Zobacz pełną wersję : Czy to normalne po gipsie?
W niedziele zdjąłem sobie gips nadgarstka. Nosilem go ponad 5 tyg. Niestety w dalszym ciągu ruchy są bardzo ograniczone i odczuwam ból. Czy to normalne i ile może potrwac powrót do pełnej sprawności nadgarstka?
normalne..ja odczuwałem jakieś bóle nawet 3 miesiące później ...
To całkiem normalne, jak mi zdjeli gips z nogi to wogóle nogą nie mogłem ruszać, potem były to bardzo ograniczone ruchy. Pełnego zgięcia naprawde długo nie mogłem zrobić
Powrót do pełnej sprawności w dużej mierze zależy od Twojego zaangażowania. Pewnie lekarz powiedział Ci że rehabilitacja po tym urazie jest refundowana. Weż skierowanie i udaj sie na zabiegi rehabilitacyjne; magnetoterapi, laseroterapia, jonoforeza,krioterapia. Pomoga Ci one przywrócić pełną sprawność w ręce. Niezależnie od tego sam stosuj masaż i ćwiczenia polegające na krązeniach zginaniach itp. Dobrze robią ćwiczenia w ciepłej wodzie . Sciskaj ciągle coś w dłoni. Złamania nadgarstka są kontuzja która jest trudno wyleczalna i musisz uzbroić sie w cierpliwość i konsekwentnie, codziennie ćwiczyć nie zrażając sie chwilowymi bólami czy niepowodzeniami. Pusia gdzies opisywał przyrzad do ćwiczen, chyba w dziale ze sprzętem treningowym, poszukaj lecz stosuj lekkie obciążenia aby nie nadwyręzyc ręki.
normalne. Plywaj na basenie, pomaga
Do lekarza byłem umowiony na 10 czerwca na zdjecie gipsu. Zdjąlem go sobie sam w niedzielę. Pójdę w czwartek i zobaczymy co mi powie. Mam w domu materiac viofor i lampę bioptron więc może da się to jakoś wykorzystać. Probowałem ściskać spręzynę jak narazie. Pozatym sprzatałem trochę na chacie i teraz widzę że mi spuchła. Dostałem tez uczulenia od fastum.
Kunio tu sie korespondencyjnie nic nie poradzi. Nie wiadomo która kość złamałes czy promieniową czy łódeczkowatą. Opuchlina świadczy że coś jest nie tak. Ręke należy prześwietlić i z pewnością lekarz by Ci to zalecił. Zdejmując sam gips przyprawiłes piz...ie uszy jak to mówią. Idż do lekarza, prześwietl łape i dopiero wtedy myśl o rehabilitacji. Kość łodeczkowata jest cięzka do zrośnięcia. Jeżeli masz astme albo jesteś alergikiem odstaw fastum, choć jest to maść która rzadko uczula. Może Cie bolało i za dużo wcierałeś. Nie ma co sie wymądrzać i doradzać w ciemno. Według mnie niedoleczona kontuzja.
Kość promieniowa. Lekarz nie powinień robić problemów z tym że zdjałem gips wcześniej?
No teraz sie będzie bał co lekarz mu nagada. Zdrowie ważniejsze, powiedz że Cie uwierało przeciez masz spuchniętą, że Ci sie wydawało że sinieje,że była sobota i sie przestraszyłeś itd. Stary chłop , do szkoły nie chodziłeś? To naprawde sprawa poważna i jak nie doleczysz całe zycie bedzie dokuczać.
No spoko, pierwszy raz w zyciu miałem coś zamane więc pytam ;) Żona mi jęczy że źle zrobiłem i mnie stresuje ;)
Najbardziej ubolewam że na siłkę nie moge chodzić. I zapowiada się że w wakacje już nie poćwicze ;(