterze jest to trening gdzie raczej uczy się walki w różnych płaszczyznach i zależnie od szkoły jedni mają lepszą stójkę inni parter.

Jakie to karate?

Geryon
09-06-10, 21:24
wiesz ze nie wiem jakie to karate jest. Kurcze ale chyba normalne nie są z jakimiś "ulepszeniami". Czyli Muay Boran o tym pierwsze slysze.

KowalX
09-06-10, 21:42
Nie ,że ulepszeniami ,ale jest tyle odmian ,że wiesz. W jednych tylko się dotykasz w innych normalnie uderzasz.

Nie wszystko co "najlepsze" zawsze pasuje danej osobie. Przejdź się na te treningi, przeważnie jest możliwość jednego treningu.

Muay Boran to pierwotne Muay Thai.Owija się tam dłonie w celu większych obrażeń nie ich zredukowania,nie ma rękawic tylko bandaże.
3 rundy ,które muszą skończyć się nokautem (w inny sposób nie można wygrać) lub zostanie ogłoszony remis.

Geryon
09-06-10, 21:48
a jakies kluby godne polecenia w poblizu wolomina ew. warszawa ale blisko, gdzie znajdują się te sztuki znasz?

KowalX
09-06-10, 22:13
Zanim się zdecydujesz luknij jak to wygląda w praktyce

http://www.youtube.com/watch?v=gW7KN5iMUK4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=D2BVjXsnr9Q&feature=related

Nie wiem czy jest w Wawie ,na pewno w Krakowie.

Zobacz szkoły w Warszawie np. "Serafin", "Prakong" innych dobrych nie kojarzę teraz wiem ,że jest "K.O Wal" ,ale tam nie idź . Wybierz się do obu popatrz lub poćwicz i wybierz ten ,który bardziej Ci leży.

pzdr.

Geryon
09-06-10, 22:15
znalazłem też w Wołominie - wyslalem zapytanie czy to jeszcze istnieje:) Co prawda treningi sa prowadzone na sali gimnastycznej w szkole ale iśc warto zobacze jak to wygląda

KowalX
09-06-10, 22:31
Zobaczy czy dany klub należy do zrzeszenia, te co podałem są na wysokim poziomie.

Geryon
10-06-10, 06:43
tak jest to filia klubu KOBRA - nie wiem czy slyszałeś czy też nie i jaką ma opinię.

Mateusz89
10-06-10, 09:24
Idź na karate, jeśli są tam normalne walki bez ochraniaczy na koniec treningu to z pewnością dobrze cie to wyszkoli

rmn
10-06-10, 12:09
tak ogólnie to nie ma że jakaś sztuka walki jest najlepsza. Najlepsza sztuka walki to taka która w jakis sposób odzwierciedla Ciebie dla przykładu jesteś silny i wolny to polecam zapasy. dopasuj sztukę walki do siebie to moje zdanie.

KowalX
10-06-10, 16:27
tak jest to filia klubu KOBRA - nie wiem czy slyszałeś czy też nie i jaką ma opinię.

Jestem z innego końca Polski

http://muaythai.pl/88-strona-glowna.html

BoloYeung
11-06-10, 20:51
ma 22 lat na MT troche za pózno , ja bym Ci radził Kick Boxing i do tego pracowac nad kondycją osobno - biegi , skakanka . Chyba ze tak bardzo podoba Ci sie ten sport i wiesz ze dasz sobie rade ( treningi są ciezkie ) to mozesz sie zdecydowac na MT - Twój wybór :)

KowalX
11-06-10, 20:54
Niby dlaczego za późno, wiek jak najbardziej ok.

BoloYeung
11-06-10, 21:11
łatwiej będzie mu załapać KB prostrze treningi - praktycznie kazdy moze na nie przyjść , nie ma tyle lekcji z teori , ani kombinacji ciosów , nauk klinczów i schodzenia z klinczu to półdystansu i na odwrót , chyba ze , znajdziesz szkółkę Thai Boxingu taki przerobiony KB z dodanym low kickiem

KowalX
11-06-10, 21:57
Teoretyzujesz :)

BoloYeung
11-06-10, 22:04
zależy od umiejętnosci , chęci i upodobań

KowalX
11-06-10, 22:16
No teraz z sensem hehe ;), a chłop właśnie MT wyraził chęć :)

kubaCK
12-06-10, 11:33
łatwiej będzie mu załapać KB prostrze treningi - praktycznie kazdy moze na nie przyjść , nie ma tyle lekcji z teori , ani kombinacji ciosów , nauk klinczów i schodzenia z klinczu to półdystansu i na odwrót , chyba ze , znajdziesz szkółkę Thai Boxingu taki przerobiony KB z dodanym low kickiem

kretyn w kazdym wieku moze sie czego kolwiek nauczyc. 22 lata to dobry wiek, jeszcze nie umiera....

BoloYeung
12-06-10, 20:14
u mnie przeważnie nabory są na wrzesien-paź wtedy przychodzi spora grupka z 20 osób na nauke MT z miesiaca na miesiąc sie wykruszają gdy robi sie ciepło nie ma juz ani jednego (browar zielsko i tym podobny syf) , podobnie zresztą jak na siłowni tyle ze na siłowni w lato jest nawał lalusiów
grochos usunołem Twój post jako spam , nie spamuj więcej .

KowalX
12-06-10, 20:44
No chyba wszędzie nabory wrzesień-październik u mnie to samo.Czasami robią jeszcze na marzec ,ale rzadko.
Ale pewnie jak i teraz pójdzie nie powinno być problemów.

Bull2
12-06-10, 23:04
tak jak bolo mowi, kickboxing jest prostszy do ogarniecia

Geryon
15-06-10, 21:25
no niestety zapisy sądopiero od września. Raczej zdecydowałem się na MT - dlaczego ? dlatego że jakoś nie boje sięwyzwań nie chwaląc sięjak na swój wiek podobno jestem bardoz dobrze rozciągnięty a to jest wazne w kazdej sztuce walki wydaje mi sie ze tutaj bede miał dodatkowy plus, kondycja u mnie jest taka sobie ale popracuje nad nią. Jesli chodzi o piwo i innego radzju używki , zabrzmi to może śmiesznie dla niektórych , piwo chętnie jedno dwa w weekend od imprezy moze troszke wiecej ale sporadycznie imprezuje, trawa i inne gówno jest mi obce takze popracuje nad kondycjąw sensie zwalaczenia zakwasó po bieganiu rozciąganiu itp i powinno być dobrze. nie wiem dlaczego ale KB wogole mnie nie ciągnie niby to jest podobne ale za cholere na to nie pojde. Myślałem jeszcze o Viet Vo Dao sztuka podobno bardzo zblizona do MMA ale na ulice do obrony raczej sie nie nadaje.

KowalX
15-06-10, 22:43
No najlepszy wybór to własny wybór :) ,sam się chyba zapisze hehe