PDA

Zobacz pełną wersję : Czy to normalne po gipsie?

Kunio
08-06-10, 18:30
W niedziele zdjąłem sobie gips nadgarstka. Nosilem go ponad 5 tyg. Niestety w dalszym ciągu ruchy są bardzo ograniczone i odczuwam ból. Czy to normalne i ile może potrwac powrót do pełnej sprawności nadgarstka?

bumbum86
08-06-10, 18:38
normalne..ja odczuwałem jakieś bóle nawet 3 miesiące później ...

Mateusz89
08-06-10, 18:42
To całkiem normalne, jak mi zdjeli gips z nogi to wogóle nogą nie mogłem ruszać, potem były to bardzo ograniczone ruchy. Pełnego zgięcia naprawde długo nie mogłem zrobić

Hermann
08-06-10, 18:56
Powrót do pełnej sprawności w dużej mierze zależy od Twojego zaangażowania. Pewnie lekarz powiedział Ci że rehabilitacja po tym urazie jest refundowana. Weż skierowanie i udaj sie na zabiegi rehabilitacyjne; magnetoterapi, laseroterapia, jonoforeza,krioterapia. Pomoga Ci one przywrócić pełną sprawność w ręce. Niezależnie od tego sam stosuj masaż i ćwiczenia polegające na krązeniach zginaniach itp. Dobrze robią ćwiczenia w ciepłej wodzie . Sciskaj ciągle coś w dłoni. Złamania nadgarstka są kontuzja która jest trudno wyleczalna i musisz uzbroić sie w cierpliwość i konsekwentnie, codziennie ćwiczyć nie zrażając sie chwilowymi bólami czy niepowodzeniami. Pusia gdzies opisywał przyrzad do ćwiczen, chyba w dziale ze sprzętem treningowym, poszukaj lecz stosuj lekkie obciążenia aby nie nadwyręzyc ręki.

Bull2
08-06-10, 19:03
normalne. Plywaj na basenie, pomaga

Kunio
08-06-10, 20:05
Do lekarza byłem umowiony na 10 czerwca na zdjecie gipsu. Zdjąlem go sobie sam w niedzielę. Pójdę w czwartek i zobaczymy co mi powie. Mam w domu materiac viofor i lampę bioptron więc może da się to jakoś wykorzystać. Probowałem ściskać spręzynę jak narazie. Pozatym sprzatałem trochę na chacie i teraz widzę że mi spuchła. Dostałem tez uczulenia od fastum.

Hermann
08-06-10, 20:44
Kunio tu sie korespondencyjnie nic nie poradzi. Nie wiadomo która kość złamałes czy promieniową czy łódeczkowatą. Opuchlina świadczy że coś jest nie tak. Ręke należy prześwietlić i z pewnością lekarz by Ci to zalecił. Zdejmując sam gips przyprawiłes piz...ie uszy jak to mówią. Idż do lekarza, prześwietl łape i dopiero wtedy myśl o rehabilitacji. Kość łodeczkowata jest cięzka do zrośnięcia. Jeżeli masz astme albo jesteś alergikiem odstaw fastum, choć jest to maść która rzadko uczula. Może Cie bolało i za dużo wcierałeś. Nie ma co sie wymądrzać i doradzać w ciemno. Według mnie niedoleczona kontuzja.

Kunio
08-06-10, 20:51
Kość promieniowa. Lekarz nie powinień robić problemów z tym że zdjałem gips wcześniej?

Hermann
08-06-10, 21:16
No teraz sie będzie bał co lekarz mu nagada. Zdrowie ważniejsze, powiedz że Cie uwierało przeciez masz spuchniętą, że Ci sie wydawało że sinieje,że była sobota i sie przestraszyłeś itd. Stary chłop , do szkoły nie chodziłeś? To naprawde sprawa poważna i jak nie doleczysz całe zycie bedzie dokuczać.

Kunio
08-06-10, 21:23
No spoko, pierwszy raz w zyciu miałem coś zamane więc pytam ;) Żona mi jęczy że źle zrobiłem i mnie stresuje ;)
Najbardziej ubolewam że na siłkę nie moge chodzić. I zapowiada się że w wakacje już nie poćwicze ;(